Ugrás a tartalomhoz

Propofol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Propofol
IUPAC-név
2,6-diizopropilfenol
Kémiai azonosítók
CAS-szám 2078-54-8
PubChem 4943
ChemSpider 4774
DrugBank APRD01201
ATC kód N01AX10
SMILES
CC(C)c1cccc(C(C)C)c1O
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C12H18O
Moláris tömeg 178,271 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Metabolizmus máj (glükuronizáció)
Biológiai
felezési idő
30-60 perc
Fehérjekötés 95-99%
Kiválasztás vese
Terápiás előírások
Terhességi kategória B (US)
C (AU)
Alkalmazás i.v.

A propofol (INN, 2,6-diizopropilfenol) zsírban oldódó fenolszármazék, rövid hatású intravénás általános anesztetikum. Hatása gyorsan jelentkezik (kb. 30 mp) és vele a narkózis is fenntartható. Az ébredés általában gyors, eliminációja 30-60 perc. Fokozza a gátló neurotranszmissziót, elsősorban a GABA-A receptoron keresztül. Általánosan elfogadott álláspont, hogy az anesztetikumok nem-specifikus hatással bírnak a lipidmembránok szintjén. Szobahőmérsékleten olaj. 1%-os vizes emulzióját használják. Metabolitjai inaktívak. Ambuláns narkózisra, narkózis bevezetésére, opioidokkal vagy más narkotikumokkal kombinálva teljes intravénás anesztéziára (TIVA) alkalmas. Intenzív osztályon tartós szedálásra alkalmazható.

Hatása[szerkesztés]

Anesztézia indukciója vagy fenntartása során propofol alkalmazásakor vérnyomáscsökkenés és csekély szívfrekvencia-változások jelentkezhetnek, amit okozhatja agyi vagotóniás hatás, vagy a szimpatikus tevékenység gátlása. A vérkeringés azonban az anesztézia fenntartása során relatíve stabil és váratlan hemodinamikai változások ritkán fordulnak elő.

Propofol alkalmazása során – más iv. anesztetikumokhoz hasonlóan – légzés-depresszió kialakulhat, mely megfelelő kezeléssel jól befolyásolható.

A propofol csökkenti az agyi vérkeringést, az intracranialis nyomást és az agyi anyagcserét. Ha a magas intracranialis nyomás alacsony artériás vérnyomással társul; a propofol alkalmazása a koponyán belüli perfusiós nyomás jelentős csökkenésének veszélyével jár. Az intracranialis nyomás csökkenése nagyobb azon betegekben, akikben ez eleve magasabb volt. Az anesztézia megszűnése általában gyors, a beteg tiszta tudattal ébred. Fejfájás, posztoperatív hányás, hányinger ritka.

Propofolnál végzett anesztézia után a posztoperatív hányinger és hányás ritkább, mint inhalatív anesztetikumok alkalmazása után. Ez bizonyítottan a propofol antiemetikus hatásának tulajdonítható.

A klinikai alkalmazás során kialakuló vérszintek esetén a propofol nem csökkenti a mellékvesekéreghormonok szintézisét.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Propofol című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.