Sunrise (Here I Am)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ratty
Sunrise (Here I Am)
kislemez
Megjelent 2001. február 5.
Formátum CD/LP, iTunes
Stílus Techno
Hossz 23 perc
Kiadó NémetországKontor Records
Magyarország Record Express
Franciaország Airplay
Ausztrália Bang On!
Egyesült Államok Radikal
Egyesült Királyság Neo
Kanada Popular
Olaszország Anthem
Szerző Dave "Bass" Parker
Ed Harris
Finn Reder
Slivo
Helyezések
Ausztria#61 az osztrák listán
Németország#36 a német listán
Ratty-kronológia
Sunrise (Here I Am) (2001)Living On Video (2001)

A Sunrise (Here I Am) a Ratty első kislemeze, mely 2001-ben jelent meg. A projekt mögött a német Scooter áll, azonban ők álnéven készítették el a tracket, és a kevés fellépés alkalmával, valamint a videóklipekben is patkányjelmezbe öltöztetett táncosok jelentek meg helyettük. A dal hatalmas népszerűségnek örvendett, az egyik első olyan Scooter-szám volt, mely a tengerentúlon is nagy sikert aratott.

Áttekintés[szerkesztés]

1998-tól kezdve egyre többször emlegetett a Scooter egy bizonyos Rattyt, amelyről azonban senki nem tudta, hogy micsoda, de valószínűleg maga a banda sem. Az ötlet, hogy a Ratty egy kicsit más, a Scootertől elrugaszkodottabb stílusban alkotó mellékprojekt legyen, akkor született, amikor a 2000-ben megjelent She's The Sun B-oldalaként egy hard trance számot, a "Sunrise (Ratty's Inferno)"-t adtak ki. A szakma és a rajongók is nagy sikerrel fogadták az instrumentális szerzeményt, amelynek egyenes következménye volt, hogy külön is ki kellett adniuk.

Először egy bakelitváltozatot adtak ki, melynek A-oldalára ez a szám került fel "Sunrise" címmel, B-oldalára pedig a "Spacecowboy", mely teljes egészében megegyezett a "Sheffield" albumon már kiadott "Space Cowboy"-jal. Ezek alapján nem volt nehéz kitalálni, kik állnak a projekt mögött. 2001 elején azonban a "Sunrise" a "This Mortal Coil" dalszövegével kibővített változatban teljes értékű kislemezként is megjelent. Videóklipjében egyfajta fordított patkánykísérlet látható: a három patkány emberekkel szórakozik egy labirintusban.

A kislemez rendkívül sikeres lett, számtalan kiadást élt meg (angolszász nyelvterületen alternatív borítóval), és a Scooter időről időre játssza is a koncertjein.

Számok listája[szerkesztés]

  1. Radio Edit (3:40)
  2. Club Mix (7:30)
  3. Instrumental Version (5:39)
  4. Dub Mix (6:10)

2005-ös brit újrakiadás[szerkesztés]

  1. Original Mix (7:33)
  2. P.H.A.T.T. Remix (8:52)
  3. Instrumental (5:45)
  4. Mark Sherry's 2005 Sunburst Remix (7:57)
  5. Brisky & Cambridge Remix (8:49)

Utóélete[szerkesztés]

A dalhoz számtalan remix készült, ezek jelentős része válogatásalbumokon került kiadásra, illetve egy részüket hivatalosan sosem adták ki. 2006-ban E-Craig "Call It A Sunrise (Here I Am)" címen feldolgozta és kiadta kislemezen. 2012-ben Masif DJ, 2013-ban pedig Matt Davey készítettek belőle hivatalosan kiadott feldolgozást.

Egyéb[szerkesztés]

Források[szerkesztés]