Daytona Beach

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Daytona Beach
Daytona Beach pecsétje
Daytona Beach pecsétje
Közigazgatási adatok
Ország Amerikai Egyesült Államok
ÁllamFlorida
MegyeVolusia megye
Alapítás éve1876 júliusa[1]
Irányítószám
Lista
32114–32126, 32198
Körzethívószám386
Testvérvárosai
Lista
Népesség
Népesség72 647 fő (2020. ápr. 1.)[2]
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság4,0 m
Terület168,2 km²
- ebből vízi16,2 km²
IdőzónaEST (UTC-5)
Azonosítók
GNIS
GeoNames4152872
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 29° 12′ 39″, ny. h. 81° 01′ 22″Koordináták: é. sz. 29° 12′ 39″, ny. h. 81° 01′ 22″
Daytona Beach honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Daytona Beach témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Daytona Beach az Amerikai Egyesült Államok Florida államában Volusia megye városa. A 2006-os népszámlálás adatai szerint a város lakossága 64 421.[1] Daytona Beach a Deltona-Daytona Beach-Ormond Beach statisztikai terület fontos városa, a teljes terület lakossága 496 575. A város Florida úgynevezett „Fun Coast” körzetében fekszik.[3]

A város hagyományosan tengerpartjáról ismert, amelyen a tömött, sűrű homok egyes helyeken lehetővé teszi a gépjárművel történő ráhajtást.[4] Ez a tömött homokkal borított tengerpart Daytona Beachet a motorsportok mekkájává tette, a régi Daytona Beach versenypálya (Daytona Beach Road Course) 50 éven át adott helyszínt a versenyeknek. A versenyeket 1959-ben áthelyezték a Daytona nemzetközi versenypályára (Daytona International Speedway). A városban található a NASCAR és az Amerikai Motorsport-szövetség székhelye.

Daytona Beach egész évben várja a pihenni vágyó családokat, de ugyanakkor az időszaki események városának is nevezhető. Különböző események alkalmából időről időre látogatók serege lepi el a várost, ezek közül e legismertebb a február elején megrendezett Daytona 500, erre a szezonnyitó eseményre több mint 200 000 NASCAR rajongó érkezik ide. További fontos esemény a júliusban megrendezendő NASCAR Coke Zero 400 verseny, a Bike Week (motorkerékpárosok hete) március elején, a Biketoberfest október közepén és a Rolex 24 Hours of Daytona januárban.

Történelme[szerkesztés]

A területet a timucuan indiánok lakták, de a háborúk és a betegségek pusztulásra ítélték a törzset. A várost 1870-ben alapították, s 1876-ban a környező kisebb településekkel egyesítették. A város alapítója Matthias D. Day volt. 1886-ban a vasút (St. Johns & Halifax River Railway) elérte a várost, a vonalat 1889-ben Henry Flagler felvásárolta, s egyesítette azt saját cége vonalával (Florida East Coast Railway). A különálló városok Daytona, Daytona Beach és Seabreeze Daytona Beach név alatt egyesültek. 1920-as években már úgy emlegették, mint a világ leghíresebb tengerpartja. Daytona széles partjának homokja sima és kemény, ahol 1902 óta autó és motorversenyeket tartanak. 1936. március 8-án teherszállító kocsik versenyét rendezték meg a Daytona Beach Road Course-on. 1959-ben William France megépíttette a Daytona International Speedway-t.

Az autókat még most is beengedik a partra sétakocsikázásra.

A világ leghíresebb tengerpartja[szerkesztés]

A város főútjain és a parton szállodák sorakoznak, amelyek minden évben több mint 8 millió turistát vonzanak. A szállodák árai különbözőek, éppúgy helyet kínálnak a kispénzű turistáknak, mint a luxusigényű látogatóknak. Mindig lehet szobát kapni, kivéve a nagy nemzetközi rendezvények idején. Ilyenkor előre kell szobát foglalni. A partokon és a szállodák körül nagy beruházásokkal növelték a biztonságot. A partokat és a szállodák környékét kamerák figyelik. A motorkerékpárosok találkozója idején (Bike Week and Biketoberfest) több százezer motoros érkezik a világ minden pontjáról. A város a „tavaszi szünet” (Spring Break) eseményeiről, a parti koncertekről, a bikini szépségversenyekről, a szabadtéri színház műsorairól ismert. A helyi vezetőség éberen őrködik a város rendje felett, s megakadályozzák a rendbontásokat, hangoskodásokat, amely korábban majdnem véget vetett a partisorozatoknak.

Part

Daytona Beach rendezvényei:

  • Sebességi hetek (Speedweeks – Daytona 500 NASCAR verseny, Rolex 24 sport autóverseny és mások.)
  • Coke 400, – korábban Pepsi 400 volt – NASCAR verseny július 4-e körül (hagyományosan Firecracker 400-nak hívták.)
  • Daytona Beach motorkerékpárosok hete (Bike Week) 200 motorkerékpáros verseny márciusban
  • Biketoberfest októberben,
  • Pulyka roham autó show (Turkey Run car show) és a hálaadás napja (csütörtök) (Thanksginving) utáni hétvége
  • Tavaszi szünet (Spring Break) többnyire március első vagy második hete
  • Daytona Daytonának ünnepségek – többnyire május második hete.

Daytona Beach a főhadiszállása NASCAR–nak (Grand-AM, International Speedway Corporation és az LPGA.)

Földrajz és klíma[szerkesztés]

Daytona Beach a 29. szélességi körön és 81. hosszúsági körön helyezkedik el. A város kiterjedése 168,17 négyzetkilométer, ebből 152 négyzetkilométer szárazföld és 16 négyzetkilométer víz.[5] A part mentén haladó Intracoastal Waterway (csatorna) választja ketté a várost. Északon Holly Hill és Ormond Beach délről pedig Daytona Beach Shore, South Daytona és Port Orange határolja, amelyekkel a parton egy majdnem teljesen összefüggő kiépített övezetet alkot. A fő útvonalak kelet-nyugat irányában az I-4 (Interstate 4), észak-déli irányában pedig az I-95 (Interstate 95). Éghajlata párás szubtrópusi klíma, mely a délkeleti Egyesült Államokra jellemző. A nyár forró és párás, a hőmérséklet többnyire 30-35 °C, s a nyári délutáni szubtrópusi heves esők gyakoriak. A tél száraz és enyhe, folytonos hideg és melegfront váltakozással. Az átlaghőmérséklet 15 °C körül van, ha ritkán is de fagy is előfordulhat.

A hurrikánok sem kerülik el Daytona Beach-et. A tornádótevékenység magasabb a nemzeti átlagnál, 33%-os. 1998. október 22-én a tornádó 13 embert ölt meg, és 36-an megsebesültek. A károkat 31 millió dollárra becsülték. 2006 karácsonyán a tornádó komoly károkat okozott, az Embry-Riddle Aeronautical University 75 repülőgépéből 50-et tönkretett.

Törvényhozás és helyi hatóságok[szerkesztés]

A szavazó polgárok 7 commissioner-t választottak, akik 4 évig töltik be a hivatalukat az újraválasztásig. A város 6 kerületre oszlik. A 6 commissioner-t a kerületek, a polgármester a város lakói választják. A commissioner-ek által hozott intézkedéseket a gyakorlatban város manager hajtja végre. Választott tisztviselők: Polgármester: Glenn Ritchey, Körzeti tisztviselők (commissioners: 1. körzet: Rick Shiver, 2. körzet: Yvonne Newcomb-Doty, 3. körzet: Shiela K. McKay-Vaughan, 4. körzet: Robert A. Gilliland, 5. körzet: Dwayne L. Taylor, 6. körzet: Cassandra G. Reynolds, Város manager: James Chisholm.

Népesség[szerkesztés]

A US Census legutolsó felmérése szerint (2006) a lakosság száma 64 421, 13 844 család. Ebből 62,33% fehér, 32,75% afro-amerikai, 1,73%-a ázsiai, 0,32%-a indián, 0,06%-a csendes-óceáni szigetlakó. Az egy családra jutó átlagos kereset 33 514 dollár.

Kultúra[szerkesztés]

Oktatás[szerkesztés]

A városnak két középiskolája van, a gyerekek és felnőttek oktatására, öt egyetem, illetve felsőfokú oktatási intézmény és öt szakiskola (pilóta, ápolónő, asszisztensek stb. képzésére).

Múzeumok[szerkesztés]

Daytona Beach nagyjából a déli kultúra világ határán van, így befolyással volt annak alakulására. A Museum of Arts Sciences az egyik legfontosabb kulturális intézmény, amely széles körű anyagot tár a látogatók elé. Állandó és időleges képkiállításai, kubai múzeumi kiállítások, családi múzeumok, afrikai és ázsiai gyűjteményes kiállításai vannak. Megtalálhatjuk itt a világ legnagyobb Coca-Cola gyűjteményét, és az iparművészet képviselőit, a csodálatos bútor és díszítőművészeti kollekciói a maguk nemében páratlanok. További múzeumok a Souther Museum of Photography és a Halifax Historical Museum.

Média[szerkesztés]

  • Az itt megjelenő újságok a Daytona Beach News-Journal – olvasható az interneten
  • Orlando Sentinel – Orlandoi központtal, Volusia megye és Daytona Beach eseményeivel foglalkozik.

Sport[szerkesztés]

A város otthon ad a Daytona Cubs baseball- és a Daytona Beach ThunderBirds futballcsapatnak.

Itt rendezik továbbá a Daytona 500, valamint a Daytonai 24 órás autóversenyt is.

Gazdaság[szerkesztés]

A város fő bevételi forrása a turizmus. Évente több mint 8 millió látogató keresi fel a várost. A turizmus mellett még a feldolgozó ipar fejlődik dinamikusan, a kicsi magánvállalatoktól kezdve a nagy cégekig. Bankok, biztosító társaságok, ingatlan közvetítő hivatalok, építő vállalatok, nyomdaipar, kerttervezés, belsőépítészet, műanyagipar, autójavító műhelyek, légkondicionáló gyártó és javító cégek és még sok más kis vállalat működik benne.

Közlekedés[szerkesztés]

A városban nemzetközi repülőtér található, melyről a Delta Air Lines, az AirTran Airways, a Continental Airlines, a Vintage Props repülőgépei szállnak fel és érkeznek. A Greyhund Bus Lines (távolsági buszok) központja 138 South Ridgewood Avenue, jacksonville-i és orlandói csatlakozással. A helyi buszok (VoTran) viteldíja, a város fontosabb központjaiig egy irányban 3 dollár. A városnéző buszok, például a A1A Beachside Trolley januártól szeptemberig viszi a látogatókat végig a partvonalon. Az összes busz rendelkezik légkondicionálással. A városközpontból könnyen elérhetők a gyorsforgalmi utak (I-95 és I-4). Volusia megye parkológarázs háza a 701 Earl Street címen (a North Atlantic Avenue-ról nyílik) található.

Testvérvárosok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Annual Estimates of the population for the Incorporated Places of Florida (XLS). US Census Bureau. [2006. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 23.)
  2. 2020. évi népszámlálás az Egyesült Államokban. (Hozzáférés: 2022. január 1.)
  3. Annual Estimates of the Population of Metropolitan and Micropolitan Statistical Areas: April 1, 2000 to July 1, 2006 (XLS). U.S. Census Bureau. [2009. május 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 24.)
  4. Daytona Beach Guide Overview. [2009. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 16.)
  5. United States Census Bureau
  • Florida by place Population, Houseing, Area and Density: 2000. U.S. Census Bureau. Hozzáférés ideje: 2007-07-24.
  • Daytona Beach, United States Page. Falling Genomics. Hozzáférés ideje: 2007-07-24.
  • Annual Estimates of the population for the Incorporated Places of Florida (XLS). US Census Bureau. Hozzáférés ideje: 2007-07-23.
  • American FactFinder. United States Census Bureau. Hozzáférés ideje: 2008-01-31.
  • US Board on Geographic Names. United States Geological Survey (2007-10-25). Hozzáférés ideje: 2008-01-31.
  • Annual Estimates of the Population of Metropolitan and Micropolitan Statistical Area: April 1, 2000 to July, 2006 (XLS). US Census Bureau. Hozzáférés ideje: 2007-07-24.
  • US Gazetteer files: 2000 and 1990. United States Census Bureau (2005-05-03). Hozzáférés ideje:d on 2008-01-31.

Források[szerkesztés]

  • Cambre, Dale: Daytona Beach (FL) (Scenes of America), 2006
  • Rand McNally: Daytona Beach, Florida: Street Guide (Rand McNally Daytona Beach Street Guide), 2005
  • http://www.DaytonaBeach.com

Lásd még[szerkesztés]

  • Daytona Beach travel guide
  • City of Daytona Beach
  • Daytona Beach Chamber of Commerce
  • Daytona Beach Convention & Visitors Bureau
  • Daytona Beach Portal

További információk[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap