A Süsü, a sárkány epizódjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Ez a lista a Süsü, a sárkány című bábfilmsorozat epizódjait tartalmazza.

   #    Cím   Első sugárzás
   1.    Süsü, a sárkány    1977. december 24.
   Süsüt kitagadja a háromfejű apja, a testvérei pedig csúfolják, mert az ő ellenségét meggyógyította. Süsü elmegy világgá. Emberföldön egy lepkét kerget, útközben összeakad a favágókkal, a kőfejtőkkel és a zsoldosokkal, de azok megijednek tőle. Elhozzák az embereknek a hírt Süsü rettenetes külsejéről. Meghallgatja az Öreg király, Dadus, Kancellár, Hadvezér és még a Bús Királylány is, aki mindig bús kedvű. A Kóbor királyfi összetalálkozik Süsüvel, s mikor megtudja, hogy Süsü jószívű sárkány, barátságot köt vele. Együtt vándorolnak. Látnak egy plakátot arról, hogy a király a lányát és a fele királyságát annak adja, aki legyőzi a sárkányt. Süsü megtanulja a Királyfitól az illemszabályokat. Süsü és a Királyfi bajvívásra készülődnek, de a Királyfinak nincs pénze a páncélra. Keresnek munkát a Szénégetőnél, a Cölöpverőnél és a Sárkányfűárusnál, azok megijednek ugyan, de Süsü mindenbe gyorsan beletanul, így a Királyfinak húsz aranyat tud szerezni. Meglesz a páncél. A királyfi jelentkezik a bajvívásra a királyi udvarban. Süsüvel nem igazándiból vívnak, hanem csak látszatból. Süsü legyőzi a Királyfit, de a Dadus mindennel megdobálja. Süsü sírva könyörög a Királyfinak, elmondja az igazat, hogy ő egy kitagadott, szerencsétlen sárkány, akit mindenhonnan elűznek, és ő egy földönfutó. A Királyfi Süsüt védi, elmondja, hogy okos és jószívű. A Királylány és a Királyfi összeházasodnak, Süsüt befogadják fő-fő udvari sárkánynak.
   2.    Sárkányellátó Vállalat     1981. december 25.
   Az emberek esznek-isznak, kivéve a Sárkányfűárust, aki mérges és bosszút akar állni Süsün. Elmegy a Királyfiból lett Királyhoz, aki vadászni megy, elkéri a Sárkányellátó Vállalatra a pecsétet, aláírást és hatalmat. Sárkányfűárus ráveszi a favágókat, Szénégetőt, Csizmadiát, Kocsmárost és Péket arra, hogy Süsünek vizsgálják meg a derekát, fogait, kezét, száját és lábnyomát. Kancellár hazatér, sárkányeledelt készít a Sárkányfűárussal. Süsü és a Király vadkörtét ebédelnek. Sárkányfűárusék sárkányeledellel kínálják, de Süsü ezt elutasítja, mert ezzel az egy fejjel csak a vadkörtét szereti. A Király feloszlatja a Sárkányellátó Vállalatot, mindenki ebédelni akar. Minden jóra fordul, Sárkányfűárus Süsü legyezgető szolgájának állhat.
   3.    Süsü, a rettentő     1981. december 26.
   Délután Süsü és a Sárkányfűárus pihen, de a Kiskirályfi játszani akar Süsüvel, Sárkányfűárus nem engedi. Kancellár és Írnok megtudja, hogy csupa rom az egész vár, amikor a Toronyőr hatalmas tüsszentésétől leesnek a kövek. Elhatározzák, hogy Süsü legyen félelmetes a turistacsoportoknak, egy ketrecbe zárják Süsüt, ő pedig megtanulja a rettentést. Amikor a turisták megérkeznek, a Kiskirály bemegy Süsü ketrecébe, mert Süsüvel akar játszani, mégpedig rettentőnek szeretne látszani, Süsü meg is tanítja rögtön. A műsor megkezdése után észrevéve Süsü háta mögött a Kiskirályfit, Kancellár ki akarja hozni onnan, de hiába. A turisták sejtik, hogy Süsü ártalmatlan, ők is szeretnének játszani.
   4.    Vendég a háznál, öröm a háznál     1981. december 27.
   A postás holló levelet hoz, Petrence király azt üzeni, hogy Süsüt akarja látni kőtörés közben, erre szeretne hozzájuk utazni. Süsü örül, hogy ő lehet híres kőtörő. Kancellár állandóan visszazavarja Süsüt kőtörést gyakorolni a királyi kőbányába, amíg Írnokkal együtt gondoskodik a parókákról, díszemelvényről, táncleckéről és a katonaságról. Süsü az összes követ összetöri. Vissza hordja a köveket, amíg Petrence király megérkezik. Amikor megjön, együtt hordják a hegy köveit. Petrence király meglepetten nézi a hegycsúcson a kilátást.
   5.    Süsü, a pesztra     1981. december 28.
   A királyi udvar Dadus rokonainak szüreti báljára készülődik. Kivéve Süsüt, akire rábízzák, hogy vigyázzon a várra és a Kiskirályfira. Ők ketten otthon maradnak. Játszanak kardvívósdit, és háborúsdit. Torzonborz király el akarja foglalni Süsüék várát. Amikor a vár felé mennek, Süsü és a Kiskirályfi a játékháborúban vadkörtét dobálnak. Torzonborz serege megadja magát, a katonák hadifoglyok lesznek. Süsü és Kiskirályfi beviszik őket a várba felsöpörni az udvart. Hazajönnek a többiek. A Királytól Süsü vitézségérmet kap, a Kiskirályfit bátorságáért lovaggá ütheti és nem lesz mellé pesztra.
   6.    A mű-Süsü     1982. december 26.
   Torzonborz kéme adatokat gyűjt Süsüről. Süsü éppen vadkörtét eszik, majd a Kiskirályfival bújócskázik, megtanítja arra is, hogy nem szabad lepkét fogni. A tudományok várában elkészül a mű-Süsü, aki olyan, mint az igazi Süsü, csak Torzonborz király parancsára gonosz. Torzonborz kéme és hadvezére kémkedik Süsü után, csapdába csalják őt. A mű-Süsü megeszi a pék pereceit és a Csizmadia sarkantyúit. A Király és Kancellár vádolják Süsüt, de az igazi Süsü és a mű-Süsü áll előttük, keresztkérdésekre válaszolnak. Amikor Kiskirályfi meglátta a lepkét, a mű-Süsü megfogja azt, ezután romladozni kezd a benne lévő szerkezet, átváltozik picivé. A Kiskirályfi örül, hogy megkerül az igazi Süsü.
   7.    A bűvös virág     1982. december 27.
   Süsü virágokat locsol reggel, híre jön, hogy ma van a Kiskirályfi 7. születésnapja. Süsü gondolkodik, elmegy az öreg kertészhez a tudományok várába. Kap egy bűvös virágot, megtanulja a bűvös verset. Meglocsolja, kibújik a bimbó. Süsüt hívják a zsoldosok segíteni, elmegy velük. A Sárkányfűárus saját üzletére levágja a bűvös virág bimbóját, Csizmadia és Pék később követi a példáját, ők is levágják. Elkezdődik az ünnepség, Süsü aggódik a virág miatt, újra meglocsolja, kihajt a bimbó, majd végre csillogó-villogó szirmok nőnek ki. Sárkányfűárus, Csizmadia és Pék pórul járnak, elszomorodnak. A Kiskirályfi örül a születésnapi ajándékként kapott bűvös virágnak.
   8.    Süsü csapdába esik     1984. december 25.
   Torzonborz hadserege ás egy csapdát Süsünek. Süsü elmegy vadkörtét enni, beleesik Torzonborz csapdájába. Torzonborz pedig örül, hogy Süsünek vége van, elmegy elfoglalni Süsüék várát. A királyi udvarban aggódnak Süsüért. A Király elhatározza, hogy éjjel elmegy Süsüt megkeresni. Torzonborz megtámadja a várat, hosszú küzdelem kezdődik. A Király kiszabadítja Süsüt a veremből, beköti a lábát, mert belefúródott a karó. Visszamennek a vár felé, a Király elcsalogatja Torzonborz katonáit, Süsü jól elbánik velük, még Torzonborz királlyal is. Győznek. Petrence király büntetésből befogadja őket a kőbányába, ettől elmegy nekik a harci kedvük.
   9.    Süsü és a Sárkánylány     1984. december 26.
   Süsü üzenetet kap apjától, hogy jöjjön haza megházasodni. Mindenki Süsü sorsán gondolkodik. Süsü nem akar elmenni, mert ez az ő otthona. A Kancellár megtanítja az udvarlást a menyasszony előtt egy ronda próbabábuval. Választávirat érkezik, hogy a Sárkánylány elindul Süsü elé a határra. Oda is érnek a többiek. Megérkezik a Sárkánylány, akinek egy feje van mint Süsünek. Süsü elbűvölten nézi a Sárkánylányt, megkéri a kezét. A Kiskirályfi sír, hogy Süsü elmegy, a többiek búcsút vesznek Süsütől.