Ferris

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ferris Bueller szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ferris
Scooter 1Chapter.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Soren Bühler
Született 1971szeptember 29. (48 éves)
Freiburg, Németország
Pályafutás
Műfajok Techno
Rave
Dance
Aktív évek 1992-
Együttes The Loop! (1993-1998)
Scooter (1994-1998)
Ferris (1998-2001, 2015-)
Fragrance (2001)
Ancient Of Mumu (2002)
3 Global Players (2008)
Hangszer Billentyűs hangszerek
Tevékenység
Kiadók Sheffield Tunes
Nuturn
Ende TV

Ferris weboldala

Ferris (korábban Ferris Bueller) egy német zenész-producer, a Scooter együttes tagja 1994 és 1998 között.

Élete[szerkesztés]

Polgári nevén Soren Bühler, művésznevét a Meglógtam a Ferrarival című film főhőse után kapta. Fiatal korában abbahagyta a gimnáziumi tanulmányait, majd először pizzériában kezdett el dolgozni, aztán DJ-nek állt. Tanulmányait később kereskedelmi ügynök-szakon folytatta, de végül ezzel is felhagyott. Ferris igazán ismertté a Scooterben lett, amelyben a trió világsikert ért el. Négy album után azonban (1998-ban) úgy döntött, hogy kilép a Scooterből, és szólókarrierbe kezd. Három kislemezt jelentetett meg, nem túl nagy sikerrel, majd a 2000-es évek közepén hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől. Távozásának okát kezdetben összeférhetetlenséggel hozták össze, de 2010-ben a német RTL-en bemutatott riportban úgy beszélt magáról, mint akit mániás depresszióval kezeltek abban az időben, s ez is oka lehetett a távozásnak. Pletykaszinten beszéltek még homoszexualitásáról is, amit viszont a Kontor menedzsmentje állítólag nem tolerált, és így érték el, hogy elhagyja a csapatot. Bár H.P. és Ferris unokatestvérek, a viszony köztük továbbra is hűvös, és ahogy Ferris egy interjúban mondta, "le kellene ülnünk és megbeszélni egy csomó dolgot, hogy minden helyrejöjjön; én nem látom ennek akadályát, de félő, nem fog megtörténni soha".

2001-ben létrehozta saját stúdióját, a Nuturn-t. 2002-ben, egy szintén ex-Scooter taggal, Axel Coon-nal létrehozta a Fragrance nevű projektet, melynek nagy jövőt szánt, de végül csak egyetlen szám és egy remix készült el a neve alatt. 2008-ban Axel Coon-nal és Kai Penschow-wal összehozott egy újabb, háromtagú projektet: ez a 3 Global Players.

Hosszú évekig csak producer volt, és különféle okok miatt nem foglalkozott a zenéléssel. 2011-ben azonban meglepetésként jött a hír, hogy Ferris beperelte a Scootert. Az ok majdnem tízéves: a Nessaja című kislemezen tört ki a vita. A dal eredetileg "Funky Divas" név alatt jött ki, egy kétszámos bakelitlemezen. A szerzők között a dal eredeti szerzőit tüntették fel. A Scooter ebben az időben még tagadta, hogy az ő számuk lenne, és helyette inkább a "Habanera" kiadására készültek. A sikert látva azonban a Nessaját újra kiadták, ezúttal 3AM néven, de megerősítve, hogy ez lesz a következő Scooter-kislemez is. Ennek a kiadásnak a szerzői listájában azonban már szerepel H.P. Baxxter, Nikk, Rick J. Jordan, és Jay Frog is. 2006-tól kezdve azonban Ferris elkezdte hangoztatni, hogy a Nessaját tulajdonképpen ő és Axel Coon írták ketten, egy másik projektnek. A saját weboldalán is így szerepeltette a 3AM-kiadványt is. 2011-ben azonban a Scooter megtiltotta neki, hogy a továbbiakban szerzőnek nevezze magát. Válaszképpen Ferris beperelte a csapatot, és saját Facebook-oldalán őket gyalázó kijelentéseket tett. A pernek végül nem lett folytatása.

Ferris eltökélte magát, hogy a Scooter által szerinte elrontott régi hangzást feltámasztja, és csinál egy olyan albumot, amely a Scooter-rajongók számára készül. 2012-ben egy B.A.C.K. című albumról és egy hasonló című kislemezről beszélt, melyet aztán végül sosem adott ki, és eltűnt a nyilvánosság elől. 2015 márciusában visszatért egy nagyinterjú keretében, és bejelentette, hogy stúdióba vonul és nekilát hosszú idő után újabb szólóanyagának. Valóban zajlott néhány hétig érdemi munka, de a nagy hírveréssel elkezdett stúdiózás hamar abbamaradt, és végül nem adott ki semmit.

Diszkográfia[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

  • Girl (1998. november 23.)
  • Heaven (1999. április 6.)
  • Living Withour Your Love (2003. április 28.)
  • I'm Back (nem jelent meg, 2012-ben tervezte kiadni)

Projektek[szerkesztés]

  • Ham & Eggs - The Great Song of Indifference (1998)
  • Ancient of Mumu - Living (2002)
  • Fragrance - Don't Break My Heart (2002)
  • Rock Ryders - Do You Know (Fragrance Radio Mix) (2003)
  • 3 Global Players - Daydream (2008)