Open Your Mind And Your Trousers

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scooter
Open Your Mind And Your Trousers
nagylemez
Megjelent2024. március 22.
FormátumCD, LP, streaming
FelvételekSheffield Underground Studios, Hamburg
StílusHardstyle
Techno
Hypertechno
Hossz41 perc
KiadóZEITGEIST for Virgin Records
Universal Music
ProducerH.P. Baxxter
Marc Blou
Jay Frog
Jens Thele
Scooter-kronológia
God Save The Rave
(2021)
God Save The Rave
(2021)
Kislemezek az albumról
  1. Waste Your Youth
    Megjelent: 2023. január 13.
  2. Techno Is Back
    Megjelent: 2023. április 14.
  3. Constellations
    Megjelent: 2023. június 23.
  4. For Those About To Rave
    Megjelent: 2023. július 21.
  5. Berliner Luft
    Megjelent: 2023. szeptember 15.
  6. Rave & Shout
    Megjelent: 2023. december 1.
  7. I Keep Hearing Bingo
    Megjelent: 2024. február 9.
  8. Let's Do It Again
    Megjelent: 2024. március 1.
SablonWikidataSegítség

Az Open Your Mind And Your Trousers a német Scooter együttes huszonegyedik nagylemeze, mely 2024. március 22-én jelent meg. Többféle változatban került kiadásra: a hagyományos CD-s megjelenés mellett kiadták egylemezes bakelitváltozatban is, utóbbit hagyományos és kék színű lemezen is, valamint különleges ritkaságként ún. yolk-színezéssel (átlátszó lemezre "ütött" kék folt, a tojássárgájához hasonlóan, mely minden lemezen egyedi). Az album vegyes fogadtatásra lelt a rajongók körében, a kritikák főként a dalok rövidségét illetve az akkoriban divatos hypertechno stílussal való kísérletezést érték.

Áttekintés[szerkesztés]

A "God Save The Rave" 2021-es hatalmas sikerét követően a koronavírus-járvány miatt elhalasztott turné végre befejezésre kerülhetett (erről szól a "FCK 2020 - Két és fél év a Scooterrel" című film). A turné alatt három új dal is kiadásra került: a vegyes fogadtatásra lelt "The Spell Remains", a turnéexkluzív "Do Not Sit If You Can Dance", illetve a FiNCH-csel közösen készített, még 2021 végén kiadott "Rave Witchers". A zenekari egység azonban alaposan megtépázódott: tisztázatlan, valószínűleg személyes ellentétekből következő okokból Sebastian Schilde távozni kényszerült a Scooterből 2022 novemberében, majd Michael Simon jelentette be, hogy kislányának születése illetve egyéb produceri illetve kiadói munkákban történő részvétele okán tizenhat év után kilép a Scooterből. A bejelentések valósággal sokkolták a rajongótábort, hiszen ilyen földrengésszerű változásokra sosem volt példa a Scooter történetében. Sebastian helyére viszonylag hamar, már a távozását követően megtalálták utódját Jay Frog személyében, aki a Third Chapter idején, 2002 és 2006 között már a Scooter tagja volt, és számos sláger készítésében közreműködött - amellett pedig sikeres szólókarriert vitt a köztes időszakban. Mivel a harmadik tag kiléte sokáig kérdőjeles volt, ezért csak 2023 januárjában jelentették be az új felállást - akkor, amikor bejelentették Marc Blou csatlakozását.

Kissé furcsán hatott, hogy a "The 7th Chapter" kezdetét már akkor bejelentették, mikor a felállás még nem is volt véglegesítve, és az első, "Waste Your Youth" címre hallgató kislemez úgy került kiadásra, hogy a videoklipben is csak H.P. szerepelhetett (de már a szerzők közt ott voltak valamennyien). 2023 során folyamatosan érkeztek az új dalok az új felállástól, nagylemezről azonban egészen sokáig nem volt szó. A bejelentésre 2023 decemberében került sor: az album a címét a "Rave & Shout" egyik sora után kapta. Februárban az is kiderült, hogy mely dalok kerülnek fel a lemezre, és ekkor vált egyértelművé, hogy a Scooter tiszta lappal kezd: a korábbi három, kiadatlan kislemez nem került fel rá.

A kiadvány népszerűsítése céljából számos marketingtrükköt bevetettek, például Marc Blou segítségével mutatták be a különféle kiadványtípusokat, illetve egy nyereményjátékban azt ígérték, hogy egy szerencsés előrendelőnek maga H.P. Baxxter szállítja házhoz az új lemezt (vagy 10 perces Meet & Greet lehetőséget nyer a Scooterrel Zoom-on keresztül). Az előrendelések körül ezúttal is akadt némi anomália, ugyanis akik hitelkártyával szándékoztak kifizetni azt, azoknak a Bravado 21 nappal a rendelés felvétele után automatikusan sztornózta a rendelését. A hiba oka egy német jogszabályban volt keresendő, bankkártyás fizetéssel rendben működött, azonban ez nem vigasztalta azokat, akik már leadták az előrendelést és emiatt esetleg hátrány érhette őket a vásárlásnál.

A dalokról[szerkesztés]

Általánosságban elmondható, hogy a dalok meglehetősen rövidek lettek. A legtöbbjük hossza a 3 percet sem éri el, és mindössze egyetlen van köztük, melynek hossza meghaladja a 4 percet. Rendkívül szokatlan volt, hogy a 15 dalból nyolcat már a megjelenés előtt kiadtak, némelyiket viszonylag gyors egymásutánban; majd a "Posse Reloaded" klip formájában jött ki az albummal egy időben. Ez azt jelenti, hogy ha az intrót nem számoljuk, a megjelenéssel mindössze hat olyan dalt hallhatott a közönség, amit előtte még soha.

A számok stílusa meglehetősen változatos: van köztük a korábbi, hibrid hardstyle stílusukra hasonlító ("Rave & Shout", "Waste Your Youth", "Ten Feet", "Constellations"), a hardtechnót könnyedebb hangzással megidéző ("Techno Is Back", "Berliner Luft"), hagyományos techno-hangzású ("ARDRHU", "Avoid Rivals"), vagy éppen a hypertechno stílussal kacérkodás ("I Keep Hearing Bingo", "Sun Comes Back Around"). Visszatértek korábbi közreműködők is: a Harris & Ford duóval készült el a "Rave & Shout" és a "Techno Is Back", Timmy Trumpettel a "For Those About To Rave", valamint FiNCH-csel a "Posse Reloaded", mely a 2001-es "Posse (I Need You On The Floor)" újrafeldolgozása.

Számok listája[szerkesztés]

# LP Cím Szerzők Hossz
1 A1 Thirty, Rough & Dirty H.P. Baxxter, Marc Blou, Jay Frog, Jens Thele 1:45
2 A2 Rave & Shout H.P. Baxxter, Jay Frog, Marc Blou, Kevin Kridlo, Patrick Poehl, Donna Lugassy, Rachel S Velberg 3:01
3 A3 Posse Reloaded H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Axel Coon, Jens Thele, Johan F Johannes Van Beek, Robert H Mahu, Jasper O Drexhage, Gido R Pernet, Larenzo A Nash 2:33
4 A4 Techno Is Back H.P. Baxxter, Jay Frog, Marc Blou, Kevin Kridlo, Patrick Poehl, Donna Lugassy, Rachel S Velberg, Emil Dietrich 2:56
5 A5 I Keep Hearing Bingo H.P. Baxxter, Jens Thele, Marc Blou, Mathias Uhle, Alexander Kaiser 2:25
6 A6 Children of the Rave H.P. Baxxter, Marc Blou, Jens Thele, André Appel, Morten Juhl 2:27
7 A7 Let's Do It Again H.P. Baxxter, Jay Frog, Jens Thele, Marc Blou 2:11
8 A8 Waste Your Youth H.P. Baxxter, Jay Frog, Maximillian Bohnet, Marc Blou, Peter Stephan Brugger, Rüdiger Linhof, Florian Weber 2:44
9 B1 Sun Comes Back Around H.P. Baxxter, Marc Blou, Jens Thele, Christin Pohl, Loris Cimino, Maximilian Riehl 2:33
10 B2 For Those About To Rave H.P. Baxxter, Jay Frog, Marc Blou, Mikkel Cox, Timothy Jude Smith, Tovias Frederiksen 2:42
11 B3 ARDRHU H.P. Baxxter, Marc Blou, Leander Benz, Merlin Janowsky, Jens Thele 3:53
12 B4 Berliner Luft H.P. Baxxter, Jay Frog, Marc Blou, Jens Thele 2:47
13 B5 Ten Feet H.P. Baxxter, Marc Blou, Jay Frog, Jens Thele, Sebastian Schilde, Simon Adrian, Max Riehl, Christin Pohl 3:06
14 B6 Constellations H.P. Baxxter, Jay Frog, Marc Blou, Andreas Josef Huber, Jan Hammele, Lina Hansson 2:56
15 B7 Avoid Rivals H.P. Baxxter, Marc Blou, Jay Frog, Jens Thele 4:25

Feldolgozások, sample-átvételek[szerkesztés]

  • Posse Reloaded: Scooter - Posse (I Need You On The Floor), KLF - What Time Is Love?
  • I Keep Hearing Bingo: X-Perience - "A Neverending Dream"
  • Waste Your Youth: Sportfreunde Stiller - "Ein Kompliment"
  • Berliner Luft: Paul Lincke - "Berliner Luft"
  • Avoid Rivals: University of Toronto Scarborough - "The bizarre mating behaviours of male black widow spiders" (YouTube-videó)

Közreműködtek[szerkesztés]

  • H. P. Baxxter a.k.a. Horseman (szöveg)
  • Marc Blou, Jay Frog (zene)
  • Jens Thele (menedzser, producer)
  • Benzsoul (Leander Benz) és Merlin (Merlin Janowsky) (producer: Waste Your Youth, Sun Comes Back Around, ARDRHU)
  • Emil Dietrich (mastering, Thirty Rough and Dirty, Posse Reloaded, I Keep Hearing Bingo, Children of the Rave, Sun Comes Back Around, ARDRHU, Berliner Luft, Ten Feet, Avoid Rivals)
  • Manuel Reuter (mastering, Rave & Shout, Techno Is Back, Let's Do It Again, Waste Your Youth, For Those About To Rave, Constellations)
  • Harris & Ford (Rave & Shout, Techno Is Back)
  • FiNCH (Nils Wehowsky) és a Human Resource (Posse Reloaded)
  • Rick J. Jordan (vokál, Posse Reloaded)
  • Neptunica (Maximillian Bohnet) (Waste Your Youth)
  • Timmy Trumpet (For Those About To Rave)
  • Mike Hawkins, Toby Greene (For Those About To Rave, producer)
  • Annie Irvyne (vokál, Let's Do It Again)
  • Donna Lugassy (vokál, Rave & Shout, Techno Is Back)
  • Lina Hansson (vokál, Berliner Luft, Constellations)
  • Mary Jensen (Christin Pohl) (vokál, Waste Your Youth)
  • Polina Vita (vokál, I Keep Hearing Bingo)
  • Sebastian Schilde (társszerző, Ten Feet)
  • Martin Weiland, Tobias Trettin (albumborító)
  • Philip Nürnberger (fényképek)

Kiadványváltozatok[szerkesztés]

  • Get Off Your Shirt Bundle: kék bakelit + póló
  • Open Your Mind Bundle: CD + póló
  • Open Your Trousers Bundle: kék bakelit + alsónadrág
  • All The Ladies To The VIP Bundle: CD + alsónadrág
  • Posse Bundle: CD vagy speciális yolk-színezésű bakelit + póló + poszter
  • Move Your Ass Bundle: CD vagy speciális yolk-színezésű bakelit + alsónadrág + poszter

Videoklipek[szerkesztés]

  • Waste Your Youth: a dalnak nincs videoklipje, hanem helyette úgynevezett Lyric Video készült, amelyben a dalszöveg olvasható, és korábbi koncertfelvételek, melyeken kizárólag H.P. Baxxter látható. A klip egy kinyíló könyvvel kezdődik, melyen a borítóhóz hasonlóan a Scooter-logó látható, majd a "The Seventh Chapter Begins" felirat. A klip végén a könyv bezárul, és egy régi Scooter-motívum, a felfelé tartott középső ujj látható rajta.
  • Techno is Back: a klip teljes egészében fekete-fehér, és hasonlóan a "Groundhog Day" videoklipjéhez egy figyelmeztetéssel kezdődik, hogy a képenyő villódzása az arra érzékenyeknél esetleg rohamokat válthat ki. A klipben a Scooter és a Harris & Ford duó is láthatóak egy underground techno buli helyszínen. A videoklipet a Zyrkus Production készítette és Ben Baumgarten rendezte, leírása szerint Marie-Luis Peth, Romy Lorenz, Emma Lang, Nikita Tomilov, Celina Broß-Weiß, Karl-Erik Hakansson, Elisa-Marie Tscherkesow, Sünje Burmester, Holger Meier, valamint Riccardo Borgosano szerepelnek benne, mint táncosok.
  • Constellations: kizárólag Lyric Video készült, melyben a dalszövegen túl a borítóképen is látható antennák valamint az égbolt láthatóak, gyorsított felvételben.
  • For Those About To Rave: a 2023-as Parookaville fesztiválon készült koncertjelenetek kerültek összevágásra.
  • Berliner Luft: Berlinben készült jelenetek láthatóak, a város ikonikus klubjaival illetve helyszíneivel. Akárcsak a "Techno Is Back", ez is egy figyelmeztetéssel kezdődik, hogy a villódzó képek esetleg veszélyesek lehetnek az epilepsziásokra. Ezt a klipet is a Zyrkus Production készítette és Ben Baumgarten rendezte.
  • Rave & Shout: nem készült hozzá videoklip, csak egy "Lyric Video".
  • I Keep Hearing Bingo: nem készült hozzá videoklip, csak egy "Visualizer" nevű videó.
  • Let's Do It Again: nem készült videoklip, csak egy "Lyric Video", melyben koncertfelvételek láthatóak képregényes stílusban.
  • Posse Reloaded: egy meglehetősen minimalista videoklip készült, melyben a Scooter tagjai, FiNCH, illetve táncoslányok láthatóak. Ezt a klipet is a Zyrkus Production készítette és Ben Baumgarten rendezte, szerepet kaptak még benne táncosokként Laura Klein, Pia Leonhardt, Katja Schuler, Soley Pleva, Sandra Villinger, Maxine Barth, Michelle Dischleit, valamint Sebők Lili.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A "Let's Do It Again"-ben éneklő Annie Irvyne nem egy létező személy, a hangját AI segítségével állították elő, a videoklipben is látható külsejét pedig az egyik táncos után mintázták.
  • Ugyan a CD-változatot a webshopokban látható fényképek úgy tüntették fel, hogy annak kinézete sárgásfehér alapon kék megafon lesz, valójában egy szinte tiszta fehér külsőt kapott.
  • Az "ARDRHU" a címét egy skóciai, Fort Williamben található wellness-szálló után kapta. Az "I Keep Hearing Bingo" szintén egy skóciai út után kapta a címét, ahol is H.P. Baxxter a hajó egyik vendégétől hallotta az ominózus mondatot.
  • A "Ten Feet" szerzői közt ott szerepel a korábbi felállás tagja, Sebastian Schilde is. A dal struktúrájából és hangzásából ítélve ez a dal még a korábbi, Chapter Six idejéből fennmaradt daltöredék lehetett, melyet erre a lemezre készítettek el teljesen.

Helyezések[szerkesztés]

Forráshivatkozások[szerkesztés]