Nessaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Scooter
Nessaja
kislemez a(z) Encore – Live and Direct albumról
B-oldal Shortbread
Megjelent 2002. április 8.
Formátum CD/LP
Stílus Techno
Hossz 19 perc 51 mp
Kiadó NémetországEgyesült KirályságSheffield Tunes
USA Radical
Magyarország Record Express
Ausztrália Addiction
Hollandia Digidance
Szerző H.P. Baxxter
Rick J. Jordan
Jay Frog
Ferris Bueller
Producer Jens Thele
Helyezések
Magyarország#10 a magyar listán
NémetországAranylemez Németországban
Svédország Aranylemez Svédországban
Norvégia Aranylemez Norvégiában
Scooter-kronológia
Ramp! (The Logical Song) (2001)Nessaja (2002)Weekend! (2003)

A Nessaja a Scooter huszonnegyedik kislemeze, egyben az első, amelyet Jay Froggal együtt vettek fel. A szám hatalmas nemzetközi sikert ért el, többek között az első Scooter-kislemez, ami Németországban felkerült a lista élére. Eredetileg az Encore – Live and Direct című koncertlemezen szerepelt, legutolsó számként, de a 24 Carat Gold című válogatásalbumra is felkerült. Megjelent még 3 A.M. és Funky Divas név alatt is, igaz, csak bakeliten. Ez az első Scooter-szám, amelyhez cenzúrázott és cenzúrázatlan videóklip is készült. Az esti műsorsávban adták a cenzúrázatlan verziót, valamint a válogatáslemezeken is általában ez szerepel.

A Scooter történetének legsikeresebb kislemeze nem mentes a jogi problémáktól sem, s a koncerteken a mai napig műsoron van.

Története[szerkesztés]

2001 legvégén, a "Push The Beat For This Jam" turné előtt merült fel, hogy újabb kislemezt kellene kiadni, de ez egy vadonatúj szám legyen. A munkák érdemben meg is kezdődtek, teljes egészében a Scooter égisze alatt, s el is készült egy szám, mely a "Habanera" címet kapta, s mely a Carmen című opera egyik híres dalának techno-feldolgozása lett. Jens Thele, a menedzser azonban letiltatta, mondván, túl kemény, és a bandának kilenc napja volt arra, hogy összehozzon egy újabb kislemezt - ez lett a "Ramp! (The Logical Song)". Időközben egy másik, általuk készített dal, az először "Funky Divaz", majd "3 A.M." néven megjelentetett instrumentális "Nessaja" és annak Topmodelz remixe viszonylag nagy sikert ért el, s inkább annak a kiadása mellett döntöttek. A Habanera kiadásáról ezzel végleg le is mondtak, a félkész kislemeznek mindössze egy "Big Room Mix" változatát adták ki a Push The Beat For This Jam-en.

A kislemez esetében érdekesség, hogy a készítésében feltehetőleg nem túl nagy szerepet vállalt Jay Frog, lévén már a csatlakozása előtt kész volt a szám, de szerzőként ő van megjelölve, valamint a számhoz készült videóklipben is szerepel. A B-oldal, a Shortbread extraként került fel egy igazi borongós hangulatú trance-számként. Maga a kislemez elsöprő sikert aratott, illetve kisebb botrányt is kavart cenzúrázatlan klipjével. A Scooternek azelőtt sohasem sikerült a német eladási lista csúcsát bevennie, ez most sikerült, azonban külföldön is lenyűgözően teljesített. 2009-ben a Brüno című Sacha Baron Cohen-film főcímdala lett a Nessaja, s a film tiszteletére az iTunes Store rendszerben megjelent egy Scooter-válogatáslemez, a The Albüm.

2011-ben a dal körül heves viták kezdődtek. Eredetileg az álnéven kiadott dalt a Scooter nem akarta kislemezre tenni, hanem helyette a "Habanera" megjelentetésére voksoltak volna. Éppen ezért a dal szerzőinél is egyedül a nyolcvanas évekbeli eredeti szerzői szerepeltek. Azonban amikor a nagy siker miatt a Scooter felvállalta a dalt, a szerzők közé felkerült H.P., Nikk, Jay Frog, és Rick is. 2006-ban azonban Ferris Bueller azt állította, hogy a dal angol szövegének megírását és a stúdiómunkálatokat ő és Axel Coon végezték, egy közös projektjük, a Nuturn számára. A Scooter eszerint csak annyit tett hozzá, hogy H.P. szövegelt benne, Jay Frog pedig basszust írt alá. Maga Axel is alátámasztotta ezt a vélekedést, amikor egy interjúban elmondta, hogy technikailag a teljes szám készítésében ő vett részt, csak a videóklipből maradt ki.[1] Sokáig nem is volt ebből gond, ám 2011 elején a Kontor Records megtiltotta Ferrisnek, hogy azt állítsa, hogy köze volt a dalhoz. Ennek hatására a Facebook közösségi portálon Ferris keresetlen hangnemben fejtette ki véleményét, majd márciusban perre ment igazáért.[2] A perrel kapcsolatban nincs további információ, ugyanis Ferris egy pár hónap után teljesen elhallgatott a témában, egy 2015-ös nagyinterjúban pedig csak célzott rá, hogy harcolni fog azért, ami őt illet.

Kiadványok[szerkesztés]

Normál (piros) kislemez[szerkesztés]

 1. Nessaja (3:28)
 2. Nessaja (Extended) (5:18)
 3. Nessaja (The Ultimate Clubmix) (7:09)
 4. Shortbread (3:55)

Limitált (kék) kislemez[szerkesztés]

 1. Nessaja (3:28)
 2. Nessaja (Extended) (5:18)
 3. Nessaja (The Ultimate Clubmix) (7:09)
 4. Nessaja (Topmodelz Mix) (5:40)

Vinyl verzió[szerkesztés]

 • A1: Extended Mix
 • B1: The Ultimate Clubmix
 • B2: Topmodelz Mix (5:40)

Brit verzió[szerkesztés]

A kiadvány multimédia szekciójában helyet kapott a videóklip cenzúrázott verziója is.

 1. Nessaja (3:28)
 2. Nessaja (Clubstar UK Remix) (7:23)
 3. Nessaja (Flip & Fill Remix) (6:16)

Ausztrál verzió[szerkesztés]

2011-ben a kiadvány webes megjelenésekor annak része lett a Breeze Remix is, amely később a The Stadium Techno Experience "20 Years of Hardcore Expanded Edition"-ön jelent meg CD-formátumban.

 1. Nessaja (3:28)
 2. Nessaja (Clubstar UK Remix) (7:23)
 3. Nessaja (Flip & Fill Remix) (6:16)
 4. Nessaja (Extended) (5:18)
 5. Nessaja (The Ultimate Clubmix) (7:09)

3 A.M. (Funky Divas) - Nessaja (12'' bakelit)[szerkesztés]

Az ezen a lemezen hallható Nessaja-változat némiképp más, mint ami végül megjelent: kevésbé markáns a bassdrum, és a basszus is más alatta. Az első pár darab white label változatban jött ki, Funky Divas néven, a többi már 3 A.M. néven, színes borítóval.

 • A1: Original Version (5:28)
 • B1: Topmodelz Mix (5:40)

Remixek[szerkesztés]

Egyéb[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. "Yes, Nessaja was originally the last track I've produced, but it was at the time I was leaving the band. And I've asked H.P.: «OK, how we gonna do it? I can make the last videoshoot, it's not a problem for me» and H.P. said: «No, no, it’s not a problem. We have a new member and Jay will do it». But the production of the track was mine."
 2. "Don`t get me wrong: I`d love to see them successful! BUT with their OWN ideas. There will be a big lawsuit about the most successful Scooter track ever - that has been written by me... ( talking `bout the english version and all additional hooklines) - "Nessaja". I would never have taken any action...until they`ve send me this letter from their lawyer: he wanted to ban me from saying that I have been the author of the Nessaja version of SCOOTER. This has been my last post about this unpleasant issue. some people think I`d like to get some attention...don`t like attention. Just want to tell the truth! But from now on: let the justice decide".