John Stuart Williams

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
John Stuart Williams
USA szenátor
Hivatali idő
1879. március 4. 1885. március 4.
Előd Thomas C. McCreery
Utód Joseph C. S. Blackburn
Katonai pályafutása
Csatái

Született 1818. július 10.
Mount Sterling, Kentucky
Elhunyt1898. július 17.
Mount Sterling, Kentucky
Párt Demokrata Párt

Foglalkozás ügyvéd
Iskolái Miami University
A Wikimédia Commons tartalmaz John Stuart Williams témájú médiaállományokat.

John Stuart Williams (Mount Sterling, Kentucky, 1818. július 10. – Mount Sterling, 1898. július 17.) az Amerikai Egyesült Államok szenátora (Kentucky, 1879–1885).

Ifjúsága és pályafutásának korai szakasza[szerkesztés]

A kentuckybeli Mount Sterling közelében születő gyermek az általános iskola kijárása után az ohiói Oxfordban található Miami Egyetemen diplomázont 1839-ben. Jogot tanult és 1840-ben ügyvédként kezdett dolgozni a kentucky Paris városában. Először a 6. gyalogezred mellett szolgáló önkéntesek századosaként szolgált a Mexikói-amerikai háborúban, majd a kentucky önkéntesekből álló 4. ezred parancsnokaként ezredesi rangig emelkedett. A Cerro Gordói csatában tanúsított bátorságáért a Cerro Gordo Williams becenevet kapta.

1851 és 1853 között a Kentucky állami törvényhozásban volt képviselő. Az államok önrendelkezéshez való jogának prókátoraként szerzett ismertséget. Kezdetben az elszakadást ellenzők táborában állt, de Abraham Lincoln politikájától elszörnyedve a Kentucky szecesszionistákkal tartott és csatlakozott a Amerikai Konföderációs Államok hadseregéhez.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]