Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Main Page szócikkből átirányítva)

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 414 109 szócikke van,
ebből 957 kiemelt.

Kiemelt cikk  
Egy példány Nyugat-Ausztrália partja környékéről
Egy példány Nyugat-Ausztrália partja környékéről
Mérete az emberhez viszonyítva
Mérete az emberhez viszonyítva

A fehér cápa (Carcharodon carcharias) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a heringcápa-alakúak (Lamniformes) rendjébe, ezen belül a heringcápafélék (Lamnidae) családjába tartozó Carcharodon porcos halnem egyetlen élő faja és egyben a típusfaja is. A legmagasabban fejlett húsevő cápák közé tartozik, legelső képviselői körülbelül tizenhatmillió évvel ezelőtt, a miocén időszak végén jelentek meg a Csendes-óceán északkeleti területén. A Föld összes óceánjában megtalálható, és elsősorban a part menti részeket kedveli. Főleg a méretéről híres.

A fajon belül, a nemek között jelentős nemi kétalakúság van; a legnagyobbak egyes kifejlett nőstények, amelyek elérhetik a 610 centiméteres hosszúságot és az 1950 kilogrammos testtömeget. Azonban az átlagos fehér cápa ennél kisebb, a hím általában 335–396 cm, míg a nőstény 457–488 cm. Egy 2014-ben végzett kutatás szerint élettartama akár 70 év is lehet; ez jóval több, mint azt korábban gondolták. Ezzel az élettartammal a legidősebb kort megélő porcos halnak lehet tekinteni. Ugyanebből a kutatásból kiderült az is, hogy a hím körülbelül 26, míg a nőstény 33 évesen válik ivaréretté.

Az eddigi ismeretek szerint a fehér cápa a legnagyobb, ragadozó életmódot folytató hal, a legnagyobb ragadozóhal és a tengerben élő emlősök a táplálékállatának számítanak. A tengeri emlősökön kívül halakkal és madarakkal is táplálkozik. A Földön őt tekintik az emberre nézve a legveszélyesebb cápafajnak. Peter Benchley Cápa (Jaws (wd)) című regényében, amelyből Steven Spielberg rendezésében forgatott híres film, a Cápa (Jaws) készült, ezt az állatot „vérszomjas emberevőként” mutatták be. Az ember azonban nem jellemző táplálékforrása, bár ennek némileg ellentmond, hogy a nem provokált cápatámadások többségéért a fehér cápa a felelős, és az embert ért cápatámadásokban is a legtöbbször ez a cápafaj az érintett. A kardszárnyú delfinen (Orcinus orca) kívül – az embert nem számítva – a fehér cápának nincs más természetes ellensége. Az embereket ért támadásai miatt ragadványneve a „fehér halál”.

A Carcharodon nevű cápanem utolsó életben maradt képviselője, melyet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) világszerte sebezhető fajnak minősít, továbbá a Washingtoni egyezmény (CITES) 2. listájában, a veszélyeztetett fajokról szólón is szerepel. A megkülönböztetett figyelmet az is jelzi, hogy a világnapok és nemzetközi akciónapok keretében július 14. a cápatudatosság világnapja, angolul „Shark Awareness Day”. Ezen a napon kezdődött a 2017-es úszó-világbajnokság. A cápák közül a fehér cápa nagy mérete ellenére viszonylag gyors, hiszen rövid távon akár 56 km/h sebességgel is tud úszni. A 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps a cápatudatosság napjához és a vizes világbajnoksághoz időzítve virtuális versenyt vívott a cápákkal. A fehér cápa elleni 100 méter volt a fő atrakció. A vérszomjas ragadozó volt a gyorsabb.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Karl Marx • Varrógép • Jules Bianchi • Sötétcápa • Miskolc tömegközlekedése • Nemesgázok • Selyem 

Javaslatok
A nap képe    
Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

 • a voladorok tánca egy olyan mezoamerikai akrobatikus mutatvány, amikor egy póznáról négy résztvevő fejjel lefelé lógva körbe-körbe forog a levegőben, fokozatosan lefelé ereszkedve?
 • … az első naturista pihenőpark már több mint 100 éve, 1903-ban megnyílt Hamburg mellett?
 • … Magyarországon az elmúlt években naponta átlagosan 5–7 ember követett el befejezett öngyilkosságot? Világviszonylatban évente több mint 800 ezer ember vet véget életének.
 • … nem a himalájai Mount Everest a legmagasabb hegycsúcs a világon, hanem a hawaii Mauna Kea? Utóbbi a Csendes-óceán fenekéből nő ki, és onnan számítva 10 203 méter magasan van a csúcsa.
Aktuális  

Chris Froome (2016)
Chris Froome (2016)



Az év aktualitásai: 2017-es úszó-világbajnokság2017. évi nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválBrexit


Halálesetek a közelmúltban: Ütő EndreVarga Lajos MártonSzendi JózsefKántor LajosMakoldi SándorChester BenningtonJancsó Miklós
Ezen a napon  

Ma 2017. július 27. van,  

José Celso Barbosa
José Celso Barbosa
Ohridi Szent Kelemen
Ohridi Szent Kelemen

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 414 109 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Wikiszótár Wikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikidézet Wikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
Wikifajok Wikifajok
Rendszertani adatbázis
Wikikönyvek Wikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
Wikimedia Commons Wikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
Wikiegyetem Wikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
Wikiforrás Wikiforrás
Szabad forrásmunkák
Meta-Wiki Meta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Wikidata Wikidata
Szabad központi tudásbázis
Wikivoyage Wikivoyage
Szabad útikalauz
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.