Lombkoronasétány (Makó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lombkoronasétány Makón, a Maros-parton.
A kilátótorony a zárt csúszdával

A makói lombkoronasétány egy a Maros jobb partján található látványosság, Magyarország második ilyen létesítményeként az ártéri környezet és élővilág bemutatására szolgál.

Makó város önkormányzata a 2012-ben elkészült új gyógyfürdőhöz és a megnövekedett idegenforgalmi érdeklődéshez kapcsolódóan belekezdett a Maros-part fejlesztésébe, és az első ütemben ott kalandparkot, sólya- és canopypályát alakított ki. Az aktív turisztikai fejlesztések folytatásaként egy lombkoronasétány létesítéséről döntöttek. A javaslat komoly politikai vitát szült, a polgármesteri többség (MSZP és a Polgári Szövetség Makóért) ötletét élesen bírálta a jobboldali ellenzék (Fidesz), amely a lombkoronasétányt „hülyeségnek”, „madárlesnek” és „pénzkidobásnak” titulálta.

A létesítmény európai uniós forrásokat igénybe véve (bruttó 167 millió forintnyi támogatás), egy határon átnyúló együttműködési program keretében valósult meg Makó és a romániai Perjámos települések együttműködésének eredményeképpen (utóbbi településen egy természetközeli, fiatalokat megcélzó oktatási központot fognak létrehozni, de a tervek szerint Perjámos és Makó között túraútvonal is épül). A 30 százaléknyi önerőt igénylő beruházás összköltsége meghaladja a 200 millió forintot - ez az eredeti tervek módosítását jelenteti, az ugyanis még mindössze 8 millió forintos városi önerővel és 163 millió forintos összköltséggel számolt.

A lombkoronasétány madárátvonulási területen, 8-10 méter magasságban fut. A közel 200 méter hosszúságú építményt 18 darab eltérő magasságú vasbeton oszlop tartja, a sétányon ugyanennyi pihenőt alakítottak ki, 1,5 métertől 3,6 méterig terjedő sugárral. A sétányhoz háromszintes, húsz méternél is magasabb kilátótorony tartozik, amelynek legfelső szintjéről a terepszintig egy zárt, negyven méter hosszú csúszda vezet le. A sétányt emellett több kalandelemmel és a gyermekek szórakoztatására szolgáló ügyességi játékokkal egészítették ki. A lombkoronasétány lejáratához a beruházás részeként kültéri bútorokat telepítettek. Az egyik pihenő kupolája vöröshagymát, a városnak világhírnevet szerzett zöldséget formáz.

A közbeszerzésen kiválasztott kivitelező a Bodrogi Bau Kft. lett - a cég korábban már több középületet is készített a város számára; a szerződés aláírására 2012. június 15-én került sor. A lombkoronasétány speciális fekvése (a Maros ártere védett madárátvonulási hely) miatt a helyszíni munkálatok csak októberben kezdődtek meg. Az egész Alföldön egyedülálló látványosságot 2013 májusában adták át.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]