Florianus római császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Marcus Annius Florianus római császár szócikkből átirányítva)
Florianus
Antoninianus Florianus-unpub ant hercules.jpg
Herkules megkoronázza Florianust. A pénzérmén olvasható latin szöveg AETERNITAS AVG, a császár örök életét hirdeti.

A Római Birodalom augustusa
Uralkodási ideje
276. augusztus 19. – szeptember 9.
Elődje Tacitus
Utódja Probus
Életrajzi adatok
Teljes neve Marcus Annius Florianus
Született 232. augusztus 19.
Elhunyt 276. szeptember 9.
Cilicia

Marcus Annius Florianus, általánosan elterjedt néven Florianus császár (? – 276. szeptember 9.) a Római Birodalom császára volt 276 júniusától szeptemberéig.

Uralkodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Florianus Marcus Claudius Tacitus anyai féltestvére volt. Tacitus meggyilkolása után azonnal magához vette a hatalmat, a senatus császárrá nevezte ki, a birodalom nyugati részén állomásozó hadseregek is elfogadták császárnak. A herulokkal csatázott, amikor értesült róla, hogy a Syria provinciában lévő legiók Probust kiáltották ki császárnak. Polgárháború tört ki, Florianust Italia, Gallia, Hispania, Britannia, Africa és Mauretania provinciák támogatták. A ciliciai csata döntötte el a kettőjük közti harc kimenetelét. Florianusnak létszámban nagyobb hadserege volt, míg Probusnak kiválóbb hadvezérei voltak. Amikor a csata során világossá vált, hogy Probus kerekedik felül, Florianust a saját katonái ölték meg. Mindössze 88 napig volt császár.

A Florianus-legenda[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Állítólag Florianusnak megjósolták, hogy az egyik leszármazottja helyre fogja állítani a szenátus tekintélyét és a birodalom határait egészen Taprobane szigetéig (Srí Lanka) fogja kiterjeszteni. E legenda a birodalom bukása után is fennmaradt, a középkorban a von Blumenthal család jelentette be igényét, miszerint Florianus leszármazottjainak tekintik magukat, mivel mindkettőjük nevében megtalálható a virág szó.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Florianus római császár témájú médiaállományokat.
"…FLORIANUS, aki Tacitus örököse volt, mindösszesen csak két hónapig és 20 napig uralkodott, más említésre méltó nem mondható el róla…"Előző uralkodó:
Tacitus
Római császár
276
Hadrianus császár szobra
Következő uralkodó:
Probus