2021-es sakkvilágbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Címvédő Kihívó
Magnus Carlsen
???
Magnus Carlsen
 Norvégia
Jan Nyepomnyascsij

 Oroszország

1990. november 30. (30 évesen) 1990. július 14. (31 évesen)
A 2018-as sakkvilágbajnokság győztese A 2020-as világbajnokjelölti verseny győztese
Élő-pontszáma: 2847[1]
(FIDE-ranglista 1. helyezett)[2]
Élő-pontszáma: 2789[3]

(FIDE-ranglista 4. helyezett)

A 2021-es sakkvilágbajnokság a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett, 2020-ról elhalasztott versenysorozat, amely az elért helyezések alapján a világkupán való indulásra jogosító zónaversenyekből és kontinensbajnokságokból, a világbajnokjelöltek versenyén való részvételhez kvalifikációt biztosító 2019-es világkupaversenyből, a 2019 folyamán lezajlott Grand Prix versenysorozatból, a 2019-ben első ízben megrendezett FIDE Grand Swiss svájci rendszerű versenyből és a nyolc legjobb versenyző részvételével rendezett világbajnokjelölti versenyből, valamint a világbajnoki döntőből áll.

A világbajnoki döntőt eredetileg 2020 második félévére tervezték, azonban a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották.[4] Az elhalasztott világbajnoki döntőre 2021. november 24. – december 16. között Dubajban kerül sor.[5]

A versenysorozat végén a világbajnokjelölti verseny győztese, az orosz Jan Nyepomnyascsij szerzett jogot arra, hogy a világbajnokság döntőjében megmérkőzzön a címvédő norvég Magnus Carlsennel.

Az alapszakaszban a 2006 óta 12 játszmás világbajnoki döntő játszmáinak számát 2021-ben 14 játszmásra emelik.[6]

Kvalifikációs versenyek[szerkesztés]

Kontinensbajnokságok és zónaversenyek[szerkesztés]

A versenysorozat első lépcsői a kontinensbajnokságok és a zónaversenyek, amelyeken a sakkvilágkupán való részvételre lehet kvalifikációt szerezni.

A 2021-es sakkvilágbajnoki ciklusban a négy kontinensbajnokságról összesen 66 fő, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által meghatározott zónák[7] versenyeiről összesen 26 fő szerezhetett kvalifikációt. Jogosultságot szerzett az indulásra 18 fő az aktuális Élő-pontszáma, 4 fő az előző sakkvilágkupán elért eredménye alapján (az elődöntősök), a női sakkvilágbajnok, a legutóbbi két junior sakkvilágbajnok, a Professzionális Sakkozók Szervezete (ACP) által szervezett versenysorozat pontversenyének győztese, valamint a FIDE-elnök öt és a szervezőbizottság négy szabadkártyása is.

A sakkvilágkupa[szerkesztés]

A 2019-es sakkvilágkupa a 128 kvalifikációt szerzett versenyző között kieséses rendszerű páros mérkőzések keretében zajlott 2019. szeptember 9. – október 4. között az oroszországi Hanti-Manszijszkban. A versenyt az azeri Tejmur Radzsabov nyerte, miután a döntőben többszöri rájátszás után 6–4 arányú győzelmet aratott a kínai Ting Li-zsen ellen. Ők ketten jutottak tovább a világbajnokjelöltek versenyébe.

Grand Prix versenysorozat[szerkesztés]

A FIDE Grand Prix egy négy tornából álló kiemelt erősségű versenysorozat a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szervezésében, amely 2019 folyamán zajlott. A Grand Prix résztvevői az előző sakkvilágkupán elért eredményeik, valamint aktuális Élő-pontszámuk alapján a világ legerősebb játékosai közül kerültek kiválasztásra. A 2019-es Grand Prix négy versenyből állt, a 21 részvételre jogosult versenyzőnek ezek közül három versenyen kellett indulnia. A Grand Prix lebonyolítása változott a korábbi évekhez képest: az eddigi körmérkőzéses tornák helyett kieséses rendszerű páros mérkőzések zajlottak.

A versenyeken elért helyezések után járó pontok összesített eredménye alapján az első két helyezett, Alekszandr Griscsuk és Jan Nyepomnyascsij szerzett jogot a világbajnokjelöltek versenyén való indulásra.

FIDE Grand Chess Swiss[szerkesztés]

2019-ben első alkalommal rendezték meg a 2019-es FIDE Chess.com Grand Swiss svájci rendszerű tornát, amelyen a 2018. július–2019. június közötti átlag-Élő-pontszám alapján a világranglista első 100 helyezettje kapott meghívást. A résztvevők körét kiegészítették a junior, a női és a szenior világbajnokokkal, a kontinensbajnokságokról 12 fővel, az ACP Tour versenysorozat győztesével és szabadkártyásokkal. A tornát 154 fővel rendezték meg 2019. október 10–21. között Isle of Man szigetén. A torna győztese a kínai Vang Hao szerzett kvalifikációt a világbajnokjelöltek versenyén való indulásra.

Átlagos Élő-pontszám[szerkesztés]

A világbajnoki szabályzat szerint a 2019. február–2020. január közötti átlagos Élő-pontszáma alapján a világranglistán legelőkelőbb helyen álló azon versenyző, aki más módon nem szerzett kvalifikációt, vehet részt a világbajnokjelöltek versenyén. A korábbi évektől eltérően, a Grand Swiss torna belépésével ebben a világbajnoki ciklusban csak egy versenyző szerezhetett ilyen formán kvalifikációt. Ennek a feltételnek a holland Anish Giri felelt meg.

A világbajnokjelöltek versenye[szerkesztés]

A világbajnokjelöltek versenyét 2020. március 15–április 5. között az oroszországi Jekatyerinburgba tervezték,[8][9] ahol a verseny a kvalifikációt szerző nyolc résztvevő között kétfordulós körmérkőzés során dőlt volna el. Az orosz kormány a koronavírus-járvány miatt március 27-től több országgal megszakította a személyi légi közlekedést, ezért a FIDE március 26-án, a 7. fordulót követően felfüggesztette a versenyt.[10] Az első hét forduló eredményei érvényben maradtak, és a folytatást a járványveszély elmúltával 2021-ben a 8. fordulóval kezdték.[11] 2021. február 15-én a FIDE bejelentette, hogy a tornát április 19-től az eredeti helyszínen folytatják.[12]

A világbajnokjelölti versenyre kvalifikációt szerzett versenyzők
Kvalifikáció Versenyző Ország Élő-p. (2020. 03.)[13]
A 2018-as sakkvilágbajnokság vesztese Fabiano Caruana  Amerikai Egyesült Államok 2842
A 2019-es sakkvilágkupa két döntőse Tejmur Radzsabov visszalépett[14]  Azerbajdzsán 2765
Ting Li-zsen  Kína 2805
A FIDE Grand Prix 2019 két első helyezettje Alekszandr Griscsuk  Oroszország 2777
Jan Nyepomnyascsij  Oroszország 2774
A 2019-es FIDE Chess.com Grand Swiss első helyezettje Vang Hao  Kína 2762
A legmagasabb átlagos Élő-pontszámmal rendelkező versenyző a kvalifikációt szerzetteken kívül
(a 2019. február és 2020. január közötti 12 hónap átlagos Élő-pontszáma alapján)[15]
Anish Giri  Hollandia 2763
Maxime Vachier-Lagrave (Radzsabov helyett)  Franciaország 2767
A szervezőbizottság szabadkártyása Kirill Alekszejenko  Oroszország 2698

A szabadkártyás kiválasztása az alábbi eredményt elérők közül volt lehetséges:

2019. december 23-án az Orosz Sakkszövetség elnöke bejelentette, hogy a világbajnokjelöltek versenyének szervezőbizottsága Kirill Alekszejenko részére adja a szabadkártyát.[16] A döntést azzal indokolta, hogy a versenyt Oroszországban rendezik, és ezért orosz versenyzőt részesítenek előnyben. A döntést nyílt levélben kifogásolta Maxime Vachier-Lagrave menedzsmentje, tekintettel arra, hogy két orosz versenyző már a résztvevők között van, ugyanakkor a szabadkártyás kiválasztásának szempontjai szerint Lagrave két szempont alapján is jogosult lenne.[17] 2020. február 1-én a Nemzetközi Sakkszövetség hivatalosan is bejelentette a világbajnokjelöltek versenyének indulóit, köztük Kirill Alekszejenkót.[9]

A koronavírus-járvány hatása[szerkesztés]

A világszerte terjedő koronavírus-járvány miatt Tejmur Radzsabov kérte a világbajnokjelöltek versenyének elhalasztását. A torna szervezői a kérésének nem tettek eleget, ezért Radzsabov visszalépett a versenytől. Helyére a francia Maxime Vachier-Lagrave került, aki az előző évi átlagos Élő-pontszáma alapján lett kiválasztva.[14]

Kérdéses volt a tornára kvalifikációt szerző két kínai versenyző, Ting Li-zsen és Vang Hao indulása. Február 19-én Oroszország részlegesen megtiltotta kínai állampolgárok belépését az ország területére.[18] A két kínai versenyző humanitárius vízummal már jóval a torna kezdete előtt, március 2-án megérkezett Moszkvába, és kéthetes karanténba vonult.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) március 6-án bejelentette, hogy a járvány miatt a világbajnokjelöltek versenyének elhalasztása csak a rendező ország hozzájárulásával lehetséges. Egyidejűleg kijelentette, hogy a torna nem nagy létszámú versenyzővel, hanem csupán nyolc fővel zajlik, akiknek az egészsége és biztonsága érdekében speciális rendszabályokat vezetnek be:[19]

 1. A belépésnél ellenőrző ponton kell mindenkinek áthaladnia, ahol ellenőrzik az egészségi állapotát, a testhőmérsékletét.
 2. A verseny egész ideje alatt alkoholalapú kéztisztító készüléknek kell rendelkezésre állnia.
 3. Folyamatosan megfelelő mennyiségű arcmaszknak kell rendelkezésre állni, amelynek viselését szükség esetén elrendelhetik.
 4. A nézők és a játékosok között legalább 15 méter távolságnak kell lennie. (Később a rendezők egészségügyi megfontolások miatt úgy döntöttek, hogy a nézők nem léphetnek be a verseny helyszínére.)[19]
 5. A játék előtti és utáni kézfogás nem kötelező.
 6. Maszkokat és fertőtlenítőszereket kell biztosítani minden olyan szállodai szobában, ahol a résztvevők és a tisztviselők tartózkodnak, valamint a versenyen használt összes járműben.

A járvány terjedése miatt a tornát a 7. fordulót követően felfüggesztették.[11]

A világbajnokjelöltek egymás elleni eredményei[szerkesztés]

A világbajnokjelölti versenyen résztvevő nyolc versenyző közül a verseny kezdetéig egymás ellen játszott hagyományos időbeosztású játszmákat figyelembe véve a legjobb eredménnyel Maxime Vachier-Lagrave rendelkezett, aki 19 alkalommal győzött riválisai ellen, és csak 14 alkalommal szenvedett vereséget, 77 döntetlen mellett. Őt Ting Li-zsen (15 győzelem, 11 vereség, 60 döntetlen) és Vang Hao (14 győzelem, 11 vereség, 23 döntetlen) követte. Anish Giri 14–14-re állt 84 döntetlen mellett, a többiek a verseny előtt negatív mérleggel rendelkeztek az egymás elleni eredményeiket tekintve. Érdekesség, hogy Alekszejenko korábban még nem játszott hagyományos időbeosztású játszmát Timg Li-zsen ellen, Nyepomnyascsijjal és Caruanával pedig egyáltalán nem került még szembe.

Egymás elleni eredmények a versenyig[20]
Versenyző Élő-p. VR.h.[21] Lagrave Ting Giri Griscsuk Alekszejenko Nyepomnyascsij Vang Caruana Össz.
1 FRA Maxime Vachier-Lagrave 2767 8. 4−2 (10) 3–3 (23) 1–2 (14) 1–0 (0) 5–1 (7) 1–0 (2) 4–6 (21) 19–14 (77)
2 CHN Ting Li-zsen 2805 3. 2–4 (10) 2–2 (20) 2–0 (8) 0–0 (2) 1–1 (7) 6–2 (7) 2–2 (6) 15–11 (60)
3 NED Anish Giri 2763 11. 3–3 (23) 2–2 (20) 2–1 (11) 1–0 (0) 3–2 (2) 1–3 (3) 2–3 (25) 14–14 (84)
4 RUS Alekszandr Griscsuk 2777 4. 2–1 (14) 0–2 (8) 1–2 (11) 1–0 (1) 2–2 (6) 1–2 (5) 3–3 (11) 10–12 (56)
5 RUS Kirill Alekszejenko 2698 39. 0–1 (0) 0–0 (2) 0–1 (0) 0–1 (1) 0–0 (0) 1–1 (0) 0–0 (0) 1–4 (3)
6 RUS Jan Nyepomnyascsij 2774 5. 1–5 (7) 1–1 (7) 2–3 (2) 2–2 (6) 0–0 (0) 1–1 (2) 1–0 (6) 8–12 (30)
7 CHN Vang Hao 2762 12. 0–1 (2) 2–6 (7) 3–1 (3) 2–1 (5) 1–1 (0) 1–1 (2) 5–0 (4) 14–11 (23)
8 USA Fabiano Caruana 2842 2. 6–4 (21) 2–2 (6) 3–2 (25) 3–3 (11) 0–0 (0) 0–1 (6) 0–5 (4) 14–17 (73)

Megjegyzés: Zárójelben a döntetlen játszmák száma.

A verseny szabályai[szerkesztés]

A világbajnokjelölti verseny szabályait külön szabályzat írta le.[22]

A szabályzat szerint, ha az első és második helyen két vagy több versenyző között holtverseny alakul ki, akkor az alábbiak szerint döntik el a helyezéseket:

A gondolkodási idő 100 perc az első 40 lépésre, majd még 50 percet kapnak a következő 20 lépésre. Ha a játszma ez alatt nem fejeződik be, akkor további 15 perc áll rendelkezésükre az eredmény eldöntéséhez. A játékosok az első lépéstől kezdve lépésenként 30 másodperc többletidőt kapnak. A 40. lépés előtt tilos a megegyezéses döntetlen, kivéve ha örökös sakk vagy háromszori lépésismétlés áll elő.[22]

A torna díjalapja 500 000 euró, amely az eddigi legmagasabb a világbajnokjelölti versenyek történetében.

A sorsolás és a fordulók eredményei[szerkesztés]

Minden versenyző két alkalommal játszik a másik ellen: egyszer világossal, egyszer sötéttel. Három fordulónként pihenőnapot kapnak. A fordulók élőben követhetők a chess24.com oldalon. A forduló dátumánál hivatkozásként jelezve az adott fordulóról készült részletes, képes beszámoló linkje. A 7. fordulót követően a versenyt a járványveszély miatt határozatlan időre felfüggesztették.[11]

Magyarázat: a név mellett zárójelben a versenyző addig szerzett pontszáma szerepel. A táblázat jobb szélén az adott játszma eredménye. Az elöl álló játékos vezette a világos bábukat.

1. forduló 2020. március 17.[23]
Maxime Vachier-Lagrave Fabiano Caruana ½–½
Ting Li-zsen Vang Hao 0–1
Anish Giri Jan Nyepomnyascsij 0–1
Alekszander Griscsuk Kirill Alekszejenko ½–½
2. forduló március 18.[24]
Fabiano Caruana (0,5) Kirill Alekszejenko (0,5) 1–0
Jan Nyepomnyascsij (1,0) Alekszander Griscsuk (0,5) ½–½
Vang Hao (1,0) Anish Giri (0,0) ½–½
Maxime Vachier-Lagrave (0,5) Ting Li-zsen (0,0) 1–0
3. forduló március 19.[25]
Ting Li-zsen (0,0) Fabiano Caruana (1,5) 1–0
Anish Giri (0,5) Maxime Vachier-Lagrave (1,5) ½–½
Alekszander Griscsuk (1,0) Vang Hao (1,5) ½–½
Kirill Alekszejenko (0,5) Jan Nyepomnyascsij (1,5) ½–½
4. forduló március 21.[26]
Fabiano Caruana (1,5) Jan Nyepomnyascsij (2,0) ½–½
Vang Hao (2,0) Kirill Alekszejenko (1,0) ½–½
Maxime Vachier-Lagrave (2,0) Alekszander Griscsuk (1,5) ½–½
Ting Li-zsen (1,0) Anish Giri (1,0) ½–½
5. forduló március 22.[27]
Anish Giri (1,5) Fabiano Caruana (2,0) ½–½
Alekszander Griscsuk (2,0) Ting Li-zsen (1,5) ½–½
Kirill Alekszejenko (1,5) Maxime Vachier-Lagrave (2,5) ½–½
Jan Nyepomnyascsij (2,5) Vang Hao (2,5) 1–0
6. forduló március 23.[28]
Alekszander Griscsuk (2,5) Fabiano Caruana (2,5) ½–½
Kirill Alekszejenko (2,0) Anish Giri (2,0) 0–1
Jan Nyepomnyascsij (3,5) Ting Li-zsen (2,0) 1–0
Vang Hao (2,5) Maxime Vachier-Lagrave (3,0) ½–½
7. forduló március 25.
Fabiano Caruana (3,0) Vang Hao (3,0) ½–½
Maxime Vachier-Lagrave (3,5) Jan Nyepomnyascsij (4,5) 1–0
Ting Li-zsen (2,0) Kirill Alekszejenko(2,0) ½–½
Anish Giri (3,0) Alekszander Griscsuk (3,0) ½–½

8. forduló 2021. április 19.
Fabiano Caruana (3,5) Maxime Vachier-Lagrave (4,5) 1–0
Vang Hao (3,5) Ting Li-zsen (2,5) ½–½
Jan Nyepomnyascsij (4,5) Anish Giri (3,5) ½–½
Kirill Alekszejenko (2,5) Alekszander Griscsuk (3,5) 1–0
9. forduló április 20.
Kirill Alekszejenko (3,5) Fabiano Caruana (4,5) ½–½
Alekszander Griscsuk (3,5) Jan Nyepomnyascsij (5,0) ½–½
Anish Giri (4,0) Vang Hao (4,0) 1–0
Ting Li-zsen (3,0) Maxime Vachier-Lagrave (4,5) ½–½
10. forduló április 21.
Fabiano Caruana (5,0) Ting Li-zsen (3,5) ½–½
Maxime Vachier-Lagrave (5,0) Anish Giri (5,0) ½–½
Vang Hao (4,0) Alekszander Griscsuk (4,0) ½–½
Jan Nyepomnyascsij (5,5) Kirill Alekszejenko (4,0) 1–0
11. forduló április 23.
Jan Nyepomnyascsij (6,5) Fabiano Caruana (5,5) ½–½
Kirill Alekszejenko (4,0) Vang Hao (4,5) ½–½
Alekszander Griscsuk (4,5) Maxime Vachier-Lagrave (5,5) 1–0
Anish Giri (5,5) Ting Li-zsen (4,0) 1–0
12. forduló április 24
Fabiano Caruana (6,0) Anish Giri (6,5) 0–1
Ting Li-zsen (4,0) Alekszander Griscsuk (5,5) 1–0
Maxime Vachier-Lagrave (5,5) Kirill Alekszejenko (4,5) 1–0
Vang Hao (5,0) Jan Nyepomnyascsij (7,0) 0–1
13. forduló április 26.
Vang Hao (5,0) Fabiano Caruana (6,0) 0–1
Jan Nyepomnyascsij (8,0) Maxime Vachier-Lagrave (6,5) ½–½
Kirill Alekszejenko (4,5) Ting Li-zsen (5,0) 0–1
Alekszander Griscsuk (5,5) Anish Giri (7,5) 1–0
14. forduló április 27.
Fabiano Caruana (7,0) Alekszander Griscsuk (6,5) ½–½
Anish Giri (7,5) Kirill Alekszejenko (4,5) 0–1
Ting Li-zsen (6,0) Jan Nyepomnyascsij (8,5) 1–0
Maxime Vachier-Lagrave (7,0) Vang Hao (5,0) 1–0
A 2020–2021-es világbajnokjelölti verseny eredmény- és előrehaladási táblázata
H.[29] Versenyző Élő-p.
2020-03[30]
1 2 3 4 5 6 7 8 Pont Holtv.eld.[31] Előrehaladási táblázat (fordulók) Hely.
Ee.[32] Ny.[33] 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
1.  Maxime Vachier-Lagrave (FRA) 2767 1 ½ ½ ½ ½ 0 ½ 1 1 ½ ½ 1 ½ 0 8 ½ 2 3 5 7 8 2.
2.  Ting Li-zsen (CHN) 2805 0 ½ ½ 0 ½ 1 ½ 1 0 1 0 ½ 1 ½ 7 0 0 1 2 2 3 4 4 5 6 7 5.
3.  Anish Giri (NED) 2763 ½ ½ ½ 1 ½ 0 1 0 0 ½ ½ 1 ½ 1 0 ½ 1 2 3 4 5 3.
4.  Alekszandr Griscsuk (RUS) 2777 ½ 1 ½ 0 ½ 1 ½ 0 ½ ½ ½ ½ ½ ½ 7 ½ ½ 1 2 3 4 7 6.
5.  Kirill Alekszejenko (RUS) 2698 ½ 0 ½ 0 0 1 ½ 1 ½ 0 ½ ½ 0 ½ ½ ½ 1 2 2 4 4 7.
6.  Jan Nyepomnyascsij (RUS) 2774 0 ½ 1 0 1 ½ ½ ½ ½ 1 1 1 ½ ½ 1 2 5 7 8 1.
7.  Vang Hao (CHN) 2762 ½ 0 1 ½ ½ 0 ½ ½ ½ ½ 0 0 ½ 0 5 1 2 3 4 4 5 5 5 5 8.
8.  Fabiano Caruana (USA) 2842 ½ 1 0 ½ ½ 0 ½ ½ 1 ½ ½ ½ ½ 1 ½ ½ 2 3 5 6 6 7 4.

Jelmagyarázat: A győzelem 1, a döntetlen ½, a vereség 0 ponttal jelölve.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 2021. áprilisi adat
 2. Carlsen, Magnus Top lists record (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. április 26.)
 3. Nepomniachtchi, Ian Top lists record (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. április 26.)
 4. Arkady Dvorkovich: The match for the chess crown will be postponed to 2021 (angol nyelven). FIDE, 2020. június 29. (Hozzáférés: 2020. július 1.)
 5. AExpo 2020 Dubai to host FIDE World Chess Championship (angol nyelven). FIDE, 2021. január 28. (Hozzáférés: 2021. január 31.)
 6. Macauley Peterson: FIDE updates and the World Championship cycle (angol nyelven). ChessBase, 2019. április 26. (Hozzáférés: 2019. október 5.)
 7. The World Championship General Provision (angol nyelven). World Chess Federation. (Hozzáférés: 2016. április 4.)
 8. Ian Rogers: Big Beasts Still Alive After First Round of World Cup in Khanty-Mansiysk (angol nyelven). lichess.org, 2019. szeptember 12. (Hozzáférés: 2019. október 5.)
 9. a b FIDE Candidates 2020 (angol nyelven). FIDE, 2020. február 1. (Hozzáférés: 2020. február 2.)
 10. Sakk: felfüggesztették a világbajnok-jelölti tornát is! www.nemzetisport.hu (2020. márc. 26.) (Hozzáférés: 2020. márc. 26.)
 11. a b c FIDE stops the Candidates Tournament (angol nyelven). FIDE, 2020. március 26. (Hozzáférés: 2020. március 26.)
 12. Sakk: április 19-étől folytatják a világbajnokjelölti tornát. www.nemzetisport.hu (2021. feb. 15.) (Hozzáférés: 2021. feb. 16.)
 13. FIDE értékszámok 2020. márciusban
 14. a b Colin McGourty: MVL to play the Candidates instead of Radjabov (angol nyelven). chess24.com, 2020. március 6. (Hozzáférés: 2020. március 17.)
 15. Az átlagértéknél azon játékosok eredményei vehetők figyelembe, akik az adott időszakban legalább 30 játszmát játszottak.
 16. Andrey Filatov: Kirill Alekseenko to Get Wild Card from Organizer of FIDE Candidates Tournament (angol nyelven). Orosz Sakkszövetség, 2019. december 23. (Hozzáférés: 2019. december 24.)
 17. PetterDogger: Alekseenko's Candidates Participation Confirmed As MVL Appeals With Open Letter (angol nyelven). chess.com, 2019. december 23. (Hozzáférés: 2019. december 24.)
 18. Daria Litvinova: Russia to let in Chinese with business visas amid entry ban (angol nyelven). apnews.com, 2020. február 19. (Hozzáférés: 2020. március 17.)
 19. a b Health and safety measures at the FIDE Candidates Tournament (angol nyelven). FIDE, 2020. március 6. (Hozzáférés: 2020. március 17.)
 20. A chessgames.com alapján, 2020. március 15-i állapot.
 21. A világranglistán elfoglalt helyezés a verseny kezdetén
 22. a b Regulations for the FIDE Candidates Tournament 2020 (angol nyelven). FIDE. (Hozzáférés: 2020. március 17.)
 23. Carlos Alberto Colodro: Candidates: Wang stuns Ding, Nepomniachtchi beats Giri (angol nyelven). chessbase.com, 2020. március 17. (Hozzáférés: 2020. március 18.)
 24. Carlos Alberto Colodro: Candidates: Caruana and Vachier-Lagrave score (angol nyelven). chessbase.com, 2020. március 18. (Hozzáférés: 2020. március 19.)
 25. Carlos Alberto Colodro: Candidates Round 3: Ding bounces back, beats Caruana (angol nyelven). chessbase.com, 2020. március 19. (Hozzáférés: 2020. március 19.)
 26. Carlos Alberto Colodro: Candidates Round 4: Draws (angol nyelven). chessbase.com, 2020. március 21. (Hozzáférés: 2020. március 22.)
 27. Carlos Alberto Colodro: Candidates Round 5: Nepomniachtchi takes the lead (angol nyelven). chessbase.com, 2020. március 22. (Hozzáférés: 2020. március 23.)
 28. Carlos Alberto Colodro: Candidates Round 6: Nepomniachtchi wins again, widens the gap (angol nyelven). chessbase.com, 2020. március 23. (Hozzáférés: 2020. március 24.)
 29. Helyezés
 30. Top 100 Players March 2018 Archive. FIDE
 31. Holtverseny eldöntésére szolgáló adatok
 32. Egymás elleni eredmény. A verseny végén holtverseny esetén kerül meghatározásra az érintett versenyzők esetében.
 33. A győzelemmel befejezett játszmák száma

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap