Origo.hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Origo (internetes újság) szócikkből átirányítva)
Origo
Origo logo új.png
Adatok
Típus internetes szórakoztató- és hírportál

Ország  Magyarország
Alapítva 1998
Ár ingyenes
Tulajdonos New Wave Média Kft.
Kiadó Origo Média és Kommunikációs Zrt.
Főszerkesztő György Bence[2]
Szerkesztő Pálinkás Szűcs Róbert,
Fazekas Pálma
és Tevan Imre[1]
Nyelv magyar
Székhely 1037 Budapest, Montevideo utca 9.[1]

Az Origo.hu weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Origo témájú médiaállományokat.

Az Origo.hu[3] Magyarország leglátogatottabb internetes portálja (2016 augusztusi adat).[4] Nemcsak egy hírportál, hanem a médiatartalmon kívül különböző egyéb szolgáltatásokat is nyújt.

Kiadója a Magyar Telekom tartalomszolgáltatási területtel foglalkozó leányvállalata, az Origo Média és Kommunikációs Zrt. A portál hirdetésekből tartja fenn magát.

Története[szerkesztés]

1997 májusában kezdődtek az előkészületek. A Magyar Narancsból akkor kivált négyes (Nádori Péter, Pohly Ferenc, Simó György és Weyer Balázs) megbízást kapott a Matávtól arra, hogy a cég hogyan tudná az akkor újdonságnak számító internet lehetőségeit kiaknázni. Május 1-jétől 31-ig elkészítettek egy hosszabb tanulmányt, ami alapján a Matáv vezetése úgy döntött, létrehoznak egy szervezeti egységet a vállalaton belül, amely a cég saját tartalmi szolgáltatását készíti elő. Ennek eredményeképpen egy évvel később, 1998-ban elindult az Origo. Magát a nevet azért választották, mert már induláskor egy központi lapot akartak létrehozni, amit az emberek kezdőlapként használnak.

Ezzel egy időben elindult egy keresőoldal, az Altavizsla, amely pár hónapon belül összeforrt az Origóval.

Az alkotók már a kezdetektől egy olyan oldalt akartak készíteni, amelyben szerkesztett tartalmat és egyéb szolgáltatásokat is ötvöznek. Ezért vásárolták fel néhány hónappal később a Freemail levelező programot is 1999-ben. Ugyanebben az évben fejlesztették ki az oldal szoftverbázis szolgáltatását is. Az oldal létrehozásánál példaként külföldi (legfőképpen amerikai) internetes portálokat vettek figyelembe, például a Yahoo, az AOL vagy az Altavista. Ezen oldalak arculatát nem használták fel, az Origót saját maguk fejlesztették ki, csupán az Altavistával kötöttek szerződést, ugyanis az Altavizsla keresőprogram az Altavista keresőmotorját használta.[5]

Az Origo és egyik olvasója
Az Origo egy korábbi logója

Az induló rovatok a következők voltak: belföld, külföld, sport, technika, gazdaság, tudomány, és női rovat. 1999-ben indult a szoftverbázis, majd később folyamatosan bővült: filmklub, erotika, zene, autó, tv, egészség, állás, ingatlan, babázó, utazás, és az addig meglévő rovatok is sokat bővültek.

A portál főszerkesztője 2000-ig Nádori Péter volt, akit ezután a korábban az üzleti negyedért és fejlesztésekért felelős szerkesztő, Weyer Balázs váltott.

Ebben az évben vált a portál a leglátogatottabb oldallá Magyarországon és egy új, portálszerűbb arculatot is kapott. Szintén ebben az évben indították el az oldal autós rovatát is. A 2001-es évben a szeptember 11-ei események nagyban megnövelték az oldal látogatottságát és egy újabb arculatváltás történt.

2006-ban megvásárolták az iWiWet és egy blogos, videómegosztó funkciót is létrehoztak. 2007 januárjában teljesen új arculatot kapott az oldal és a Google-lel is szerződést kötöttek, így azóta már új keresőmotort használnak. Megjelent egy-két új funkció is: a megjelenő cikkeket értékelni lehet és a cikkek után hozzászólásokat is lehet fűzni hozzájuk a blogter.hu felületén.[5]

Kezdetekben a jelenleginél jóval kisebb, 9 fős szerkesztőség működött. A mai szerkesztőség összesen 95 főből áll, aminek kb. 40%-a belső, 30%-a külső munkatárs, a maradék 30% pedig hírügynökségi vagy céges „beszállító”. Külső munkatársakat kizárólag a cég keres, és jellemzően állandó külsősök dolgoznak náluk.[5]

Nádori Péter hosszabb kitérő után, 2008-ban tért vissza a portálhoz.

2009 szeptemberében új megjelenést kapott a portál.[6] Az új verzióban a címoldal a korábbinál több belső tartalom felé mutat közvetlenül.

2010. február 1-jétől a korábban az Index-nél dolgozó Vaszily Miklós lett a lapot kiadó Origo Zrt. vezérigazgatója. A feladata a portál és kapcsolt részei (pl. iWiW) nyereségessé tétele, a hirdetési bevételek növelése lett.[7] 2010-11-ben több indexes újságíró átjött a laphoz.

2011 augusztus végén ismét megújult a dizájn. Nagy képes cikkajánló, egységesített méretű képek, több szín és szellősebb hasábok mellett személyre szabható lett a címlap tetején lévő cikkajánló. A saját fejlesztésű megjelenést szemkamerával is tesztelték.[8]

2011. szeptember 29-én váratlanul bejelentették, hogy november 2-án közös megegyezéssel távozik Weyer Balázs főszerkesztő és Nádori Péter, előbbi helyét az indexes Gazda Albert vette át.[9]

2013. június 4-én megváltozott a hírportál arculata, a logójából elhagyták a szögletes zárójeleket is.[10]

2013 novemberétől Sáling Gergő, 2014 júniusától Pálmai L. Ákos volt az Origo főszerkesztője.[11] Több hírportál politikai nyomást látott Sáling Gergő leváltásában.[12]

Főszerkesztők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b Az információ autentikus forrásból származó hiteles közlés. A közlést tartalmazó hivatalos e-mailt archiváltuk, szövegét az OTRS-eléréssel rendelkező szerkesztők a 2006101710008538 ügyszám alatt olvashatják. Aki meg szeretne bizonyosodni az információ valódiságáról, lépjen kapcsolatba az OTRS-eléréssel rendelkezők valamelyikével!
 2. 444.hu. (Hozzáférés: 2016. március 17.)
 3. Ezt a címet hagyományosan a fenti alakban írják. A magyar helyesírás szabályai szerint azonban a következő forma lenne a helyes: Origó. Indoklás: AkH.12 203., OH. 232., 237. o.
 4. http://dkt.hu/blog/ujbol-taroltak-a-sportesemenyek-augusztusi-dkt-toplistak DKT toplista, 2016 augusztus
 5. ^ a b c Forrás: Weyer Balázs szóbeli közlése 2007. október 30-án. Az interjút Balaton András és Hergovits Gergő készítette.
 6. Megújul az Origo címlapja – Origo, 2009. szeptember 2.
 7. Vaszily és Novák az Origo élén – Computerworld.hu, 2010. január 22.
 8. Új dizájnt kapott az origo – Socialtimes.hu, 2011. augusztus 31.
 9. Távozik az Origo éléről Weyer és Nádori – Emasa.hu, 2011. szeptember 29.
 10. Már az Origo sem a régi”, Origo, 2013. június 4. (Hozzáférés ideje: 2013. június 4.) 
 11. Új főszerkesztő az Origo élén – Origo, 2014. június 3.
 12. Figyelő: A Fideszben bekattant, hogy az Origo beperelte a kormányt. hvg.hu (2014. jún. 12.).

További információk[szerkesztés]