Ferris

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ferris
Scooter 1Chapter.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Soren Bühler
Született 1971szeptember 29. (47 éves)
Freiburg, Németország
Pályafutás
Műfajok Techno
Rave
Dance
Aktív évek 1992-
Együttes The Loop! (1993-1998)
Scooter (1994-1998)
Ferris (1998-2001, 2015-)
Fragrance (2001)
Ancient Of Mumu (2002)
3 Global Players (2008)
Hangszer Billentyűs hangszerek
Tevékenység
Kiadók Sheffield Tunes
Nuturn
Ende TV

Ferris weboldala

Ferris (korábban Ferris Bueller) egy német zenész-producer, a Scooter együttes tagja 1994 és 1998 között.

Élete[szerkesztés]

Polgári nevén Soren Bühler, művésznevét a Meglógtam a Ferrarival című film főhőse után kapta. Fiatal korában abbahagyta a gimnáziumi tanulmányait, majd először pizzériában kezdett el dolgozni, aztán DJ-nek állt. Tanulmányait később kereskedelmi ügynök-szakon folytatta, de végül ezzel is felhagyott. Ferris igazán ismertté a Scooterben lett, amelyben a trió világsikert ért el. Négy album után azonban (1998-ban) úgy döntött, hogy kilép a Scooterből, és szólókarrierbe kezd. Három kislemezt jelentetett meg, nem túl nagy sikerrel, majd a 2000-es évek közepén hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől. Távozásának okát kezdetben összeférhetetlenséggel hozták össze, de 2010-ben a német RTL-en bemutatott riportban úgy beszélt magáról, mint akit mániás depresszióval kezeltek abban az időben, s ez is oka lehetett a távozásnak. Pletykaszinten beszéltek még homoszexualitásáról is, amit viszont a Kontor menedzsmentje állítólag nem tolerált, és így érték el, hogy elhagyja a csapatot. Bár H.P. és Ferris unokatestvérek, a viszony köztük továbbra is hűvös, és ahogy Ferris egy interjúban mondta, "le kellene ülnünk és megbeszélni egy csomó dolgot, hogy minden helyrejöjjön; én nem látom ennek akadályát, de félő, nem fog megtörténni soha".

2001-ben létrehozta saját stúdióját, a Nuturn-t. 2002-ben, egy szintén ex-Scooter taggal, Axel Coon-nal létrehozta a Fragrance nevű projektet, melynek nagy jövőt szánt, de végül csak egyetlen szám és egy remix készült el a neve alatt. 2008-ban Axel Coon-nal és Kai Penschow-wal összehozott egy újabb, háromtagú projektet: ez a 3 Global Players.

Hosszú évekig csak producer volt, és különféle okok miatt nem foglalkozott a zenéléssel. 2011-ben azonban meglepetésként jött a hír, hogy Ferris beperelte a Scootert. Az ok majdnem tízéves: a Nessaja című kislemezen tört ki a vita. A dal eredetileg "Funky Divas" név alatt jött ki, egy kétszámos bakelitlemezen. A szerzők között a dal eredeti szerzőit tüntették fel. A Scooter ebben az időben még tagadta, hogy az ő számuk lenne, és helyette inkább a "Habanera" kiadására készültek. A sikert látva azonban a Nessaját újra kiadták, ezúttal 3AM néven, de megerősítve, hogy ez lesz a következő Scooter-kislemez is. Ennek a kiadásnak a szerzői listájában azonban már szerepel H.P. Baxxter, Nikk, Rick J. Jordan, és Jay Frog is. 2006-tól kezdve azonban Ferris elkezdte hangoztatni, hogy a Nessaját tulajdonképpen ő és Axel Coon írták ketten, egy másik projektnek. A saját weboldalán is így szerepeltette a 3AM-kiadványt is. 2011-ben azonban a Scooter megtiltotta neki, hogy a továbbiakban szerzőnek nevezze magát. Válaszképpen Ferris beperelte a csapatot, és saját Facebook-oldalán őket gyalázó kijelentéseket tett. A pernek végül nem lett folytatása.

Ferris eltökélte magát, hogy a Scooter által szerinte elrontott régi hangzást feltámasztja, és csinál egy olyan albumot, amely a Scooter-rajongók számára készül. 2012-ben egy B.A.C.K. című albumról és egy hasonló című kislemezről beszélt, melyet aztán végül sosem adott ki, és eltűnt a nyilvánosság elől. 2015 márciusában visszatért egy nagyinterjú keretében, és bejelentette, hogy stúdióba vonul és nekilát hosszú idő után újabb szólóanyagának. Valóban zajlott néhány hétig érdemi munka, de a nagy hírveréssel elkezdett stúdiózás hamar abbamaradt, és végül nem adott ki semmit.

Diszkográfia[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

  • Girl (1998. november 23.)
  • Heaven (1999. április 6.)
  • Living Withour Your Love (2003. április 28.)
  • I'm Back (nem jelent meg, 2012-ben tervezte kiadni)

Projektek[szerkesztés]

  • Ham & Eggs - The Great Song of Indifference (1998)
  • Ancient of Mumu - Living (2002)
  • Fragrance - Don't Break My Heart (2002)
  • Rock Ryders - Do You Know (Fragrance Radio Mix) (2003)
  • 3 Global Players - Daydream (2008)