Interstate Highway System

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Interstate autópályák a 48 összefüggő államban. A lila a jelenleg épített és már létező autópályák, a kék a jelenleg nyitott leágazások, zöld a javasolt, jövőbeni és építés alatt álló útvonalakat jelzi.
A kaliforniai Interstate 5 vidéki szakasza, irányonként két-két sávval. A két irányt széles, füves sáv választja el egymástól. A keresztirányú forgalom felül- és aluljárókra van korlátozva.

A Dwight D. Eisenhower National System of Interstate and Defense Highways (magyarul Dwight D. Eisenhower nemzeti államközi és védelmi autópálya-rendszer) gyakoribb nevén Interstate Highway System (vagy egyszerűen Interstate System) egy autópálya-hálózat az Amerikai Egyesült Államokban, melyet a létrehozásáért kardoskodó elnökről neveztek el. Az Interstate Highway System egy különálló rendszer a nagyobb National Highway Systemen belül. Az egész rendszer hossza 2013-ban 77 017 kilométer volt,[1] mellyel ez a második legnagyobb autópályarendszer a világon (Kína után) és a legnagyobb közpénzből létrehozott projekt a történelemben.[2]

A rendszerhez tartozó autópályák általában jelentős szövetségi támogatásban részesülnek és szövetségi standardoknak felelnek meg, őket az államok vagy autópályadíj-szedő hatóságok építik, üzemeltetik és tulajdonolják. Például az eredeti Woodrow Wilson hídat, mely az Interstate 95 és Interstate 495 része a szövetségi kormány tartotta fenn; az új ívnyílás azonban Maryland állam és Virginiai Nemzetközösség közös tulajdona.[3]

A rendszer eléri majdnem az összes amerikai nagyvárost, több autópályája a városok belvárosán halad keresztül. Az országon belül majdnem az összes áru és szolgáltatás áthalad a rendszeren valamikor.[4] Az amerikai városok gyakran használják a városi Interstate rendszert a munkahelyükre való ingázás során. A nagytávolságú utazások nagy többsége, akár üzleti akár vakációra, a nemzeti úthálózatot használja;[5] ezen utak körülbelül egy harmada (az összes levezetett mérföld alapján, 2003-ban) az Interstate rendszert használja.[6]

Lásd még[szerkesztés]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

  1. Public Road Length - 2013. (Hozzáférés: 2016. május 16.)
  2. The Year of the Interstate. (Hozzáférés: 2008. április 29.)
  3. Attachment V, Ownership and Maintenance Agreement for the Wilson Bridge, Woodrow Wilson Bridge Initial Financial Plan. Woodrow Wilson Bridge Project. (Hozzáférés: 2007. augusztus 2.)
  4. Caltrans: The Interstate Highway System Turns 50, 2006 (Hozzáférés: 2008. január 10.)
  5. Table 1-36: Long-Distance Travel in the United States by Selected Trip Characteristics. Bureau of Transportation Statistics, 1995 (Hozzáférés: 2006. december 21.)
  6. Annual Vehicle Distance Traveled in Miles and Related Data. Federal Highway Administration, 2003 (Hozzáférés: 2006. december 21.)

Ez a szócikk részben vagy egészben az Interstate Highway System című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Interstate Highway System témájú médiaállományokat.