How Much Is the Fish?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Scooter
How Much Is The Fish
kislemez a(z) No Time To Chill albumról
B-oldal Sputnik
Megjelent 1998. június 8.
Formátum CD/LP
Stílus Techno
Hossz 18 perc 32 mp
Kiadó Németország Club Tools
Magyarország Record Express
Szerző H.P. Baxxter
Rick J. Jordan
Axel Coon
Producer Jens Thele
Helyezések
Németország Aranylemez Németországban
Magyarország #1 a magyar listán
Finnország Aranylemez Finnországban
Belgium Aranylemez Belgiumban
Scooter-kronológia
No Fate (1997)How Much Is the Fish (1998)We Are the Greatest (1998)

A How Much the Fish? című szám a Scooter 1998-as első kislemeze ötödik, No Time to Chill című albumukról. Ez volt az első kislemez, mely már Ferris Bueller nélkül készült, a helyére lépett új taggal, Axel Coon-nal. A dal hatalmas siker lett, többszörös aranylemez lett, Magyarországon pedig a slágerlisták élére is került egy időre. A dal a Lokomotiv Moszkva hivatalos himnusza.

Az "Always Hardcore" című könyvben H.P. Baxxter úgy nyilatkozott, hogy a dallam az ő fejéből pattant ki: egy klasszikus breton kocsmadal német változatának, a "Was wollen wir trinken?"-nek a dallama járt a fejében, amelyet elképzelt skótdudás aláfestéssel. Az ötletet tett követte, és másnap elkezdték a munkálatokat. A címet a hetvenes évekbeli punkegyüttes, a Stomp "Buffalo" című számának dalszövegéből kölcsönözték, ez a cím azóta is viccek és poénok forrása. Magyarországi koncerteken gyakran láthatóak rajongók, akik különféle halfajták kilónkénti árát mutatják fel a levegőbe a magukkal hozott táblákon. 2015-ben a németországi Edeka áruházlánc reklámjában a hal árát 1 euró 59 centben határozták meg, azóta valahányszor felmerül egy interjún kérdésként, H.P. mindig ezt válaszolja.[1]

Érdekesség, hogy a "Buffalo" sorainak folytatása, a "Does the Fish Have Chips?" is Scooter-szám lett 2007-ben, mely a The Ultimate Aural Orgasm albumon jelent meg.

Egyike azon koncertszámoknak, amelyek során H.P. odaengedi a mikrofonhoz zenésztársait is, és velük együtt szövegel. A múltban Rick J. Jordan, manapság pedig Michael Simon az, aki közreműködni szokott benne.

Számok listája[szerkesztés]

  1. How Much Is the Fish? (Radio Version) – 03:45
  2. How Much Is the Fish? (Extended Fish) – 05:23
  3. How Much Is the Fish? (Clubfish) – 06:11
  4. Sputnik – 03:06

Egyes kiadásokon szerepelt egy ötödik track is, ez egy másfél perces előzetes volt az új album "Hands Up!" című számából.

Bakelitverzió[szerkesztés]

  • A1: Clubfish - 06:11
  • B1: Extended Fish - 05:23

Létezett emellett egy szimpla, egyoldalas bakelitváltozat is, melyen csak a "Clubfish" volt rajta.

Videóklip[szerkesztés]

A videóklip két elkülönülő részből áll: felvett jelenetek és koncertvideók (utóbbiak a budapesti In Da House Party alkalmával készültek). A történeti része egy lányról szól, akit egy motorosbanda üldöz egy parkolóházban, ám az itt focizó fiatalok ötletes módon a segítségére sietnek. A Push The Beat For This Jam borítókönyve szerint a klip végén az utolsó jelenetben egy döglött hal jelent volna meg, ám ez végül elmaradt, mert a halról megfeledkeztek, és az erősen romlásnak indult, szaga pedig elárasztotta a forgatás helyszínét.

Fogadtatás[szerkesztés]

A kislemez már a megjelenésekor hatalmas siker lett: Németországban, Belgiumban, és Finnországban aranylemez lett. Több országban 1998 legjobb számának választották meg stílusán belül (Oroszország, Csehország). A mai napig nagy klasszikus, nélküle nincs Scooter-koncert. 2008-tól kezdve felújított, modernebb hangzású változatban játsszák koncerteken, ahol a szöveges részbe Rick J. Jordan is beszáll. 2012-ben még tovább javítottak rajta: belekerült egy sample Chicane "Saltwater" című számából.

Források[szerkesztés]

  • Max Dax, Robert Defcon: Always Hardcore. Edel Books, 2013 (ISBN 978-3-8419-0243-6)
  • Push The Beat For This Jam - The Second Chapter. CD booklet 2. oldal. 012 339-2 STU, Sheffield Tunes
  1. https://www.youtube.com/watch?v=3wE7apSESlY

Egyéb[szerkesztés]