2002-es FIDE-sakkvilágbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2002-es FIDE-sakkvilágbajnoki döntő
Ruszlan Ponomarjov
Ruszlan Ponomarjov
Vaszil Ivancsuk
Vaszil Ivancsuk
Ruszlan Ponomarjov
 Ukrajna
Vaszil Ivancsuk
 Ukrajna
1983. október 11. (18 évesen) 1969. március 18. (32 évesen)
Élő-pontszáma: 2727
(világranglista 7. helyezett)[1]
Élő-pontszáma: 2717
(világranglista 8. helyezett)[1]

A 2002-es FIDE-sakkvilágbajnokság előmérkőzései egyenes kieséses (knockout) rendszerben zajlottak 2001. november 27. – december 14. között, míg a világbajnoki döntőre 2002. január 16–23. között került sor Moszkvában. A regnáló világbajnok, az indiai Visuvanátan Ánand nem élvezett semmilyen előnyt. Címének megvédéséhez már az 1. fordulótól kezdve részt kellett vennie a versenyen.

A versenysorozat végén a döntőbe jutott két ukrán versenyző, Ruszlan Ponomarjov és Vaszil Ivancsuk mérkőzött meg a világbajnoki címért. A nyolcjátszmásra tervezett mérkőzésen Ponomarjov 4,5–2,5 arányban győzött, ezzel megszerezte a FIDE-világbajnoki címet.

Előzmények[szerkesztés]

1993-ban a regnáló hivatalos világbajnok Garri Kaszparov a világbajnoki döntő előtt saját sportszövetséget alapított, a Professzionális Sakkozók Szövetségét (PCA), és annak keretén belül rendezte meg a „klasszikusnak” nevezett világbajnoki döntőt a világbajnokjelöltek versenyének győztesével, az angol Nigel Shorttal. A FIDE megfosztotta világbajnoki címétől és törölte ranglistájáról Kaszparovot és a PCA-hoz csatlakozó Nigel Shortot. A FIDE-sakkvilágbajnoki cím megszerzésére külön mérkőzést írt ki, majd ezt követően 1993-tól egészen 2006-ig, az úgynevezett „címegyesítő” mérkőzésig a sakkozás két világbajnokot tartott nyilván: a PCA által szervezett verseny világbajnokát, aki az úgynevezett „klasszikus sakkvilágbajnoki” címet viselte, valamint a FIDE sakkvilágbajnokát.

A sakkvilágbajnokságok lebonyolítási rendszere 1948 óta lényegében változatlan volt. A világbajnok párosmérkőzésre való kihívásának a jogát az szerezte meg, aki egy többlépcsős versenysorozat végén győztesként került ki. A versenysorozat zónaversenyekből, zónaközi versenyekből, majd a legjobb nyolc versenyző részvételével zajló, párosmérkőzéses formájú, világbajnokjelöltek versenyéből állt.

A FIDE-sakkvilágbajnokság 1998-tól kezdődően az addigi hagyományoktól eltérő formában került megrendezésre. A FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak a javaslatára bevezették az egyenes kieséses, gyors lebonyolítású (knockout) rendszert, amelynek lényege, hogy az addigi hároméves ciklusonként zajló világbajnokságot egy helyszínen és rövid idő alatt fejezzék be. Az első ilyen formában megrendezett világbajnokságon a világbajnoki cím védőjének, Anatolij Karpovnak csak a döntőben kellett mérkőznie, és miután rájátszásban legyőzte az indiai Visuvanátan Ánandot, sikerrel megvédte címét. A világbajnoknak ezt az előjogát szüntette meg az 1999-ben bevezetett új forma. Karpov ezzel nem értett egyet, és nem indult el a versenyen, így 1999-ben új világbajnoka lett a sportágnak Alekszandr Halifman személyében. A 2000-es FIDE-sakkvilágbajnokságon az indiai Visuvanátan Ánand szerezte meg a címet.

Az új világbajnoki rendszer[szerkesztés]

Az új világbajnoki rendszer szerint az egyébként a zónaközi versenyen való indulásra jogosult résztvevők, valamint az Élő-pontszámuk alapján kimagasló erejű versenyzők, összesen 128-an, a tenisztornákról már ismert egyenes kieséses lebonyolítási rendszerben mérik össze erejüket. Az elődöntő és a döntő kivételével két hagyományos időbeosztású játszmát játszanak, ha annak eredménye döntetlen, akkor először két-két rapidjátszmát, majd ha ezek után is döntetlen az eredmény, akkor egyre rövidülő idejű játszmák során dől el a győztes személye. Az elődöntőben négy, a döntőben nyolc játszma az alap, ezután következik pontegyenlőség esetén a rájátszás.

A két hagyományos időbeosztású játszmára egy-egy napot, a rájátszásokra, azaz a rapid- és a villámsakkjátszmákra összesen további egy napot szánnak. Ennek megfelelően a verseny egy fordulója három napot igényel, és a 128-as főtábla összesen hét fordulója 21 nap alatt (esetleg közben 1-2 pihenőnap beiktatásával) megrendezhető. Ezzel a gyorsított lebonyolítási formával lehetővé vált, hogy évente rendezzenek világbajnokságokat.

A 2002-es FIDE-világbajnokság[szerkesztés]

A kvalifikáció[szerkesztés]

A 2002-es FIDE-sakkvilágbajnokságon való részvételhez az alábbi eredményekkel lehetett kvalifikációt szerezni:

A zónaversenyek[szerkesztés]

A zónaversenyekről részletesebb információ a mark-weeks.com honlapon található.

0.0. zóna FIDE-internet-kvalifikáció
A sakk történetében első alkalommal egy interneten keresztül zajló verseny eredménye alapján nyolc versenyzőnek is kvalifikációt lehetett szerezni a világbajnokságra. A 2001. szeptemberben rendezett első ilyen alkalom során több technikai probléma is adódott, illetve sok esetben felmerült sakkprogramok és más külső segítség igénybevétele. Ez utóbbi miatt négy versenyző kizárásra is került. A nyolc továbbjutott között egyébként két olyan versenyző is volt: Szergej Sipov (59.) és Peter Heine Nielsen (60.), aki a világranglista első száz helyezettje között volt található, és a nyolcból heten rendelkeztek nemzetközi címmel (négy nemzetközi nagymester, két nemzetközi mester, egy FIDE-mester), csupán a 8. helyen továbbjutó orosz Nugzar Zeljakovnak nem volt nemzetközi minősítése. A továbbjutók: az orosz Nyikolaj Vlaszov, a francia Olivier Touzane, a román Dorian Rogozenko, a francia Igor-Alexandre Nataf, a dán Peter Heine Nielsen, a francia Gaetan Sarthou, az orosz Szergej Sipov és az orosz Nugzar Zeljakov.
1.0. zóna Ohrid (Macedónia) – Európa
Az európai 1.0. zóna versenyének számító 2. sakk egyéni Európa-bajnokságot 2001. június 1–15. között játszották a macedóniai Ohridban. A 13 fordulós svájci rendszerben megrendezett versenyen 143 nemzetközi nagymester, 38 nemzetközi mester és 14 FIDE-mester indult el. A bajnoki címet az izraeli Emil Sutovsky szerezte meg, miután a rájátszásban legyőzte a vele azonos pontszámmal végző ukrán Ruszlan Ponomarjovot. A versenyről 46-an szerezhettek kvalifikációt. A biztos továbbjutáshoz legalább 8 pontra volt szükség, amelyet 45 versenyző ért el. A versenyen indulók közül Azmaiparasvili, Gurevics, Van Wely és a 7,5 pontot elérő Nigel Short már kvalifikációval rendelkezett, így a 7,5 ponttal holtversenyben végzett 21 versenyző háromfordulós rájátszásban döntötte el a 4 fennmaradó továbbjutó hely sorsát. A továbbjutás ilyen módon még Kiril Georgiev, Gyimesi Zoltán, Joel Lautier és Alekszandr Delcsev számára sikerült.[3]
2.0. zóna Cali (Kolumbia) – Amerika
Az amerikai kontinens bajnokságát 2001. augusztus 9–20. között a kolumbiai Caliban rendezték. A 11 fordulós svájci rendszerű versenyről heten szerezhettek kvalifikációt a világbajnokságra. A győzelmet Alex Yermolinsky szerezte meg, mögötte heten végeztek holtversenyben. Mivel közülük a kubai Lenier Dominguez és a kolumbiai Alonso Zapata korábban már kvalifikációt szerzett, ezért a fennmaradó egy továbbjutó helyért a 9–20. helyen holtversenyben végzett versenyző között a rájátszás döntött. A kvalifikációt közülük az amerikai Alexander Ivanovnak sikerült megszerezni.[4]
2.1. zóna Seattle (USA)
A 2000. szeptember 25. – október 7. között rendezett USA-bajnokság egyben zónaverseny volt, amelyről egy versenyző szerezhetett kvalifikációt a világbajnokságra. A 12 résztvevő körmérkőzést játszott, melynek végén az élen hármas holtverseny alakult ki. A rájátszásból Joel Benjamin került ki győztesen, így ő jutott tovább.
2.2. zóna Montreal (Kanada)
A 2000. augusztus 21–29. között megrendezett Kanada-bajnokság egyben zónaversenynek számított. A versenyen indult 31 versenyző 9 fordulós svájci rendszerű versenyen döntött a továbbjutást jelentő első hely sorsáról. Az élen holtverseny alakult ki Alexandre Lesiege és Kevin Spraggett között. A többszörös rájátszás után a kvalifikációt végül Lesiege-nek sikerült kiharcolnia.
2.3. zóna Valencia (Spanyolország)
A Valenciában 2000. augusztusban rendezett 9 fordulós svájci rendszerű versenyről két versenyző szerezhetett kvalifikációt. Ez alapján a világbajnokságra az első helyezett kubai Leinier Dominguez és a mögötte végző kolumbiai Alonso Zapata jutott ki.
2.3.2. alzóna Managua (Nicaragua)
A Nicaraguában rendezett közép-amerikai alzóna versenyére 2001. június 30. – július 8. között 9 fordulós svájci rendszerű verseny keretében került sor. A versenyt a guatemalai Carlos Juárez nyerte.
2.3.5. alzóna Merida (Venezuela)
2001. október 1–10. között rendezték Venezuelában az alzóna versenyét, amelyen hármas holtverseny született az élen a venezuelai Sequera, az ecuadori Mieles és a venezuelai Prasca között.
2.4. zóna Sao Paolo (Brazília)
A Sao Paolóban rendezett zónaversenyről két versenyző szerezhetett kvalifikációt a világbajnokságra. A 2001. június 7–16. között rendezett versenyről ez két brazil versenyzőnek, Giovanni Vescovinak és Gilberto Milosnak sikerült.
2.5. zóna Mar del Plata (Argentína)
A 2001. augusztus 25. – szeptember 2. között rendezett zónaversenyről két versenyző juthatott tovább a világbajnokságra. A versenyt holtversenyben két argentin versenyző, Facundo Pierrot és Ruben Felgaer nyerte.
3.0 zóna Kolkata (Calcutta) (Bangla Desh)
A 2001. augusztus 9–17. között rendezett Ázsia egyéni kontinensbajnoksága a világbajnokság zónaversenyének számított, amelyen tíz versenyző szerezhetett kvalifikációt a világbajnokságra. A 11 fordulós svájci rendszerű tornán 76 versenyző indult. Az aranyérmet a kínai Hszü Csün szerezte meg az üzbég Saidali Iuldachev és az indiai Suriya Shekhar Ganguly előtt.
3.1a. zóna Teherán (Irán)
Az egyik ázsiai zóna versenyét 2001. április 5–12. között az iráni Teheránban rendezték. A 10 versenyző körmérkőzéséből a katari Al-Modiahki került ki győztesen.
3.1b. zóna Colombo (Sri Lanka)
A másik ázsiai zónaversenyt Sri Lankán rendezték 2001. május 4–14. között. A 12 résztvevő körmérkőzéséből az indiai Sasikiran került ki győztesen.
3.2.a. zóna Manila (Fülöp-szigetek)
A zóna versenyére Manilában került sor 2001. április 24–30. között. A 9 fordulós svájci rendszerű versenyről ketten szerezhettek kvalifikációt a világbajnokságra. A győzelmet a vietnámi Nguyen Anh Dung szerezte meg, míg a másik továbbjutó hely a második helyen holtversenyben végzett két versenyző közül az ugyancsak vietnámi Dao Thien Hai számára jutott.
3.2.b. zóna Palm Meadows (Ausztrália)
Az óceániai zóna versenyének Palm Meadows adott otthont 2001. április 22–27. között. Az élen holtverseny alakult ki két ausztrál versenyző, Gluzman és Chapman között, amelyet a rájátszásban Gluzman nyert meg, így ő jutott be a világbajnokság mezőnyébe.
3.3. zóna Heibei (Kína)
A 2001. április 16–29. között rendezett kínai zónaversenyről az első két helyezett, Je Csiang-csuan és Csang Csung kvalifikálta magát a világbajnokságra.
3.4. zóna Taskent (Üzbegisztán)
A kelet-ázsiai zóna versenyének Taskent adott otthont 2001. júniusban. A versenyt a kazah Pavel Kotsur nyerte két üzbég versenyző, Safin Shukhrat és Saidali Iuldachev előtt. Ők hárman vehettek részt a világbajnokságon.
4.0. zóna Kairó (Egyiptom)
Afrika kontinensbajnoksága egyútta a világbajnokság zónaversenyének számított. A versenyre 2001. szeptember 16–25. között Kairóban került sor. A 9 fordulós svájci rendszerű versenyről az első hat helyezett juthatott tovább.

A résztvevők[szerkesztés]

A versenyen nem vett részt a konkurens sakkszövetség, a PCA által szervezett klasszikus világbajnokság címviselője, Vlagyimir Kramnyik, valamint az exvilágbajnok Garri Kaszparov. Rajtuk kívül azonban a világ akkori összes élsakkozója indult a versenyen, beleértve a FIDE-világbajnoki cím védőjét, Visuvanátan Ánandot is.

A rajtlista az Élő-pontszámok szerint lett meghatározva a FIDE 2001. júliusban kiadott ranglistája alapján.[5] A versenyzők nemzetközi nagymesterek, kivéve, akinél szerepel az IM (nemzetközi mester) vagy az FM (FIDE-mester) minősítés.

 1.  Visuvanátan Ánand (IND), 2797
 2.  Michael Adams (ENG), 2744
 3.  Alekszandr Morozevics (RUS), 2739
 4.  Vaszil Ivancsuk (UKR), 2731
 5.  Lékó Péter (HUN), 2730
 6.  Jevgenyij Barejev (RUS), 2719
 7.  Borisz Gelfand (ISR), 2714
 8.  Veszelin Topalov (BUL), 2711
 9.  Alekszej Sirov (ESP), 2706
 10.  Rusztam Kaszimdzsanov (UZB), 2704
 11.  Ilia Smirin (ISR), 2702
 12.  Alekszandr Halifman (RUS), 2699
 13.  Loek van Wely (NED), 2695
 14.  Kiril Georgiev (BUL), 2695
 15.  Peter Szvidler (RUS), 2695
 16.  Anatolij Karpov (RUS), 2692
 17.  Alekszej Drejev (RUS), 2690
 18.  Polgár Judit (HUN), 2686
 19.  Ruszlan Ponomarjov (UKR), 2684
 20.  Je Csiang-csuan (CHN), 2677
 21.  Joël Lautier (FRA), 2675
 22.  Nigel Short (ENG), 2675
 23.  Zurab Azmaiparasvili (GEO), 2674
 24.  Alekszandr Griscsuk (RUS), 2669
 25.  Csang Csung (CHN), 2667
 26.  Alekszandr Beljavszkij (SLO), 2659
 27.  Viktor Bologan (MDA), 2655
 28.  Predrag Nikolić (BIH), 2652
 29.  Emil Sutovsky (ISR), 2651
 30.  Rafael Vaganjan (ARM), 2650
 31.  Hszü Csün (CHN), 2646
 32.  Vladislav Tkachiev (FRA), 2642
 33.  Szergej Rubljovszkij (RUS), 2639
 34.  Vadim Zvjaginsev (RUS), 2638
 35.  Mihail Gurevics (BEL), 2633
 36.  Francisco Vallejo Pons (ESP), 2630
 37.  Rustem Dautov (GER), 2630
 38.  Konsztantyin Szakajev (RUS), 2630
 39.  Alekszandr Delcsev (BUL), 2629
 40.  Alexander Lastin (RUS), 2628
 41.  Alexander Motylev (RUS), 2627
 42.  Szergej Movszeszjan (CZE), 2627
 43.  Jaan Ehlvest (EST), 2627
 44.  Szergej Sipov (RUS), 2625
 45.  Viktor Korcsnoj (SUI), 2624
 46.  Sergei Tiviakov (NED), 2618
 47.  Vadim Milov (SUI), 2614
 48.  Gilberto Milos (BRA), 2614
 49.  Evgeny Pigusov (RUS), 2613
 50.  Alexander Graf (GER), 2610
 51.  Liviu-Dieter Nisipeanu (ROM), 2609
 52.  Smbat Lputian (ARM), 2608
 53.  Gregory Kaidanov (USA), 2605
 54.  Thomas Luther (GER), 2604
 55.  Karen Asrian (ARM), 2604
 56.  Gyimesi Zoltán (HUN), 2602
 57.  Boris Gulko (USA), 2602
 58.  Pavel Kotsur (KAZ), 2600
 59.  Vladimir Baklan (UKR), 2599
 60.  Alexei Fedorov (BLR), 2599
 61.  Boris Avrukh (ISR), 2598
 62.  Vereslav Eingorn (UKR), 2598
 63.  Mikhail Kobalia (RUS), 2595
 64.  Alexander Goldin (USA), 2594
 65.  Peter Heine Nielsen (DEN), 2593
 66.  Konstantin Aseev (RUS), 2591
 67.  Krishnan Sasikiran (IND), 2589
 68.  Bartłomiej Macieja (POL), 2588
 69.  Asot Anasztaszjan (ARM), 2588
 70.  Joel Benjamin (USA), 2587
 71.  Leinier Domínguez (CUB), 2585
 72.  Giovanni Vescovi (BRA), 2581
 73.  Stuart Conquest (ENG), 2580
 74.  Igor Khenkin (GER), 2579
 75.  Szergej Volkov (RUS), 2578
 76.  Alexander Shabalov (USA), 2574
 77.  Michał Krasenkow (POL), 2573
 78.  Lazaro Bruzon (CUB), 2573
 79.  Sarunas Sulskis (LTU), 2573
 80.  Alexander Ivanov (USA), 2573
 81.  Dao Thien Hai (VIE), 2572
 82.  Alex Yermolinsky (USA), 2571
 83.  Larry Christiansen (USA), 2570
 84.  Lev Psakhis (ISR), 2566
 85.  Alexandre Lesiege (CAN), 2564
 86.  Tejmur Radzsabov (AZE), 2558
 87.  Vadim Malakhatko (UKR), 2557
 88.  Liang Csung (CHN), 2556, IM
 89.  Ognjen Cvitan (CRO), 2555
 90.  Georgy Timoshenko (UKR), 2554
 91.  Andrei Volokitin (UKR), 2551, IM
 92.  Dmitry Gurevich (USA), 2550
 93.  Stanislav Savchenko (UKR), 2549
 94.  Dorian Rogozenko (ROM), 2548
 95.  Jacek Gdański (POL), 2537
 96.  Nguyen Anh Dung (VIE), 2533
 97.  Hichem Hamdouchi (MAR), 2533
 98.  Suat Atalık (BIH), 2532
 99.  Slim Belkhodja (TUN), 2531, IM
 100.  Alonso Zapata (COL), 2530
 101.  Shukhrat Safin (UZB), 2529
 102.  Igor Nataf (FRA), 2527
 103.  Pendjála Harikrisna (IND), 2522
 104.  Jü Sao-teng (CHN), 2517, IM
 105.  Ehsan Ghaem-Maghami (IRI), 2509
 106.  Saidali Iuldachev (UZB), 2508
 107.  Daniel Campora (ARG), 2506
 108.  Dibyendu Barua (IND), 2499
 109.  Alexei Barsov (UZB), 2495
 110.  Li Wen-liang (CHN), 2494, IM
 111.  Mohamad Al-Modiahki (QAT), 2492
 112.  Khvicha Supatashvili (GEO), 2487, IM
 113.  Csang Peng-hsziang (CHN), 2487
 114.  Alejandro Hoffman (ARG), 2481
 115.  Fouad El Taher (EGY), 2477, IM
 116.  Ruben Felgaer (ARG), 2471, IM
 117.  Surya Shekhar Ganguly (IND), 2464, IM
 118.  Amon Simutowe (ZAM), 2462, IM
 119.  Nyikolaj Vlaszov (RUS), 2461, IM
 120.  Aimen Rizouk (ALG), 2442, IM
 121.  Facundo Pierrot (ARG), 2425, IM
 122.  Alexis Cabrera (CUB), 2415, IM
 123.  Mikhail Gluzman (AUS), 2400, IM
 124.  Watu Kobese (RSA), 2373, IM
 125.  Baatr Shovunov (RUS), 2348, IM
 126.  Nugzar Zeljakov (RUS), cím nélküli
 127.  Gaetan Sarthou (FRA), 2357, FM
 128.  Olivier Touzane (FRA), 2382, IM

A versenyen alkalmazott szabályok[szerkesztés]

Az 1–5. fordulóban az első két játszmában 40 lépést kellett megtenni 75 perc alatt, majd a további lépésekre a játszma befejezésig összesen 15 perc állt játékosonként rendelkezésre, lépésenként 30 másodperces többletidővel. Ha a két játszma összesített eredménye döntetlen volt, akkor két rapidjátszmára került sor 20 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10 másodperc többletidővel. Ha még ezután sem született döntés, akkor két 5 perces villámjátszma következett lépésenként 10 másodperc többletidővel. Ha ezt követően is egyenlő volt a mérkőzés állása, akkor egy armageddonjáték, amelyben világos 6 percet, sötét 5 percet kapott (10 másodperces lépésenkénti többletidővel) végleges döntést eredményezett, mivel döntetlen esetén sötét győzelme lett kihirdetve. Az elődöntőben négy, a döntőben hat hagyományos időbeosztású játszmára került sor. Egyenlőség esetén a rájátszások a korábbi fordulók szerinti módon történtek. A gondolkodási idők csökkentését Kaszparov erősen kritizálta.[6]

Eredmények, 1–4. kör[szerkesztés]

Első szekció[szerkesztés]

Első kör Második kör Harmadik kör Negyedik kör
            
1 Visuvanátan Ánand
128 Olivier Touzane
1 Visuvanátan Ánand
65 Peter Heine Nielsen ½
64 Alexander Goldin ½
65 Peter Heine Nielsen
1 Visuvanátan Ánand
32 Vladislav Tkachiev
32 Vladislav Tkachiev 3
97 Hichem Hamdouchi 1
32 Vladislav Tkachiev
96 Nguyen Anh Dung ½
33 Szergej Rubljovszkij 1
96 Nguyen Anh Dung 3
1 Visuvanátan Ánand
17 Alekszej Dreev ½
16 Anatolij Karpov 1
113 Csang Peng-hsziang 3
113 Csang Peng-hsziang 0
49 Evgeny Pigusov 2
49 Evgeny Pigusov
80 Alexander Ivanov ½
49 Evgeny Pigusov ½
17 Alekszej Dreev
17 Alekszej Dreev
112 Khvicha Supatashvili ½
17 Alekszej Dreev
48 Gilberto Milos ½
48 Gilberto Milos
81 Dao Thien Hai ½

2. szekció[szerkesztés]

Első kör Második kör Harmadik kör Negyedik kör
            
8 Veszelin Topalov 2
121 Facundo Pierrot 0
8 Veszelin Topalov
72 Giovanni Vescovi ½
57 Boris Gulko ½
72 Giovanni Vescovi
8 Veszelin Topalov
25 Zhong Zhang ½
25 Csang Csung 3
104 Yu Shaoteng 1
25 Zhong Zhang
40 Alexander Lastin ½
40 Alexander Lastin
89 Ognjen Cvitan ½
8 Veszelin Topalov 3
9 Alekszej Sirov 4
9 Alekszej Sirov 2
120 Aimen Rizouk 0
9 Alekszej Sirov
56 Gyimesi Zoltán ½
56 Gyimesi Zoltán 4
73 Stuart Conquest 3
9 Alekszej Sirov
41 Alexander Motylev
24 Alekszandr Griscsuk
105 Ehsan Ghaem-Maghami ½
24 Alekszandr Griscsuk ½
41 Alexander Motylev
41 Alexander Motylev
88 Liang Csung ½

3. szekció[szerkesztés]

Első kör Második kör Harmadik kör Negyedik kör
            
4 Vaszil Ivancsuk
125 Baatr Shovunov ½
4 Vaszil Ivancsuk 3
68 Bartłomiej Macieja 1
61 Boris Avrukh 0
68 Bartłomiej Macieja 2
4 Vaszil Ivancsuk
29 Emil Sutovsky ½
29 Emil Sutovsky 4
100 Alonso Zapata 3
29 Emil Sutovsky 2
36 Francisco Vallejo Pons 0
36 Francisco Vallejo Pons
93 Stanislav Savchenko
4 Vaszil Ivancsuk
20 Je Csiang-csuan ½
13 Loek van Wely
116 Ruben Felgaer ½
13 Loek van Wely 2
52 Smbat Lputian 0
52 Smbat Lputian 2
77 Michał Krasenkow 0
13 Loek van Wely ½
20 Je Csiang-csuan
20 Je Csiang-csuan 3
109 Alexei Barsov 1
20 Je Csiang-csuan
84 Lev Psakhis
45 Viktor Korcsnoj
84 Lev Psakhis

4. szekció[szerkesztés]

Első kör Második kör Harmadik kör Negyedik kör
            
5 Lékó Péter 3
124 Watu Kobese 1
5 Lékó Péter
69 Asot Anasztaszjan
60 Alexei Fedorov ½
69 Asot Anasztaszjan
69 Asot Anasztaszjan ½
28 Predrag Nikolić
28 Predrag Nikolić
101 Shukhrat Safin ½
28 Predrag Nikolić
37 Rustem Dautov
37 Rustem Dautov
92 Dmitry Gurevich ½
28 Predrag Nikolić 1
21 Joël Lautier 3
12 Alekszandr Halifman 3
117 Surya Shekhar Ganguly 1
12 Alekszandr Halifman 3
76 Alexander Shabalov 1
53 Gregory Kaidanov ½
76 Alexander Shabalov
12 Alekszandr Halifman 1
21 Joël Lautier 3
21 Joël Lautier 2
108 Dibyendu Barua 0
21 Joël Lautier
44 Szergej Sipov
44 Szergej Sipov
85 Alexandre Lesiege ½

5. szekció[szerkesztés]

Első kör Második kör Harmadik kör Negyedik kör
            
2 Michael Adams 2
127 Gaetan Sarthou 0
2 Michael Adams
63 Mikhail Kobalia ½
63 Mikhail Kobalia 3
66 Konstantin Aseev 1
2 Michael Adams 3
34 Vadim Zvjaginsev 1
31 Hszü Csün
98 Suat Atalık ½
31 Hszü Csün ½
34 Vadim Zvjaginsev
34 Vadim Zvjaginsev
95 Jacek Gdański ½
2 Michael Adams
15 Peter Szvidler
15 Peter Szvidler
114 Alejandro Hoffman ½
15 Peter Szvidler
79 Sarunas Sulskis
50 Alexander Graf 1
79 Sarunas Sulskis 3
15 Peter Szvidler 2
47 Vadim Milov 0
18 Polgár Judit 2
111 Mohamad Al-Modiahki 0
18 Polgár Judit
47 Vadim Milov
47 Vadim Milov
82 Alex Yermolinsky

6. szekció[szerkesztés]

Első kör Második kör Harmadik kör Negyedik kör
            
7 Borisz Gelfand
122 Alexis Cabrera ½
7 Borisz Gelfand
71 Leinier Domínguez ½
58 Pavel Kotsur
71 Leinier Domínguez
7 Borisz Gelfand 2
39 Alekszandr Delcsev 0
26 Alexander Beliavsky
103 Pendjála Harikrisna ½
26 Alexander Beliavsky
39 Aleksander Delchev
39 Alekszandr Delcsev
90 Georgy Timoshenko ½
7 Borisz Gelfand
23 Zurab Azmaiparasvili
10 Rusztam Kaszimdzsanov
119 Nyikolaj Vlaszov ½
10 Rusztam Kaszimdzsanov
74 Igor Khenkin
55 Karen Asrian
74 Igor Khenkin
10 Rusztam Kaszimdzsanov
23 Zurab Azmaiparasvili
23 Zurab Azmaiparasvili
106 Saidali Iuldachev ½
23 Zurab Azmaiparasvili
42 Szergej Movszeszjan
42 Szergej Movszeszjan
87 Vadim Malakhatko

7. szekció[szerkesztés]

Első kör Második kör Harmadik kör Negyedik kör
            
3 Alekszandr Morozevics
126 Nugzar Zeliakov ½
3 Alekszandr Morozevics
67 Krishnan Sasikiran ½
62 Vereslav Eingorn
67 Krishnan Sasikiran
3 Alekszandr Morozevics
35 Mihail Gurevics ½
30 Rafael Vaganjan
99 Slim Belkhodja ½
30 Rafael Vaganjan
35 Mihail Gurevics
35 Mihail Gurevics
94 Dorian Rogozenko ½
3 Alekszandr Morozevics
19 Ruszlan Ponomarjov
14 Kiril Georgiev 3
115 Fouad El Taher 1
14 Kiril Georgiev 3
78 Lazaro Bruzon 1
51 Liviu-Dieter Nisipeanu 3
78 Lazaro Bruzon 4
14 Kiril Georgiev 0
19 Ruszlan Ponomarjov 2
19 Ruszlan Ponomarjov
110 Li Wen-liang ½
19 Ruszlan Ponomarjov 3
46 Sergei Tiviakov 1
46 Sergei Tiviakov 3
83 Larry Christiansen 1

8. szekció[szerkesztés]

Első kör Második kör Harmadik kör Negyedik kör
            
6 Jevgenyij Barejev 2
123 Mikhail Gluzman 0
6 Jevgenyij Barejev
59 Vladimir Baklan ½
59 Vladimir Baklan
70 Joel Benjamin
6 Jevgenyij Barejev 3
38 Konsztantyin Szakajev 1
27 Viktor Bologan ½
102 Igor Nataf
102 Igor Nataf ½
38 Konsztantyin Szakajev
38 Konsztantyin Szakajev
91 Andrei Volokitin
6 Jevgenyij Barejev 2
43 Jaan Ehlvest 0
11 Ilia Smirin 2
118 Amon Simutowe 0
11 Ilia Smirin
54 Thomas Luther ½
54 Thomas Luther 3
75 Sergey Volkov 1
11 Ilia Smirin 3
43 Jaan Ehlvest 4
22 Nigel Short ½
107 Daniel Campora
107 Daniel Campora ½
43 Jaan Ehlvest
43 Jaan Ehlvest
86 Tejmur Radzsabov

Eredmények 5–7. kör[szerkesztés]

Negyeddöntők Elődöntők Döntő
         
1 IND Visuvanátan Ánand
9 ESP Alekszej Sirov ½
1 IND Visuvanátan Ánand
4 UKR Vaszil Ivancsuk
4 UKR Vaszil Ivancsuk
21 FRA Joël Lautier
4 UKR Vaszil Ivancsuk
19 UKR Ruszlan Ponomarjov
15 RUS Peter Szvidler
7 ISR Borisz Gelfand
15 RUS Peter Szvidler
19 UKR Ruszlan Ponomarjov
19 UKR Ruszlan Ponomarjov 3
6 RUS Jevgenyij Barejev 1

A világbajnoki döntő[szerkesztés]

A helyszín[szerkesztés]

A FIDE-világbajnokság döntőjére 2002. január 16–25. között Moszkvában a Kreml Kongresszusi Termében került sor.[7]

A versenyzők[szerkesztés]

A világbajnoki döntőt az egyenes kieséses versenysorozat döntősei, Ruszlan Ponomarjov és Vaszil Ivancsuk vívták.

Egymás elleni eredményeik

A világbajnoki döntő előtt mindössze csak egy alkalommal játszottak egymással, 2000-ben a FIDE-világkupán, amikor Ivancsuk nyert.[8]

A mérkőzés kezdetén, a 2002. januárban kiadott FIDE-ranglista szerint Ponomarjov 2727 Élő-ponttal a 7. helyen állt, míg Ivancsuk 2717 ponttal közvetlenül mögötte a 8. helyen.[1]

A párosmérkőzés lefolyása[szerkesztés]

A mérkőzést 8 játszmásra tervezték, egyenlőség esetén két-kétjátszmás, egyre rövidülő idejű rapid időszámításos rájátszások következtek volna mindaddig, amíg valamelyik fél nem nyer.

Az első játszmát Ponomarjov nyerte, és győzni tudott az 5. játszmában is. A többi játszma döntetlenül végződött, és ez végül 4,5–2,5 arányú győzelmet és a FIDE-világbajnoki címet jelentette számára.

A játszmánkénti eredmények[szerkesztés]

FIDE-világbajnokság, döntő (2002)
Versenyző Ország Élő-p. 1 2 3 4 5 6 7 Pont
Ruszlan Ponomarjov  Ukrajna 2684 1 ½ ½ ½ 1 ½ ½
Vaszil Ivancsuk  Ukrajna 2731 0 ½ ½ ½ 0 ½ ½

A világbajnokság játszmái[szerkesztés]

A világbajnokság összes játszmája megtalálható a Chessgames honlapján.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c A FIDE 2002. januárban kiadott ranglistája szerint Top 100 Players Januar 2002 - Archiv (angol nyelven). World Chess federation. (Hozzáférés: 2015. május 21.)
 2. A 2000. július és 2001. január közötti átlagos Élő-pontszámot figyelembe véve.
 3. 2) 2nd European Chess Championship Ohrid (angol nyelven). London Chess Center, 2001. június 18. [2011. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 21.)
 4. [200.246.90.112/Hiperchess/ContinentalCali2001Desempate.htm I Torneio Continental Cali] (portugál nyelven). hipernet.com.br/Hiperchess. (Hozzáférés: 2015. május 21.)
 5. Top 100 Players July 2001 – Archiv (angol nyelven). World Chess Federation. (Hozzáférés: 2015. május 21.)
 6. 2) Ponomariov is the new FIDE Champion (angol nyelven). London Chess Center. [2012. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 21.)
 7. World Chess Championship 2001–02 FIDE Knockout Matches (angol nyelven). mark-weeks.com. (Hozzáférés: 2015. május 21.)
 8. Ivanchuk vs Ponomariov (angol nyelven). Chessgames Services LLC. (Hozzáférés: 2015. május 21.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap