Interstate Highway System

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A rendszer logója
Interstate autópályák a 48 összefüggő államban. A lila a jelenleg épített és már létező autópályák, a kék a jelenleg nyitott leágazások, zöld a javasolt, jövőbeni és építés alatt álló útvonalakat jelzi.
A kaliforniai Interstate 5 vidéki szakasza, irányonként két-két sávval. A két irányt széles, füves sáv választja el egymástól. A keresztirányú forgalom felül- és aluljárókra van korlátozva.
A páratlan számú autópályák dél–észak irányúak (a számuk növekszik nyugatról kelet felé), míg a párosak nyugat–kelet irányúak (a számuk délről észak felé növekszik).

A Dwight D. Eisenhower National System of Interstate and Defense Highways (magyarul Dwight D. Eisenhower nemzeti államközi és védelmi autópálya-rendszer) gyakoribb nevén Interstate Highway System (vagy egyszerűen Interstate System) egy autópálya-hálózat az Amerikai Egyesült Államokban, melyet a létrehozásáért kardoskodó elnökről neveztek el. Az Interstate Highway System egy különálló rendszer a nagyobb National Highway Systemen belül. Az egész rendszer hossza 2018-ban 77 960 kilométer (48 440 mérföld) volt,[1] mellyel ez a második legnagyobb autópályarendszer a világon (Kína után) és a legnagyobb közpénzből létrehozott projekt a történelemben.[2]

A rendszerhez tartozó autópályák általában jelentős szövetségi támogatásban részesülnek és szövetségi standardoknak felelnek meg, őket az államok vagy autópályadíj-szedő hatóságok építik, üzemeltetik és tulajdonolják. Például az eredeti Woodrow Wilson hídat, mely az Interstate 95 és Interstate 495 része a szövetségi kormány tartotta fenn; az új ívnyílás azonban Maryland állam és Virginiai Nemzetközösség közös tulajdona.[3]

A rendszer eléri majdnem az összes amerikai nagyvárost, több autópályája a városok belvárosán halad keresztül. Az országon belül majdnem az összes áru és szolgáltatás áthalad a rendszeren valamikor.[4] Az amerikaiak gyakran használják a városi Interstate rendszert a munkahelyükre való ingázás során. A nagytávolságú utazások nagy többsége, akár üzleti akár vakációra, a nemzeti úthálózatot használja;[5] ezen utak körülbelül egy harmada (az összes levezetett mérföld alapján, 2003-ban) az Interstate rendszert használja.[6]

Interstate autópályák listája[7][szerkesztés]

Az elsődleges Interstate autópályák egy- és kétjegyű, a kiegészítő autópályák pedig háromjegyű számokkal vannak megjelölve. Az alábbi lista csak az elsődleges autópályákat listázza.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Public Road Length - 2018. (Hozzáférés: 2021. augusztus 17.)
  2. The Year of the Interstate. [2010. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 29.)
  3. Attachment V, Ownership and Maintenance Agreement for the Wilson Bridge, Woodrow Wilson Bridge Initial Financial Plan. Woodrow Wilson Bridge Project. [2007. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 2.)
  4. Caltrans: The Interstate Highway System Turns 50, 2006 (Hozzáférés: 2008. január 10.)
  5. Table 1-36: Long-Distance Travel in the United States by Selected Trip Characteristics. Bureau of Transportation Statistics, 1995 [2006. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 21.)
  6. Annual Vehicle Distance Traveled in Miles and Related Data. Federal Highway Administration, 2003 (Hozzáférés: 2006. december 21.)
  7. Adderley, Kevin: Table 1: Main Routes of the Dwight D. Eisenhower National System of Interstate and Defense Highways as of December 31, 2013. Route Log and Finder List. Federal Highway Administration, 2014. január 15.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Interstate Highway System című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Interstate Highways
A Wikimédia Commons tartalmaz Interstate Highway System témájú médiaállományokat.