How Much Is the Fish?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scooter
How Much Is The Fish
kislemez a(z) No Time to Chill albumról
B-oldal Sputnik
Megjelent 1998. június 8.
Formátum CD, LP
Felvételek Loop DC Studios 1, Hamburg
Stílus Hard House
Hossz 18 perc 32 mp
Kiadó Németország Edel Records
Magyarország Record Express
JapánVictor Entertainment
Szerző H.P. Baxxter
Rick J. Jordan
Axel Coon
Producer Jens Thele
Helyezések
Németország Aranylemez Németországban
Magyarország 1. a magyar listán
Finnország Aranylemez Finnországban
Belgium Aranylemez Belgiumban
Ausztria9. az osztrák listán
Izrael11. az izraeli listán
Svájc13. a svájci listán
Norvégia19. a norvég listán
Hollandia21. a holland listán
Svédország23. a svéd listán
Scooter-kronológia
No Fate (1997)How Much Is the Fish (1998)We Are the Greatest / I Was Made For Lovin’ You (1998)
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

A How Much the Fish? című szám a Scooter 1998-as első kislemeze ötödik, No Time to Chill című albumukról. Ez volt az első kislemez, mely már Ferris Bueller nélkül készült, a helyére lépett új taggal, Axel Coon-nal. A dal hatalmas siker lett, többszörös aranylemez lett, Magyarországon pedig a slágerlisták élére is került egy időre. A dal a Lokomotiv Moszkva félhivatalos himnusza.[1]

Története[szerkesztés]

Az "Always Hardcore" című könyvben H.P. Baxxter úgy nyilatkozott, hogy a dallam az ő fejéből pattant ki: egy klasszikus breton kocsmadal német változatának, a "Was wollen wir trinken?"-nek a dallama járt a fejében, amelyet elképzelt skótdudás aláfestéssel. Az ötletet tett követte, és másnap elkezdték a munkálatokat. A címet a hetvenes évekbeli punkegyüttes, a Stomp "Buffalo" című számának dalszövegéből kölcsönözték, ez a cím azóta is viccek és poénok forrása. Magyarországi koncerteken gyakran láthatóak rajongók, akik különféle halfajták kilónkénti árát mutatják fel a levegőbe a magukkal hozott táblákon. 2015-ben a németországi Edeka áruházlánc reklámjában a hal árát 1 euró 59 centben határozták meg, azóta valahányszor felmerül egy interjún kérdésként, H.P. mindig ezt válaszolja.[2]

Érdekesség, hogy a "Buffalo" sorainak folytatása, a "Does the Fish Have Chips?" is Scooter-szám lett 2007-ben, mely a The Ultimate Aural Orgasm albumon jelent meg.

Egyike azon koncertszámoknak, amelyek során H.P. odaengedi a mikrofonhoz zenésztársait is, és velük együtt szövegel. A múltban Rick J. Jordan, manapság pedig Michael Simon az, aki közreműködni szokott benne.

Számok listája[szerkesztés]

  1. How Much Is the Fish? (Radio Version) – 03:45
  2. How Much Is the Fish? (Extended Fish) – 05:23
  3. How Much Is the Fish? (Clubfish) – 06:11
  4. Sputnik – 03:06

Egyes kiadásokon szerepelt egy ötödik, rejtett track is, ez egy másfél perces előzetes volt az új album "Hands Up!" című számából.

Bakelitverzió[szerkesztés]

  • A1: Clubfish - 06:11
  • B1: Extended Fish - 05:23

Létezett emellett egy szimpla, egyoldalas bakelitváltozat is, melyen csak a "Clubfish" volt rajta.

Videóklip[szerkesztés]

A videóklip két elkülönülő részből áll: felvett jelenetek és koncertvideók (utóbbiak az 1998-as budapesti In Da House Party alkalmával készültek). A történeti része egy lányról szól, akit egy motorosbanda üldöz egy parkolóházban, ám az itt focizó fiatalok ötletes módon a segítségére sietnek. A Push The Beat For This Jam borítókönyve szerint a klip végén az utolsó jelenetben egy döglött hal jelent volna meg, ám ez végül elmaradt, mert a halról megfeledkeztek, és az erősen romlásnak indult, szaga pedig elárasztotta a forgatás helyszínét.

Fogadtatás[szerkesztés]

A kislemez már a megjelenésekor hatalmas siker lett: Németországban, Belgiumban, és Finnországban aranylemez lett. Több országban 1998 legjobb számának választották meg stílusán belül (Oroszország, Csehország). A mai napig klasszikus, nélküle nincs Scooter-koncert.

Más változatok[szerkesztés]

A 2002-ben megjelent "Push The Beat For This Jam" válogatáslemezen a dal élő változata hallható, melyet a lengyel turnéhelyszínek egyikén vettek fel. 2004-ben a "10th Anniversary Concert" című élő kiadványon is hallható, a "Frequent Traveller" című dallal egybejátszva.

Ugyancsak 2002-ben jelent meg az "Encore - Live and Direct" című koncertkiadvány, amelyen szintén élő felvételben hallható, méghozzá akként, hogy a "We Are The Greatest" felvezetésével kezdődik, majd ebből úszik át a dal, a legvégén pedig H.P. Baxxter előadja a cappella stílusban a "Surfin' Bird" című dalt a The Trashmen együttestől.

Felkerült a 2006-os Excess All Areas című koncertlemezre is, de az csak a musicload.de oldalon megvásárolható online kiadásban elérhető.

2007-ben elkészült "The Fish Is Jumping" címmel a dal jumpstyle stílusra átírt változata, mely a "The Question Is What is The Question" kislemezen szerepelt. Egy ideig ebben a változatban játszották koncerteken is.

2008-tól kezdve felújított, modernebb hangzású változatban játsszák koncerteken, ahol a szöveges részbe Rick J. Jordan, később Michael Simon is beszállt. Ez utóbbi változat került fel a "Live In Hamburg" című koncertalbumra. 2012-ben még tovább javítottak rajta: belekerült egy sample Chicane "Saltwater" című számából. Ez a változat a 2020-as "I Want You To Stream" című kiadványra került fel először hivatalosan, korábban csak különféle koncertfelvételekről volt elérhető.

2014-ben Tony Junior készített egy "Twerk Anthem" című számot, melyben a dal eredetijét dolgozta fel ő maga is - ennek hatására a "The Fifth Chapter" című albumra felkerült a dal "Tony Junior Remix"-e.

Olga Scheps zongoraművész a 2017-ben megjelent "100% Scooter - Piano Only" című lemezén eljátszotta a dal zongorára átírt változatát.

Közreműködtek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Max Dax, Robert Defcon: Always Hardcore. Edel Books, 2013 (ISBN 978-3-8419-0243-6)
  • Push The Beat For This Jam - The Second Chapter. CD booklet 2. oldal. 012 339-2 STU, Sheffield Tunes
  1. https://www.youtube.com/watch?v=KnFxZDLaJJ0
  2. https://www.youtube.com/watch?v=3wE7apSESlY

Egyéb[szerkesztés]