Nessaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scooter
Nessaja
kislemez a(z) Encore – Live and Direct albumról
B-oldalShortbread
MegjelentNémetország 2002. április 8.
Magyarország 2002. április 12.
Nagy-Britannia 2002. szeptember 9.
FormátumCD, LP
FelvételekLoop D.C. Studio 1, Hamburg
StílusHard Trance
Hossz19 perc 51 mp
KiadóNémetországEgyesült KirályságSheffield Tunes
USA Radical
Magyarország Record Express
Ausztrália Addiction
Hollandia Digidance
SzerzőH.P. Baxxter
Rick J. Jordan
Jay Frog
Ferris
ProducerJens Thele
Helyezések
Magyarország10. a magyar listán
NémetországAranylemez Németországban
Svédország Aranylemez Svédországban
Norvégia Aranylemez Norvégiában
Egyesült Királyság Ezüstlemez az Egyesült Királyságban
Izrael 1. az izraeli listán
Moldova 1. a moldáv listán
Ausztria 2. az osztrák listán
Észtország 2. az észt listán
Dánia 5. a dán listán
Svájc 7. a svájci listán
Finnország 7. a finn listán
Írország 7. az ír listán
Skócia 7. a skót listán
Hollandia 9. a holland listán
Belgium 16. a belga listán
Ausztrália 24. az ausztrál listán
Scooter-kronológia
Ramp! (The Logical Song) (2001)Nessaja (2002)Weekend! (2003)
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

A Nessaja a német Scooter együttes 2002-ben megjelent kislemeze, egyben az első, amelyet Jay Froggal együtt vettek fel. A szám hatalmas nemzetközi sikert ért el, többek között az első Scooter-kislemez, ami Németországban felkerült a lista élére. Eredetileg az Encore – Live and Direct című koncertlemezen szerepelt, legutolsó számként, de a 24 Carat Gold című válogatásalbumra is felkerült. A kislemez kezdetben bakeliten jelent meg 3 A.M. és Funky Divas álneveken. Ez az első Scooter-szám, amelyhez cenzúrázott és cenzúrázatlan videóklip is készült. Az esti műsorsávban adták a cenzúrázatlan verziót, valamint a válogatáslemezeken is általában ez szerepel.

A dal a mai napig műsoron van, de kiadása nem volt mentes a jogi problémáktól, ugyanis Ferris, a banda korábbi tagja sokáig jogvitában állt a Scooterrel a szerzőséget illetően.

Története[szerkesztés]

2001 legvégén, a "Push The Beat For This Jam" turné előtt merült fel, hogy újabb kislemezt kellene kiadni, de ez egy vadonatúj szám legyen. A munkák érdemben meg is kezdődtek, teljes egészében a Scooter égisze alatt, s el is készült egy szám, mely a "Habanera" címet kapta, s mely a Carmen című opera egyik híres dalának techno-feldolgozása lett. Jens Thele, a menedzser azonban letiltatta, mondván, túl kemény, és a zenekarnak kilenc napja volt arra, hogy összehozzon egy újabb kislemezt - ez lett a "Ramp! (The Logical Song)". Időközben egy másik, általuk készített dal, az először "Funky Divaz", majd "3 A.M." néven megjelentetett instrumentális "Nessaja" és annak Topmodelz remixe viszonylag nagy sikert ért el, s inkább annak a kiadása mellett döntöttek. A Habanera kiadásáról ezzel végleg le is mondtak, a félkész kislemeznek mindössze egy "Big Room Mix" változatát adták ki a Push The Beat For This Jam-en.

A kislemez készítésében feltehetőleg nem vállalt túl nagy szerepet Jay Frog, lévén már a csatlakozása előtt kész volt a szám, de szerzőként ő van megjelölve, valamint a számhoz készült videóklipben is szerepel. A B-oldal, a Shortbread extraként került fel egy igazi borongós hangulatú trance-számként. Maga a kislemez elsöprő sikert aratott, illetve kisebb meglepetést is kavart cenzúrázatlan klipjével. A Scooternek azelőtt sohasem sikerült a német eladási lista csúcsát bevennie, ez most sikerült, amellett külföldön is lenyűgözően teljesített. 2009-ben a Brüno című Sacha Baron Cohen-film főcímdala lett a Nessaja, s a film tiszteletére az iTunes Store rendszerben megjelent egy Scooter-válogatáslemez, a The Albüm.

A kislemez belső borítóján szerepel egy felirat, mely szerint a Scooter más nevei: Ratty, Guess Who, Section Eleven, 3AM, és The Painted Cow.

Szerzői jogi vita Ferrisszel[szerkesztés]

2011-ben a dal körül heves viták kezdődtek. Eredetileg az álnéven kiadott dalt a Scooter nem akarta kislemezre tenni, hanem bakelitkiadáson tesztelte, mit szól hozzá a közönség. Éppen ezért a dal szerzőinél is egyedül a nyolcvanas évekbeli eredeti szerzői szerepeltek. Azonban amikor a nagy siker miatt a Scooter felvállalta a dalt, a szerzők közé felkerült H.P., Nikk, Jay Frog, és Rick is. 2006-ban azonban Ferris azt állította, hogy a dal angol szövegének megírását és a stúdiómunkálatokat ő és egy zenésztársa, Kai Penschow végezték. A Scooter eszerint csak annyit tett hozzá, hogy lemásolta az egész dalt, majd H.P. szövegelt benne, Jay Frog pedig basszust írt alá. Maga Axel is alátámasztotta ezt a vélekedést, amikor egy interjúban elmondta, hogy technikailag a teljes szám készítésében ő vett részt, csak a videóklipből maradt ki.[1] Sokáig szabadon hangoztathatta ezen állítását, ám 2011 elején a Kontor Records megtiltotta Ferrisnek, hogy azt állítsa, hogy köze volt a dalhoz. Ennek hatására a Facebook közösségi portálon Ferris keresetlen hangnemben fejtette ki véleményét, majd márciusban perre ment igazáért.[2] A per kimeneteléről a közvélemény nem tudhatott meg sok mindent, ugyanis Ferris egy pár hónap után teljesen elhallgatott a témában, egy 2015-ös nagyinterjúban pedig csak célzott rá, hogy harcolni fog azért, ami őt illeti.

2020-ban egy újabb nagyinterjúban Ferris a Nessaja-ügyet mint élete egyik legszomorúbb és legnehezebb ügyét emlegette fel. Azt mondta, hogy már a Scooterből való 1998-as kiválása után merült fel benne a Nessaja feldolgozásának ötlete, amit az egyik, korábban a Scooterrel leszerződött ügynökséggel együtt akart megvalósítani. Elkészítette a dalt Kai Penschow segítségével, és felajánlotta ennek az ügynökségnek. Nagy szüksége lett volna a pénzre, ugyanis könyvelőjének különféle pénzügyi machinációi miatt az összes megtakarítását elvesztette. Ferris és Kai voltak ugyan a dal szerzői, de Ferris elmondása alapján ő volt az aki lefordította a refrént angolra, aki felénekelte azt, és aki megírta a dallamot. Átadta az ügynökségnek, majd körülbelül fél év múlva meglátta a Nessaja-t 3 A.M. néven kiadva, ami gyanús lett neki, mert tudta, hogy a Scooteren belül már régebben is sokat viccelődtek különféle KLF-utalásokkal. Megvette a lemezt, és ledöbbent, hogy egy az egyben az ő dala volt az, lemásolva. Felhívta telefonon Axel Coon-t, ugyanis ő akkor nem volt épp szabadságon, mint a többiek (már éppen kiválófélben volt a bandából), aki szóban elismerte neki, hogy valóban lemásolták a dalt. Ezután körülbelül 15 évig tartó pereskedés és peren kívüli tárgyalássorozat vette kezdetét, melynek befejezését követően 2019-től egy egyezségnek köszönhetően végre kap jogdíjat a szám után.[3]

Kiadványok[szerkesztés]

Normál (piros) kislemez[szerkesztés]

  1. Nessaja (3:28)
  2. Nessaja (Extended) (5:18)
  3. Nessaja (The Ultimate Clubmix) (7:09)
  4. Shortbread (3:55)

Limitált (kék) kislemez[szerkesztés]

  1. Nessaja (3:28)
  2. Nessaja (Extended) (5:18)
  3. Nessaja (The Ultimate Clubmix) (7:09)
  4. Nessaja (Topmodelz Mix) (5:40)
  5. Videoklip (cenzúrázatlan)

Vinyl verzió[szerkesztés]

  • A1: Extended Mix
  • B1: The Ultimate Clubmix
  • B2: Topmodelz Mix (5:40)

Brit verzió[szerkesztés]

A kiadvány multimédia szekciójában helyet kapott a videóklip cenzúrázott verziója is.

  1. Nessaja (3:28)
  2. Nessaja (Clubstar UK Remix) (7:23)
  3. Nessaja (Flip & Fill Remix) (6:16)

Ausztrál verzió[szerkesztés]

2011-ben a kiadvány webes megjelenésekor annak része lett a Breeze Remix is, amely később a The Stadium Techno Experience "20 Years of Hardcore Expanded Edition"-ön jelent meg CD-formátumban.

  1. Nessaja (3:28)
  2. Nessaja (Clubstar UK Remix) (7:23)
  3. Nessaja (Flip & Fill Remix) (6:16)
  4. Nessaja (Extended) (5:18)
  5. Nessaja (The Ultimate Clubmix) (7:09)

3 A.M. (Funky Divas) - Nessaja (12'' bakelit)[szerkesztés]

Az ezen a lemezen hallható Nessaja-változat némiképp más, mint ami végül megjelent: kevésbé markáns a bassdrum, és a basszus is más alatta. Az első pár darab white label változatban jött ki, Funky Divas néven, a többi már 3 A.M. néven, színes borítóval. Ez a változat szinte egy az egyben történő lemásolása a Ferris és Kai Penschow által írt eredeti változatnak, és ebben már Nikk énekel.

  • A1: Original Version (5:28)
  • B1: Topmodelz Mix (5:40)

Videoklip[szerkesztés]

A klipben a Scooter megbotránkoztatja az úri közönséget, amikor féktelen bulizásba kezdenek egy fogadás helyszínén. Később a vendégek körében is oldódnak a gátlások és elszabadul a pokol. A videoklipben szerepel még két táncoslány, illetve egy kenguru is.

Más változatok[szerkesztés]

Rádiók részére készült egy limitált kiadású változat a kislemezből 2002-ben, valamint egy promóciós célokat szolgáló bakelit, melyen szerepelt egy LMC Remix. Ez később a The Stadium Techno Experience "20 Years of Hardcore Expanded Edition"-ön jelent meg hivatalosan.

A Flip & Fill Remix 2003.ban felkerült a "The Stadium Techno Experience" limitált kiadására, valamint az ausztrál változatra

2004-ben a "Jigga Jigga!" kislemez kétszámos, kék borítós, csak Nagy-Britanniában megjelent változatán második dalként szerepelt. Érdekesség, hogy a szerzők a borítón "Maffay / Zuckowski / Baxter"-ként szerepelnek.

Élő verziója hallgató a "10th Anniversary Concert" című kiadványon, az Excess All Areas koncertlemezen, és a Live In Hamburg koncertlemezen.

Alexander Marcus feldolgozása szerepel a 2009-ben megjelent Hands On Scooter című kiadványon.

Szerepel a Live In Berlin és a The Stadium Techno Inferno című koncertfilmeken.

A Breeze Remix a The Stadium Techno Experience "20 Years of Hardcore Expanded Edition"-ön is megjelent 2013-ban.

Olga Scheps a "100% Scooter - Piano Only" című 2017.es lemezén elkészítette a dal zongorára átírt változatát.

2019-ben a Da Tweekaz hardstyle stílusú remixet készített a dalból.

Közreműködtek[szerkesztés]

  • H.P. Baxxter (szöveg)
  • Rick J. Jordan, Jay Frog (zene)
  • Jens Thele (menedzser)
  • Peter Maffay, Rolf Zuckowski (eredeti szerzők)
  • Ferris Bueller, Kai Penschow (a feldolgozás eredeti szerzői)
  • Nikk (refrén vokál)
  • Slobodan Petrovic jun., Sven N-R-G (Topmodelz Remix)
  • Frank Lothar Lange (fényképek)
  • Marc Schilkowski (borítóterv)
  • Holger Storm (turnémenedzser)
  • Linda és Nina (táncoslányok a videoklipben)
  • Joey, a kenguru (videoklip-szereplő)

Források[szerkesztés]

  1. "Yes, Nessaja was originally the last track I've produced, but it was at the time I was leaving the band. And I've asked H.P.: «OK, how we gonna do it? I can make the last videoshoot, it's not a problem for me» and H.P. said: «No, no, it’s not a problem. We have a new member and Jay will do it». But the production of the track was mine."
  2. "Don`t get me wrong: I`d love to see them successful! BUT with their OWN ideas. There will be a big lawsuit about the most successful Scooter track ever - that has been written by me... ( talking `bout the english version and all additional hooklines) - "Nessaja". I would never have taken any action...until they`ve send me this letter from their lawyer: he wanted to ban me from saying that I have been the author of the Nessaja version of SCOOTER. This has been my last post about this unpleasant issue. some people think I`d like to get some attention...don`t like attention. Just want to tell the truth! But from now on: let the justice decide".
  3. YouTube. www.youtube.com. (Hozzáférés: 2020. július 7.)