Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Main Page szócikkből átirányítva)

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 399 552 szócikke van,
ebből 922 kiemelt.

Kiemelt cikk  
Puskás Ferenc, egy nemzetPuskás Öcsije
Puskás Ferenc, egy nemzet
Puskás Öcsije

Puskás Ferenc (Budapest, 1927. április 1. – Budapest, 2006. november 17.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó, több klubcsapat és válogatott edzője, posztumusz dandártábornok. Az aranycsapat kapitányaként közismert beceneve Puskás Öcsi; Spanyolországban Panchónak becézték.

1950 és 1954 között a magyar futballválogatott csapatkapitánya és a Budapesti Honvéd meghatározó egyénisége volt. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének hírére Bécsben maradt, ahová rövidesen felesége és gyermeke is követte. Később Spanyolországba költözött, ahol 1958-ban a Real Madrid legendás játékosa lett. 39 évesen hagyott fel játékos pályafutásával, utána edzőként tevékenykedett. 1991-ben végleg Magyarországra költözött, ahol 1992-től az MLSZ utánpótlás-, majd nemzetközi igazgatója, 1993-tól egy rövid időre a válogatott szövetségi kapitánya is volt. 2000-től Alzheimer-kórral és más betegségekkel küszködött, a kórházat csak ritkán hagyhatta el. 2006. november 17-én hunyt el. Hamvaitól a nemzeti gyásznappá nyilvánított december 9-én a nevét viselő stadionban vettek végső búcsút, innen kísérték ágyútalpon a Szent István-bazilikába, ahol az altemplomban helyezték el.

Puskást minden idők legjobb magyar futballjátékosának tekintik. Nemcsak Magyarországon és Spanyolországban örvend máig köztiszteletnek, de a sportág számos nagy alakja, például Cruyff, Beckenbauer, Di Stéfano és Pelé is nagyra becsülte. Páratlan játékát a rendkívüli robbanékonyság, a tökéletes labdakezelés, a kiismerhetetlen cselek, a szellemes megoldások, a szinte centiméterre pontos átadások, a nem mindennapi helyzetfelismerés és a briliáns rúgótechnika jellemezte. Ismert volt erős és hihetetlenül pontos ballábas lövéseiről. Akaraterejét igazolja, hogy nagy túlsúllyal igazolt Spanyolországba, de átállt a spanyol ritmusra, és gyorsan lefogyott a megfelelő szintre. Harmincéves kora után is meg tudott újulni, és a publikumot régi játékával, sőt néha annál is jobbal kápráztatta el.

Puskást a Nemzetközi Labdarúgás-történeti és -statisztikai Szövetség (IFFHS) a 20. század egyik legjobb európai játékosának tekinti. 2004-ben felkerült a neve a világ legjobb labdarúgóinak névsorát tartalmazó FIFA 100-as listára. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2009-ben megalapította emlékére a Puskás Ferenc-díjat (angolul: FIFA Puskás Award), amivel minden évben a legszebb gólt szerző játékost tüntetik ki. A következő kitüntetett nevének kihirdetésére és részére a díj átadására Zürichben 2017. január 9-én kerül sor.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Óriásfogú cápa • Kaliforniai kondor • 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság • Tigriscápa • Hollókeselyű • Janovics Jenő • Richard Wagner (zeneszerző)  Javaslatok
A nap képe    
A Reynisfjara part és a Reynisdrangar bazaltoszlopok Dyrhólaey irányából nézve (Izland)

A Reynisfjara part és a Reynisdrangar bazaltoszlopok Dyrhólaey irányából nézve (Izland)

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

Ady Endre szobra az Adyligetben (Kiss István, 1982)
Ady Endre szobra az Adyligetben (Kiss István, 1982)
 • … a mai Adyliget eredetileg Tisza István-kertváros, majd 1939-től Tisza István-liget volt? 1949-ben kapta mai nevét, mert a legenda szerint Ady Endre szeretett a közeli, hűvösvölgyi Balázs-vendéglőben étkezni.
 • … a sárlás a kanca nemi ösztönének megnyilvánulási ideje?
 • Vaszary Kolos esztergomi érsek 50 000 koronás felajánlása tette lehetővé egy új közkórház alapítását Esztergomban?
 • … a Bonifaciói-szoros Korzikát és Szardíniát választja el egymástól?
Aktuális  

Az év aktualitásai: Európai migrációs válságSzíriai polgárháborúIszlám Állam


Halálesetek a közelmúltban: Lehoczky ÉvaPetri SándorSárfalvi BélaGisela MayLendvay KamillóFekete GáborAdolfo Horta
Ezen a napon  
Karácsonyi ünnepkör  

Ma 2016. december 7. van,  

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 399 552 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.