Sheffield (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scooter
Sheffield
nagylemez
Megjelent Németország2000. július 26.
2013. június 7.
Magyarország 2000. július 26.
2013. július 8.
Felvételek Loop DC Constructions, Hamburg
Stílus Hard Trance
Techno
Dance
Hossz 50 perc 15 mp
Kiadó NémetországSheffield Tunes
MagyarországRecord Express
MagyarországMagneoton
OroszországLes Paradise
UkrajnaOdyssey
AusztráliaAddiction
JapánVictor Entertainment
ThaiföldRock
LengyelországSheffield Tunes
Dél-KoreaRock
MalajziaSheffield Tunes
KanadaAttic
Producer H.P. Baxxter
Rick J. Jordan
Axel Coon
Jens Thele
Kritikák
  • AllMusic
    Magyarország#2 a magyar listán
    Németország#11 a német listán
Scooter-kronológia
Back to the Heavyweight Jam (1999)Sheffield (2000)We Bring the Noise! (2001)
SablonWikidataSegítség

A Sheffield a Scooter hetedik albuma. 2000. július 26-án jelent meg H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Axel Coon és Jens Thele producerek közreműködésével, két kislemezzel („I’m Your Pusher” és a „She’s The Sun”). 2013. június 7-én kétlemezes "20 Years of Hardcore" kiadásban jelentették meg újra. Az albumot Magyarországon Fonogram-díjra jelölték 2001-ben a legjobb külföldi dance album kategóriában. 2022. december 9-én az album megjelent bakeliten is.

Áttekintés[szerkesztés]

A "Back To The Heavyweight Jam" albummal a Scooter lefektette az alapokat a "Second Chapter"-ben, mellyel végleg szakítottak a korábbi happy hardcore-rave stílussal, és helyette áttértek a hard trance-techno stílusokra. Lecserélték továbbá a logójukat, és Sheffield Tunes néven saját független kiadót indítottak, a Kontor Records berkein belül, szakítva korábbi kiadójukkal, az Edellel. Mindenki azt várta, hogy mi lesz a folytatás.

2000 elején kijött egy white label bakelitlemez, név nélkül, "The Pusher" címmel. Az egyik brit rádióállomás elkezdte játszani a számot, és nagy sikere volt. Mint később kiderült, ugyanez a rádióállomás nem sugárzott Scooter-számokat, a dalok stílusa miatt. H.P.-ék valójában azért adták ki az "I’m Your Pusher"-t (mert erről a dalról van szó) kétféle remixváltozatban név nélkül, hogy ezzel is teszteljék, mit szólnak zenéjükhöz az őket kritizálók.

Akárhogy is, az I’m Your Pusher nem lett a Scooter kedvenc száma. Noha a rajongók jelentős részének tetszett, az a hivatalos álláspont, hogy a dal rossz, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért nem játsszák koncerteken. A Sheffield album 2000 közepén jelent meg, de sajnos hamar eltűnt a süllyesztőben. Ennek oka az I’m Your Pusheren túl a második kislemez, a "She's The Sun" is volt, amely csak korlátozott példányszámban jelent meg, ráadásul egy lassú, érzelgős dal volt. A lemez többi száma ráadásul meglehetősen heterogén, nincs egységes koncepciója a daloknak, inkább csak többféle stílus keverékének tűnik. Igaz, külön-külön mindegyik szerzemény zseniálisra sikeredett.

A munkálatok az albumon 2000 februárjának közepén kezdődtek, és az első két hétben már meg is írtak két számot. A munkatempó azonban később lelassult, így a befejezés előtti napokban folyamatosan éjszakába nyúlóan dolgoztak, Rick saját bevallása szerint is rendszeresen délután 2 körül ébredt akkoriban.

A dalokról[szerkesztés]

Az album nyitószáma a londoni Big Ben harangjátékát és a szirénákat ötvöző "MC's Missing". Ez vezet át a félig-meddig 3/4-es ütemű, már klasszikusan Scooteresen eltorzított H.P.-hanggal ellátott, skót népzenei motívumokat tartalmazó "Don't Gimme The Funk"-ba. Az első kislemez "I’m Your Pusher" egy energikus, skótdudát mímelő motívumokkal rendelkező német népdal-feldolgozás, közönségénekeltető résszel. A "Where Do We Go" egy instrumentális trance-szerzemény. A "Sex Dwarf" egy régi Soft Cell-szám feldolgozása, gyors tempóban, H.P. provokatív hanghordozásában előadva, kiegészítve Nikk orgazmust imitáló hangjával. Ez fut át a "She’s The Sun"-ba, a második kislemezbe, amely távol-keleti motívumokkal tűzdelt, érzelmes szövegű lassú szám, némiképp H.P. régi kedvenc újhullámos együtteseinek stílusában előadva.

A "Space Cowboy" egy gyors hard trance-szám, monoton H.P.-szöveggel ellátva. A "Never Slow Down" kísértetiesen emlékeztet a Bomfunk MC’s "Freestyler" című számára, electric boogie-s motívumokkal és szövegbetéttel tűzdelt szerzemény. A "Down To The Bone" egy instrumentális techno-szerzemény, amit időnként meg-megszakít egy lassú rész. A "Summer Wine" egy Nancy Sinatra-feldolgozás, egyben duett, némiképp kilóg a sorból, mind stílusában, mind előadásmódjában. A "Dusty Vinyl" egy kemény, tempós instrumentális techno-dal, a lemez végén pedig a "Cubic", mint szomorkás, kicsit trance-es hangzású instrumentális szám zárja a sort.

Számok listája[szerkesztés]

# LP #[1] Cím Szerző Hossz
1 A1 MC's Missing H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Axel Coon, Jens Thele 1:12
2 A2 Don’t Gimme The Funk H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Axel Coon, Jens Thele 4:15
3 A3 I’m Your Pusher H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Axel Coon, Jens Thele, Allan Gray, W. Reisch 4:01
4 A4 Where Do We Go H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Axel Coon, Jens Thele 4:07
5 A5 Sex Dwarf D. Ball, M. Almond 4:18
6 A6 She’s the Sun H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Axel Coon, Jens Thele 4:53
7 B1 Space Cowboy H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Axel Coon, Jens Thele 5:05
8 B2 Never Slow Down H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Axel Coon, Jens Thele 3:56
9 B3 Down To The Bone H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Axel Coon, Jens Thele 4:11
10 B4 Summer Wine Lee Hazlewood 3:58
11 B5 Dusty Vinyl H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Axel Coon, Jens Thele 4:53
12 B6 Cubic H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Axel Coon, Jens Thele 5:05

Limited Edition[szerkesztés]

  1. I’m Your Pusher (Airscape Mix)
  2. The Pusher 1
  • Képernyőkímélő
  • Speciális neten hozzáférhető tartalom

20 Years of Hardcore bónusztartalom[szerkesztés]

  1. I’m Your Pusher (Extended)
  2. I’m Your Pusher (P.K.G. Mix)
  3. I’m Your Pusher (Airscape Mix)
  4. The Pusher 1
  5. The Pusher 2
  6. Raf & Superdefekt feat. Schorsch Kamerun – Sexzwerg (Ich Schwirre)
  7. Firth of Forth
  8. She's The Sun (Radio Version)
  9. Sunrise (Ratty's Inferno)

Közreműködtek[szerkesztés]

  • H.P. Baxxter (ének)
  • Rick J. Jordan (szintetizátorok, keverés)
  • Axel Coon (szintetizátorok, utómunka)
  • Nikk (Summer Wine vokál)
  • Helge Vogt (gitár)
  • Olaf Heine (fényképek)
  • Marc Schilkowski (borítóterv)

Érdekességek[szerkesztés]

  • A „She's The Sun” előadásmódja nagyon hasonlít arra, amit még a Celebrate The Nun együttesben játszottak.
  • A "Space Cowboy", mint "Spacecowboy", ugyanebben a változatban megjelent Ratty-számként is, white label bakeliten, a She's The Sun B-oldalával együtt. (Sunrise / Spacecowboy)
  • A „Never Slow Down” zeneileg nagyon hasonlít a Bomfunk MC's "Freestyler" című számára, amellyel ráadásul megközelítőleg egy időben is jelent meg.
  • A "Cubic" az album sima (nem limitált) változatában, valószínűleg másolásvédelmi okokból, 33 perc hosszú, de ebből csak az első öt percben van zene, a vége néma csend.

Videóklipek[szerkesztés]

Az I’m Your Pusher klipje valahol a sivatagban játszódik. Axel Coon felborul az autójával, így nem tud továbbmenni. Szerencséjére H.P és Rick épp arra járnak, és felveszik a stoppost. Hosszas autózás után egy kisvárosba érkeznek, ahol mindenki jól érzi magát, ám a legvégén a klipben többször látott skótdudás ember előrántja a fegyverét, és mindenkit lelő.

A She's The Sun videójában H.P. egy sötét és kihalt városban visz a Földön a kezében egy ájult nőt (aki a Napot szimbolizálja), miközben Rick és Axel már a Földön kívül élő emberiség két befolyásos tagjaként nézik, mi történik a bolygón. H.P. belegázol az óceánba, és beleteszi a vízbe a nőt, minek hatására a bolygó ragyogni kezd, akár a Nap. Érdekesség, hogy a klip forgatása nem ment zökkenőmentesen: H.P. ugyanis nehezen bírta el a kezében a leányzót úgy, hogy közben szövegelnie is kellett és egyenesen néznie.

Feldolgozások[szerkesztés]

  • MC’s Missing: a londoni Big Ben harangjátéka
  • I’m Your Pusher: Ultrabreit – Flieger, Grüss Mir Die Sonne
  • Sex Dwarf: Soft Cell – Sex Dwarf
  • She’s The Sun: Led Zeppelin – When The Levee Breaks
  • Summer Wine: Nancy Sinatra & Lee Hazelwood – Summer Wine

Helyezések[szerkesztés]

Nagylemez[szerkesztés]

Ország Helyezés
 Csehország Aranylemez
 Magyarország Aranylemez
 Németország 11
 Finnország 9
 Lettország 13
 Svédország 15
 Portugália 32
 Dánia 48
 Ausztria 49
 Svájc 60

Kislemezek[szerkesztés]

Németország Magyarország Belgium Dánia Moldova Csehország Finnország Észtország Svédország Ausztria Egyesült Királyság Hollandia Svájc
I'm Your Pusher 17 2 13 14 15 17 19 26 27 33 - - 74
She's The Sun 41 - - - - - - - - - - - -
Sunrise (Here I Am) 36 - 32 - - - - - - 61 51 50 -

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sheffield”.