Dezflurán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Desflurane2.png
Desflurane-3D-balls.png
Dezflurán
IUPAC-név
2-(difluormetoxi)-1,1,1,2-tetrafluoretán
Kémiai azonosítók
CAS-szám 57041-67-5
PubChem 42113
ChemSpider 38403
DrugBank APRD00907
ATC kód N01AB07
Gyógyszer szabadnév desflurane
SMILES
FC(F)(F)C(F)OC(F)F
InChI
1/C3H2F6O/c4-1(3(7,8)9)10-2(5)6/h1-2H
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C3H2F6O
Moláris tömeg 168,04 g/mol

A dezflurán fluorral halogénezett metil-etilészter származék. Ezek a vegyületek inhalációban alkalmazva dózisfüggő mértékű és reverzibilis eszméletlenséget okoznak, felfüggesztik a fájdalomérzékelést, gátolják az akaratlagos mozgást, módosítják a vegetatív reflexműködéseket, és csökkentik a légzőszervek és a cardiovascularis rendszer működését. Ebbe a vegyületcsoportba tartozik az enflurán és szerkezeti izomerje, az izoflurán.

Hatása[szerkesztés]

Amint az a kémiai felépítéséből is következik, a dezflurán vér/gáz eloszlási együtthatója alacsonyabb a többi, erős hatású inhalációs anesztetikuménál, sőt a dinitrogén-oxidénál is. Mindezen tulajdonságok magyarázzák a gyors ébredést a dezflurán-narkózis során. Az állatkísérletek azt mutatták, hogy az izofluránénál gyorsabb az indukció és az ébredés, hasonló cardiovascularis profillal. A klinikai vizsgálatok során azonban nem sikerült következetesen bizonyítani, hogy a dezflurán-narkózis hatásai rövidebb idő alatt szűnnének meg. A dezflurán-narkózis ideje alatt EEG-monitorozással nem észleltek epileptogén vagy egyéb központi idegrendszeri mellékhatást, ill. az egyidejűleg adott adjuváns gyógyszerek sem idéztek elő váratlan vagy toxikus EEG-reakciókat. Malignus hyperthermiára genetikusan hajlamos sertéseken végzett kísérletek eredményei alapján ez a szövődmény a dezflurán alkalmazásakor is felléphet. A dezflurán farmakológiai hatásainak erőssége az alveoláris koncentrációval arányos.

Jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Desflurane című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.