Erdei János Sportcsarnok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erdei János Sportcsarnok
Az Erdei János Sportcsarnok
Az Erdei János Sportcsarnok


Elhelyezkedése
Erdei János Sportcsarnok (Makó)
Erdei János Sportcsarnok
Erdei János Sportcsarnok
Pozíció Makó térképén
é. sz. 46° 13′ 03″, k. h. 20° 28′ 28″Koordináták: é. sz. 46° 13′ 03″, k. h. 20° 28′ 28″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Erdei János Sportcsarnok témájú médiaállományokat.

Az Erdei János Sportcsarnok Makó város egyik, sportesemények lebonyolítására alkalmas létesítménye. Az épületet ezenfelül a szomszédos József Attila Gimnázium tanulói órarendi beosztás szerint használják sportolásra, de több városi rendezvényt is itt tartanak. A Makovecz Imre tervezte organikus stílusú épület egyúttal a város egyik látnivalója is.

Az 1895-ben átadott főgimnázium épületét 2000-ben újították fel Makovecz Imre tervei alapján. Ekkor az iskola több új tanteremmel, rendezvényteremmel és aulával is bővült. Ugyanekkor a mellette fekvő telken, a Csanád vezér tér 6-10. szám alatt - a püspöki rezidenciától balra - felépült az akkor még Városi Sportcsarnok névre hallgató létesítmény.

Az épületben ötvöződik az organikus jelleg és az iskolaépületre jellemző eklektika. A háromszintes sportcsarnokban egyoldali lelátó és átalakítható kézilabdapálya található, amely a helyi csapatok: az NB I/B-ben játszó Makói Kézilabda Club és az NB II Délkelet csoportban szereplő Marosmenti Női Kézilabda Egyesület otthona. Itt edz és játszik a kézilabdacsapatok szurkolóiból 2009 márciusában verbuválódott sportegyesület, az Onion City Makó is.[1] Az épületben rendezték meg 2006-ban az Aerobik Magyar Kupa Döntő és Hungarian Opent,[2] a névadás óta pedig évente sor kerül az Erdei János Ökölvívó Emléktornára.[3]

A 2001 óta megrendezett Makó Expo otthona szintén a sportcsarnok; a gazdasági seregszemlén a testvérvárosok és a helyi vállalkozók, az ipar képviselői állítanak ki. Hagyományosan az épületben kerül sor a város öt középiskolája által szervezett gomb- illetve szalagavató bálokra is.[4] A tágas, büfével is felszerelt aulában láthatták az érdeklődők 2010-es Tér-Film-Zene Fesztivál helyi vetítéseit.[5] Itt helyezték el a város olimpikonjainak (Erdei János, Szabó László, Pigniczki Krisztina) nevét megörökítő emléktáblát.

A sportcsarnokot 2009. május 9-én, városnapon nevezték el Erdei János makói ökölvívóról; ugyanekkor egy réztáblát is elhelyeztek az épület homlokzatán, amibe a sportoló nevét vésték.[6] A névadás Molnár László önkormányzati képviselő ötlete volt;[7] az erről szóló döntést pedig 2009 februárjában hozta meg a képviselő-testület.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]