How Much Is the Fish?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scooter
How Much Is The Fish
kislemez a(z) No Time To Chill albumról
B-oldal Sputnik
Megjelent 1998. június 8.
Formátum CD/LP
Stílus Techno
Hossz 18 perc 32 mp
Kiadó Németország Club Tools
Magyarország Record Express
Szerző H.P. Baxxter
Rick J. Jordan
Axel Coon
Producer Jens Thele
Helyezések
Németország Aranylemez Németországban
Magyarország #1 a magyar listán
Finnország Aranylemez Finnországban
Belgium Aranylemez Belgiumban
Scooter-kronológia
No Fate (1997) How Much Is The Fish (1998) We Are The Greatest (1998)

A How Much the Fish című szám volt az első kislemez a Scooter No Time to Chill című albumáról. A kislemez készítése közben Ferris Bueller kilépett a csapatból, a helyére Axel Coon került. A váltás jól sikerült: az új kislemez hatalmas sláger lett. A dal a Lokomotiv Moszkva hivatalos himnusza.

Az "Always Hardcore" című könyvben H.P. Baxxter úgy nyilatkozott, hogy a dallam az ő fejéből pattant ki: egy klasszikus breton kocsmadal német változatának, a "Was wollen wir trinken?"-nek a dallama járt a fejében, amelyet elképzelt skótdudás aláfestéssel. Az ötletet tett követte, és másnap elkezdték a munkálatokat. A címet a hetvenes évekbeli punkegyüttes, a Stomp "Buffalo" című számának dalszövegéből kölcsönözték.

A videoklip két elkülönülő részből áll: felvett jelenetek és koncertvideók (utóbbiak a budapesti In Da House Party alkalmával készültek). A történeti része egy lányról szól, akit egy motorosbanda üldöz egy parkolóházban, ám az itt focizó fiatalok ötletes módon a segítségére sietnek. A Push The Beat For This Jam borítókönyve szerint a klip végén az utolsó jelenetben egy döglött hal jelent volna meg, ám ez végül elmaradt, mert a halról megfeledkeztek, és az erősen romlásnak indult, szaga pedig elárasztotta a forgatás helyszínét.

Számok listája[szerkesztés]

  1. How Much Is the Fish? (Radio Version) – 03:45
  2. How Much Is the Fish? (Extended fish) – 05:23
  3. How Much Is the Fish? (Club mix) – 06:11
  4. Sputnik – 03:06

Egyes kiadásokon szerepelt egy ötödik track is, ez egy másfél perces előzetes volt az új album "Hands Up!" című számából.

Bakelitverzió[szerkesztés]

  • A1: Clubfish - 06:11
  • B1: Extended Fish - 05:23

Létezett emellett egy szimpla, egyoldalas bakelitváltozat is, melyen csak a "Clubfish" volt rajta.

Fogadtatás[szerkesztés]

A kislemez már a megjelenésekor hatalmas siker lett: Németországban, Belgiumban, és Finnországban aranylemez lett. Több országban 1998 legjobb számának választották meg stílusán belül (Oroszország, Csehország). A mai napig nagy klasszikus, nélküle nincs Scooter-koncert. 2008-tól kezdve felújított, modernebb hangzású változatban játsszák koncerteken, ahol a szöveges részbe Rick J. Jordan is beszáll. 2012-ben még tovább javítottak rajta: belekerült egy sample Chicane "Saltwater" című számából.

Egyéb[szerkesztés]