Interstate 25

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Interstate 25
I-25
I-25
Térkép
Úttípus autópálya
Része ennek
Útfenntartó Wyoming Department of Transportation
Tulajdonos Wyoming Department of Transportation
Hossza
elkészült1710,36 km
épül- km
tervezett- km
Ország Amerikai Egyesült Államok
Tartományok
Az út eleje Las Cruces
Az út vége Buffalo (Wyoming)
Időzóna Denver, UTC-7
A Wikimédia Commons tartalmaz Interstate 25 témájú médiaállományokat.

A 25-ös Interstate autópálya (I-25) az új-mexikói Las Cruses városát köti össze a wyomingi Buffalo városával. Hossza nem sokkal haladja meg az 1700 kilométert (1060 mérföld). Útvonala során olyan nagyobb városokat érint, mint El Paso, Albuquerque, Denver illetve Cheyenne.

Leírás[szerkesztés]

Az út az I-10-es autópálya Las crusesi leágazásánál indul. Rögtön az elején egy elágazás található a 70-es és a 180-as US-országutakra. Innentől kezdve egészen Albuquerque-ig szinte nem is található rajta kijárat.

Albuquerque belvárosában találkozik az I-40-es autópályával. A két út külön-külön is nagy forgalmat bonyolít le, de a találkozási pontjuknál, ahol találkozik ez a két forgalmas szakasz, iszonyatosan nagy dugók szoktak kialakulni (Lásd a jobb oldalon lévő képet!). A hab a tortán: a 60-as és a 66-os US-országutak forgalma, mely szintén itt találkozik az I-25-össel. Egy szóval: A csomópont minden esetben kerülendő. 2002-ben az Egyesült Államokbeli Közlekedési Hatóság (röviden: USDT) és a Szövetségi Autópálya mérnökség (röviden: FHA) felújította ezt a csomópontot és egy teljesen új kialakítást kapott, így a hosszabb várakozások kellemesebb körülmények között telnek azóta.

A következő, igen forgalmas csomópont Denverben található, ahol találkozik az I-70-es autópályával. Pueblo megyében a John F. Kennedy Memorial Way nevet viseli az útszakasz, a méltán híres elnök, John F. Kennedy neve alapján. Az autópálya Wyoming államba lépése előtt elhalad az Egyesült Államok Légierő Akadémiája mellett is.

Wyoming államban csupán három kiágazás található: Cheyenne, Casper és Sheridan városoknál. Ezek közül a sheridani nem is kiágazás, inkább torkolat, ugyanis betorkollik az I-90-es autópályába.

Érintések[szerkesztés]

Útvonala[szerkesztés]

mérföld kilométer
Új-Mexikó NM 462,12 744,15
Colorado CO 305,04 490,91
Wyoming WY 300,95 484,62
Teljes: 1068,11 1719,68

Fontosabb kereszteződések más autóutakkal[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Interstate 25 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]