Friends (Scooter)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Scooter
Friends
kislemez a(z) …And the Beat Goes On! albumról
Megjelent 1995. május 11.
Formátum CD, LP
Felvételek Ambience Studio, Hannover
Stílus Rave
Hossz 18 perc 27 mp
Kiadó Németország Edel Records
Ausztrália Addiction
Franciaország Scorpio Music
GörögországFM Records
SpanyolországBlanco y Negro
Szerző H.P. Baxxter
Rick J. Jordan
Ferris
Producer Jens Thele
Helyezések
NémetországAranylemez Németországban
Izrael7. az izraeli listán
Svájc15. a svájci listán
Ausztria15. az osztrák listán
Olaszország23. az olasz listán
Írország26. az ír listán
Hollandia38. a holland listán
Scooter-kronológia
Move Your Ass! (1995)Friends (1995)Endless Summer (1995)
Videóklip
Hivatalos videóklip

A Friends a Scooter 1995-ben megjelent kislemeze, a harmadik az együttes bemutatkozó, …And the Beat Goes On! című albumáról. A kislemez aranylemez lett Németországban, ezzel sorozatban a Scooter harmadik bearanyozódott kislemeze lett. Az albumváltozathoz képest jelentős változtatásokat eszközöltek, gyakorlatilag a refrénen kívül mindent módosítottak.

Ebben a számban tűnik fel először a később védjegyükké váló magas frekvenciájúra torzított énekhang (HPV) is. Noha népszerű dal volt, koncerteken nagyon ritkán bukkan már csak fel, és akkor is már csak a 2011-es, átalakított változatában (Friends Turbo).

A refrén saját elmondása szerint Ferristől származik, aki egy XVIII. századi német dal harmóniáit hallgatva asszociált erre a dallamra.[1]

Számok listája[szerkesztés]

A "Single Edit" került fel a legtöbb válogatáslemezre, a hosszabb változat zongorás felvezetése hallható a videoklip alatt, illetve koncerteken is így kezdődött.

  1. Friends – 04:40
  2. Friends (Single Edit) – 03:47
  3. Friends (Ramon Zenker Club Mix) – 05:32
  4. Friends (Jeyenne Mix)- 04:30

Az ausztrál kiadásra felkerült az Endless Summer Datura Remixe, a Hyper Hyper, és a Move Your Ass Platinum People Remixe. A bakelitváltozatról lemaradt a Single Edit, a görög bakelitváltozatról viszont a Jeyenne Remix. A spanyol bakelitváltozaton a Move Your Ass is helyet kapott, Olaszországban viszont a Fun Factory "I Wanna Be With You" című számával került egy lemezre.

Más változatok[szerkesztés]

Élőben játszott változata hallható a 2004-es "10th Anniversary Concert" című kiadványon.2009-ben a Hands On Scooter albumon a Klostertaler sramli-stílusban dolgozta át a szerzeményt, 2014-ben a The Fifth Chapter második lemezére pedig egy NRG-remix került fel.

2011-ben a dalt a Turbo című holland film kedvéért újrafelvették, "Friends Turbo" címmel. A zenei alapokat modernizálták, emellett kicsivel több szöveget is kapott.

Olga Scheps a "100% Scooter - Piano Only" című 2017-es kiadványon zongorára átírva játssza a dalt.

2018-ban "Friends Turbo" változatban ismét bekerült a koncertrepertoárba, ahol a záró medleyben az "Endless Summer" középső részének helyén szól.

Videoklip[szerkesztés]

A "Friends" klipje Londonban játszódik és ott is vették fel. Benne egy kislány látható, akit bigottan konzervatív szülei nem engednek ki a való életbe. Egyszer csak megelégeli a dolgot, kiugrik a család autójából, és rohan játszani a többi gyerekkel. Közben a Scooter tagjai is láthatóak a városban, ahogy egy régi autóval furikáznak fel-alá.

Közreműködtek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. https://www.youtube.com/watch?v=MlNZc_fZ4TU&t=5s&ab_channel=ScooterVK