Ti Sento

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Scooter
Ti Sento
kislemez a(z) Under the Radar Over the Top albumról
B-oldal Scarborough Reloaded
Megjelent 2009. október 2.
Formátum CD, LP
Felvételek Sheffield Underground Studios 1, 4, Hamburg
Stílus Hardstyle
Kiadó NémetországSheffield Tunes
MagyarországRecord Express
Svédország Warner Music
Szerző Carlo Marrale
Sergio Cossu Carrabetta
Salvatore Stelita
Producer Jens Thele
Helyezések
Magyarország 5. a magyar listán
Németország 10. a német listán
Ausztria 27. az osztrák listán
Csehország 32. a cseh listán
Svájc 45. a svájci listán
Scooter-kronológia
J’adore Hardcore (2009)Ti Sento (2009)The Sound Above My Hair (2009)

A Ti Sento a német Scooter együttes 2009-ben megjelent kislemeze, a második az Under the Radar Over the Top című albumukról. A dal egy feldolgozás, a Matia Bazar nevű olasz együttes 1985-ös azonos című számáé, a felvételek során a dalban maga az eredeti énekesnő, Antonella Ruggiero énekelte fel a saját részét. A dal tempója gyors, hangzása viszont "szelídebb", mint az ekkoriban a Scooter által készített hardstyle számoké. Felismerhető benne motívumként a Snap! "Rhythm Is A Dancer" című számából felhasznált és átalakított hangminta.

Kisebb felháborodást okozott, hogy a "Ti Sento"-t 2009 márciusában egy ismert hardstyle előadó, Technoboy már feldolgozta, a Scooter pedig bizonyos hangeffekteket egy az egyben átemelt abból a dalból a sajátjába (továbbá annak a dallamát pedig beépítette egyik albumszámába, a "Where The Beats..."-be). A hardstyle rajongói közönség nem fogadta kitörő örömmel ezt, ahogy Technoboy sem, aki válaszként soron következő "Catfight" című számában a Scooter "My Eyes Are Dry" című dalából emelt át egy részletet.

B-oldala a "Scarborough Reloaded" címet kapta, ugyanezt a dalt ugyanis "Scarborough Affair" címen feldolgozták a The Ultimate Aural Orgasm című lemezükön, más stílusban. Ez egy hamisítatlan hardstyle szerzemény, amely még koncerteken is felbukkant.

A kislemez borítóján Antonella Ruggiero szerepel a videoklipben is látható ruhájában, az eredeti borítóterv viszont az "Under The Radar Over The Top" stílusához hasonló betűtípussal és színekkel készült el, a képen pedig az alvó Michael Simonra támad rá a szintén a videoklipben látható bérgyilkosnő.

Számok listája[szerkesztés]

 1. Ti Sento (Radio Edit) (3:55)
 2. Ti Sento (VIP Room Club Mix) (5:18)
 3. Ti Sento (Extended Mix) (6:06)
 4. Ti Sento (Lissat & Voltaxx Remix) (4:22)
 5. Scarborough Reloaded (3:50)

A kétszámos változatra csak a "Radio Edit" és a "Scarborough Reloaded" került fel.

Más változatok[szerkesztés]

Az "Extended Mix" kivételével valamennyi változat felkerült a 2013-as "Under The Radar Over The Top (20 Years of Hardcore Expanded Editon)" kiadványra.

Koncertfelvételen szerepel a 2010-es "Live In Hamburg" és a 2011-es "The Stadium Techno Inferno" című kiadványokon. Előbbire a "Scarborough Reloaded" is felkerült, a "Clic Clac"-kel közös medley-ben (kivéve a CD-változatra, terjedelmi korlátok miatt).

Videoklip[szerkesztés]

Létezik rövidebb illetve hosszabb változata. Ezúttal a klip egy örténetre épül. H.P., Michael, és Rick öltönyös testőröket alakítanak, akiknek az a feladata, hogy megvédjék a múlt század harmincas éveiben a híres operaénekesnőt (akit Antonella Ruggiero játszik) egy bérgyilkosnőtől. A klip hamisítatlan kosztümös-nosztalgiás hangulatot sugároz magából, felvételeire pedig Berlinben került sor.

Közreműködtek[szerkesztés]

 • H.P. Baxxter a.k.a. "a.k.a." (szöveg)
 • Rick J. Jordan, Michael Simon (zene)
 • Jens Thele (menedzser)
 • Carlo Marrale, Sergio Cossu Carrabetta (eredeti szerzők)
 • Salvatore Stelita (eredeti szerző, dalszöveg)
 • Antonella Ruggiero (női vokál, "Ti Sento")
 • Kamala Adan (női vokál, "Scarborough Reloaded")
 • Martin Weiland (borítóterv)
 • Sebastian Neuter (virágkompozíció a borítón és a klipben)
 • Olli Franke, Sven Sindt (fényképek)

Források[szerkesztés]