Maria (I Like It Loud)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scooter feat. Marc Acardipane & Dick Rules
Maria (I Like It Loud)
kislemez a(z) The Stadium Techno Experience albumról
B-oldalGiants' Causeway
Megjelent2003. augusztus 11.
FormátumCD, LP, kazetta, digitális letöltés
FelvételekLoop D.C. Studio 1, Hamburg
StílusHard House
Hard Dance
KiadóNémetország Egyesült Királyság Sheffield Tunes
Magyarország Record Express
Oroszország Les Paradise
Hollandia Digidance
Ausztrália Addiction
SzerzőMarc Acardipane
Shawn Mierez
H.P. Baxxter
Rick J. Jordan
Jay Frog
ProducerJens Thele
Helyezések

Németország Platinalemez Németországban
Ausztria 1. hely és aranylemez Ausztriában

Magyarország 2. a magyar listán
Dánia 12. a dán listán
Egyesült Királyság 16. a brit listán
Finnország 16. a finn listán
Hollandia 16. a holland listán
Svédország 21. a svéd listán
Svájc 21. a svájci listán
Észtország 21. az észt listán
Írország 23. az ír listán
Moldova 24. a moldáv listán
Flandria 38. a belga listán
Scooter feat. Marc Acardipane & Dick Rules-kronológia
The Night (2003)Maria (I Like It Loud) (2003)Jigga Jigga! (2003)
SablonWikidataSegítség

A Maria (I Like It Loud) a német Scooter együttes 2003-ban megjelent kislemeze, a harmadik az ugyanebben az évben megjelent The Stadium Techno Experience című albumról. Az albumváltozathoz képest némiképp eltérő, ugyanis annak elkészítésében közreműködött a szám eredetijének szerzője, Marc Acardipane is (aki eredetileg Marshall Masters néven adta ki azt), valamint Dick Rules (akivel 2002-ben újrafelvette a szerzeményt). A dal rendkívüli népszerűségre tett szert, rengetegen ezzel a számmal azonosítják a Scootert, albumverziója a mai napig a koncertprogram része.

Története[szerkesztés]

A felvétel Marc Acardipane és Dick Rules 2002-ben rögzített közös változatának az átdolgozott verziója. Az eredeti szövegben szereplő My radio, believe me, I like it loud” helyett a Scooter feldolgozásában Maria, believe me, I like it loud” hallható; innen származik a dal új címe is. A szöveg elferdítése az "Always Hardcore" című Scooter-könyv tanúsága szerint H.P. Baxxter akkori testőrétől származik. Ugyancsak ebben a könyvben szerepel, hogy a közönségénekeltetős ("töp-töp", mely csak magyar félrehallás, valójában "döp-döp") részt a Kontor Records dolgozóinak segítségével vették fel, akiket odacsődítettek a stúdióba.

A dal két futballklub, a román FCSB[1] himnusza, valamint az amerikai Philadelphia Union,[2] a német Borussia Mönchengladbach,[3] és a Debreceni VSC "gólzenéje".

A B-oldalas "Giant's Causeway" ismételten egy utalás Nagy-Britanniára. A korábbi "Firth of Forth"-hoz hasonlóan ezúttal is egy természeti képződményt, az Észak-Írországban található Óriások útját örökítették meg dalcímben.

Számok listája[szerkesztés]

  1. Maria (I Like It Loud) (Radio Edit) – 3:41
  2. Maria (I Like It Loud) (Club Mix) – 6:11
  3. Maria (I Like It Loud) (Extended Mix) – 5:10
  4. Giants' Causeway – 3:47
  5. Multimédiás tartalom: videoklip, werkfilm, fényképek

Ugyanezek a számok Oroszországban kazettán is megjelentek. Promóciós céllal is megjelent a kislemez, amiről lemaradt a multimédiás tartalom. 500 példányt a Dresden Eislöwen jégkorongcsapata kapott promóciós céllal, melynek a borítója dedikálva volt. Nagy-Britanniában az Extended Mix helyett egy "Ultrabeat Remix" került fel a kislemezre.

Vinyl verzió[szerkesztés]

  • A1: Club Mix (6:11)
  • B1: Extended Mix (5:08)

A brit kiadáson ezen a változaton is helyet kapott az "Ultrabeat Remix".

Más változatok[szerkesztés]

Az "Ultrabeat Remix" felkerült a 2013-ban megjelent "The Stadium Techno Experience (20 Years of Hardcore Expanded Edition)" című kiadványra. Ugyanebben az évben jelent meg és került kiadásra önálló dalként illetve a "20 Years of Hardcore" című válogatáslemez bónusz tartalmaként a "R.I.O. Remix", mely később a 2014-es "The Fifth Chapter" nagylemez második, bónusz CD-jére is felkerült.

2017-ben Olga Scheps a "100% Scooter" című kiadványon a dalt zongorára átírva dolgozta fel.

A limitált kiadású "Who's Got The Last Laugh Now?" album multimédia szekciójába felkerült egy élőben rögzített videováltozat mobiltelefonokra optimalizált változata. A dél-afrikai kiadású limitált albumra mindjárt két ilyen videó is felkerült.

Válogatáslemezeken a "24+3 Carat Gold" című kiadvány bónusz, mini CD-jén szerepelt, valamint a "20 Years of Hardcore" és a "100% Scooter - 25 Years Wild & Wicked" című lemezeken.

2004-ben a dal koncertváltozata felkerült a "10th Anniversary Concert" című albumra, valamint 2006-ban az "Excess All Areas", 2010-ben a "Live In Hamburg", 2020-ban pedig az "I Want You To Stream" koncertalbumokra.

A 2008-as Live In Berlin videofelvételen is szerepel, ahogy a 2011-es The Stadium Techno Inferno felvételen is.

Videoklip[szerkesztés]

A videoklip egy csarnokban játszódik, az egészet narancssárga szűrővel vették fel. Gyakorlatilag egy „összecsapás” az egyik oldalon lévő Marc Acardipane és Dick Rules, valamint a másik oldalon látható Scooter között. Dick Rules és H.P. Baxxter szövegelnek és mutogatnak egymásnak, mintha egy rapcsata lenne. A klipben felbukkan továbbá Ralf Moeller egykori testépítő, aki elegáns ruhában, ékszerekkel és rengeteg pénzzel jelenik meg a helyszínen, majd miután megiszik egy vodka-martinit, jobb szeme piros fénnyel kigyúl, majd eszeveszett táncolásba kezd. Ezt a "Maria" feliratú pólót viselő hölgy szörnyülködve nézi és elájul. A klip végén Dick Rules és H.P. Baxxter is beugranak a tömegbe, majd egymás felé közelítve végül szemtől szembe farkasszemet néznek egymással. Ez utóbbi kép került fel a kislemez borítójára is.

Közreműködtek[szerkesztés]

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. https://www.youtube.com/watch?v=im9Wd5T9K84
  2. https://www.youtube.com/watch?v=Nx-Jmq8k_Ps
  3. https://www.youtube.com/watch?v=9QyU4Nv_82M

Források, további információ[szerkesztés]