MIÉP – Jobbik a Harmadik Út

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MIÉP – Jobbik a Harmadik Út
Adatok
Elnök Csurka István, Dr. Kovács László

Alapítva 2005 (közös lista bejelentése)
Feloszlatva A 2006-os választások után nem sokkal
Utódpárt MIÉP és Jobbik
Székház 1051 Budapest, Hercegprímás utca 4.

Ideológia nemzeti radikalizmus, nacionalizmus, harmadik utasság
Politikai elhelyezkedés radikális jobboldal
Hivatalos színei piros, fehér, zöld

A MIÉP – Jobbik a Harmadik Út egy, a 2006-os választásokra alakult, radikális jobboldali (harmadik utas), később alkalminak bizonyult pártszövetség volt.

Története[szerkesztés]

A pártszövetség a két névadó, a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) és a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt (Jobbik) vezetésével alakult, de tagja volt még a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKGP) néhány tagja, illetve a Polgári Körök és az Egy Szebb Jövőért Társaság nevű szervezetek is. A két párt azért ezt a formáját választotta az együttműködésnek, mert közös lista állítása esetén a területi listás szavazatok 10%-át kellett volna megszerezniük a bejutáshoz.

Az országgyűlési választásokon 2,2%-os eredményt értek el, így parlamenti mandátumot nem szereztek. Szlogenjük a „Megszállás, vagy Harmadik út” volt. A választások után a szövetség feloszlott, tagjai azóta önállóan szerepelnek.

Főbb célkitűzéseik a minimálbér kétszeresére emelése, a Magyarországra való bevándorlás szigorítása, az igazságosabb adózási-rendszer bevezetése, a magyar termőföldek magyar tulajdonban tartása, a jelenlegi teljes politikai elit leváltása, Trianon-emléknap bevezetése, a magyarországi cigánybűnözés felszámolása, a magyar nemzeti öntudat ápolása, az Amerika-barát külpolitika felülvizsgálata, a parlamenti képviselők létszámának drasztikus csökkentése és egy igazságosabb választási rendszer kidolgozása voltak.

A szövetség a 2006-os választások után nem sokkal szétesett, a szervezet számára választási eredménye alapján járó évi 40 milliós állami támogatás elosztása körül azonban viták bontakoztak ki. A társelnököket azzal vádolták meg, hogy a pénzt az előzetesen megállapodott 50-50%-os elosztás (MIÉP-Jobbik) helyett a választási pártban tartják, ahonnét különböző jogcímeken és módszerekkel többségét saját maguknak és környezetüknek utalják ki. Az ügyből bírósági tárgyalás lett, mely elsőfokon elmarasztalta a MIÉP – Jobbik a Harmadik Út vezetőségét és megsemmisítette a legutolsó tisztújító közgyűlés eredményeit.

Választási eredmények[szerkesztés]

Választások Szavazatok száma
(I. forduló)
Szavazatok aránya
(I. forduló
Szavazatok száma
(II. forduló)
Szavazatok aránya
(II. forduló)
Mandátumok száma Mandátumok aránya Parlamenti szerepe
2006-os 119 007 2,20% 231 0,01% nem jutott be

Megjegyzés

Források[szerkesztés]