James Longstreet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
James Longstreet
James Longstreet
James Longstreet
Beceneve Katonái által: Old Pete (öreg Pete)
Robert E. Lee által: Old War Horse (vén csataló)
Született 1821. január 8.
Edgefield District, Dél-Karolina, Amerikai Egyesült Államok
Meghalt 1904. január 2. (82 évesen)
Gainesville, Georgia, Amerikai Egyesült Államok
Nemzetisége Flag of the United States.svg amerikai
Szolgálati ideje 18421865
Rendfokozata Vezérezredes
Csatái Mexikói–amerikai háború
Amerikai polgárháború
Iskolái West Point
Civilben Diplomata
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz James Longstreet témájú médiaállományokat.

James Longstreet (Edgefield District, Dél-Karolina, 1821. január 8.Gainesville, Georgia, 1904. január 2.) az amerikai polgárháború konföderációs, déli erőinek egyik tábornoka volt.

Élete[szerkesztés]

Longstreet Alabama és Georgia államokban töltötte gyermekkorát. Tanulmányait a West Point katonai akadémián folytatta, melyet 1842-ben végzett el. A mexikói–amerikai háborúban kiemelkedő szolgálatellátásával hívta fel magára a figyelmet, Zachary Taylor és Winfield Scott parancsnoksága alatt.

Mikor a déli államok elszakadtak az Egyesült Államoktól 1861-ben Longstreet kilépett az uniós hadseregből és csatlakozott a megalakuló Konföderációs Hadsereghez. 1862 végére már altábornagyi rendfokozatot ért el és Robert E. Lee tábornok csapatainak több mint a fele az ő irányítása alatt állt. Longstreet hadiszerencséje gyakran váltakozott csatái során, azonban a leggyakrabban az 1863-as gettysburgi csatával kapcsolják össze a nevét.

A háború utáni években azzal gyanúsították, hogy a gettysburgi csatában, július 2-án lassan hajtotta végre Robert E. Lee tábornok parancsait, mely a konföderációs erők vereségéhez vezetett. Lee ezzel nem értett egyet és nyilvánosan dicsérte Longstreet teljesítményét, akit „vén csatalónak” hívott. Ennek ellenére délen évtizedekig leszólták. Részben Gettysburg miatt, részben pedig azért, mert a háború után belépett a Republikánus Pártba, ahol 1868-ban támogatta Ulysses S. Grant elnökké választását.

Manapság a legtöbb szakértő elismeri parancsnoki képességeit, illetve azt, hogy igazságtalanul ítélték meg Gettysburg miatt. 1880 és 1881 között törökországi kiküldetésben volt. 1881 és 1884 között pedig US marsal volt. Emlékiratai „Manassastól Appomatoxig” címmel jelentek meg 1896-ban. 1904. január 2-án hunyt el Gainesville-ben.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]