Süsü

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Süsü
Süsü, a sárkány és Süsüke, a sárkánygyerek-szereplő
Süsü és a királyfi
Süsü és a királyfi
Megjelenési információk
Első megjelenése Süsü, a sárkány
Megalkotta Csukás István
Lévai Sándor
Szabó Attila
Hangja Bodrogi Gyula
Epizódok száma 9 + 13
Süsü adatai
Valódi neve Süsü
Faja sárkány
Neme férfi
Foglalkozása Udvari sárkány
Később Sárkányföld királya
Szülei Sárkánykirály (apa)
Testvérek 2 háromfejű testvér (Televíziós sorozatban és hanglemezen)
7 testvér (könyvben)
Házastársa Sárkánylány
Gyermekei Süsüke
Lakóhelye Királyi udvar
Később Sárkányföld

Süsü – a Süsü, a sárkány című bábfilmsorozat főszereplője, amelynek forgatókönyvét Csukás István írta, a bábokat és a díszleteket Lévai Sándor tervezte, a rendező: Szabó Attila, szereplő hangját Bodrogi Gyula adta. A bábot Kemény Henrik, Pehartz Imre mozgatta. A dramaturg Takács Vera volt.

Történet[szerkesztés]

Süsü, a „híres egyfejű”, egy jóindulatú sárkány, akit eredeti hazájában, a sokfejű sárkányok földjén gyakran kigúnyoltak az egyetlen feje miatt. Mikor az apja elküldte Süsüt, hogy ölje meg az ellenségét, Süsü inkább meggyógyította, a sárkánykirály mérgében kitagadta.

Süsütől az emberek eleinte rettegtek, és azt hitték, a király lányát jött elrabolni. Szerencsére összetalálkozott a kóbor királyfival, az egyetlen emberrel, aki megértette. Süsü és a királyfi látszat-párviadalt vívtak a királylányért, amit az előzetes megbeszélés szerint Süsünek kellett volna megnyernie, de elárulta magát, így végül mégis a királyfi vette feleségül a királylányt.

Süsüt ezután befogadják a várba, ahol rengeteget segít az embereknek: követ tör, szenet éget, fát vág, és megvédi a várat a gonosz Torzonborz király seregeitől. A legjobb barátja a kóbor királyfi fia, a Kiskirályfi.

Végül a sárkánykirály úgy dönt, hogy visszafogadja, és megházasítja kitagadott fiát. Süsü először fél a házasságtól, de mikor találkozik a (szintén egyfejű) sárkánylánnyal, azonnal beleszeret. Búcsút vesz az emberektől, és visszatér a sárkányok földjére.

Süsü tud tüzet okádni, de ezt a képességét soha nem használja emberek ellen. Kedvenc étele a vadkörte, és nagyon szereti a pillangókat.

A sorozatnak folytatása is készült, a Süsüke. Ebben Süsünek egy fia születik, Süsüke, aki izgalmas kalandokat él át.

Művek melyben Süsü megjelenik[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]