Újvárosi római katolikus templom (Makó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Újvárosi római katolikus templom
Roman catholic church Makó.JPG
Település Makó
Elhelyezkedése
Újvárosi római katolikus templom (Magyarország)
Újvárosi római katolikus templom
Újvárosi római katolikus templom
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 13′ 48″, k. h. 20° 28′ 52″Koordináták: é. sz. 46° 13′ 48″, k. h. 20° 28′ 52″
A Wikimédia Commons tartalmaz Újvárosi római katolikus templom témájú médiaállományokat.
A templom oldalnézetből

A makói újvárosi római katolikus templom a helyi felekezet vallási életének egyik központja. A templom neogót stílusban épült 1913-ban.

A katolikus egyházközség 1863. április 7-én kapta meg a városi tanácstól a régi Állatvásár tér északi felét. 1902. április 20-án egyesületet hoztak létre, aminek célja a templom fölépítési költségének előteremtése volt; a védnök Dessewffy Sándor, csanádi püspök lett. Négy évvel később a város háromszázezer téglát ajánlott föl. Az első terveket Kövecs Antal készítette, de ezt elutasították, mert túlságosan hasonlított az evangélikus templomhoz. Az új tervet Bánszky Mihály műépítész alkotta meg. 1910-ben a telken épült fel a zárda, ahol iskolanővérek tanítottak. A templom alapkőletétele 1912. június 7-én történt. 1913. november 25-én Glattfelder Gyula püspök szentelte föl az épületet Szent László tiszteletére. Önálló plébániává 1933. szeptember 1-jén vált. 1934-ben épült a parókia. 1944 pünkösdjén egy villámcsapás fölgyújtotta a templomot, de még az évben helyreállították, a tetőszerkezetet 1975-ben újították föl.

A templomhajó előtt középen magasodik a támpillérekkel megerősített főtorony, két oldalán egy-egy kis torony a templomtest sarkainál. Ezek csigalépcsővel ellátottak, nyolcszög alakúak. A főhomlokzaton három ajtót helyeztek el. A kapuzat egyszerű kivitelű, az ajtó fölötti csúcsíves mezőben Szentháromságot ábrázoló szekkó kép található aranyozott mozaik háttérrel. Az övpárkány csúcsíves ívsor tagolja. Hatalmas rózsaablak került a torony és a kapu közé. A mellékhomlokzatok (a támpillérek, az oratórium, a nyugati falánál oldalbejáratokkal ellátott kereszthajó és a sekrestye révén) változatos tagolásúak. Az épület belső tere kereszt alaprajzú. A hajót a szentélytől csúcsíves diadalív választja el. A templom üvegablakainak árát adományokból teremtették elő, csakúgy mint a berendezést és az orgonát. A fő- és mellékoltárokat, a szószéket, a keresztelőkutat és a Szent Antal-szobrot Lewisch Róbert műipari intézete készítette. Az épületben található még Szent Teréz, Assisi Szent Ferenc, Szent Anna Mária szobra.

Falán 2008-ban emléktáblát helyeztek el a Búza utca 1/C alatt működő katolikus elemi népiskolára emlékezve.

A templom mellett található plébánia épületét 2012 novemberében kezdték el bővíteni, benne akadálymentesített, többfunkciós közösségi tér, nagyobb kápolna, számítógépes tanulószobák és új irodahelyiségek kerültek kialakításra, azzal a céllal, hogy az épület felekezeti hovatartozástól függetlenül szolgálja a városrészben élőket.[1]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]