Mementó-szobor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szobor

A Mementó-szobor Makó Honvéd városrészében található, a görögkatolikus temetőben[1] – az egykori Szovjet Hősi Temetőben. A 260 cm figuraméretű, mészkőbe faragott szobor a második világháborúban elesett szovjet katonáknak állít emléket. A második világháborúban elesett szovjet katonák számára kialakított kegyeleti hely közepén áll. Hadik Magda szobrászművész alkotása, 1975-ben állították fel.

A jellegzetesen nyújtott törzsű férfialak térdelő helyzetben, félig elfordulva, fejét a vállára hajtja. A tömbszerű, sallangmentes forma kialakítása vizuális szűkszavúsággal fejezi ki a fájdalmat, ugyanakkor az aszimmetrikus testhelyzet, a bal vállon pihenő zárkózott arc nagyon kifejező erejű.

A kegyeleti hely parki létesítményeinek tervezését Bitó János építészmérnök végezte el. A mészkőből készült hősi emlékmű melletti kőpadkára Fodor József Piros fejfák című költeményének nyolcadik, befejező versszakát vésték:

"Itt alusznak, íme, sorba lent,
A hű parancsteljesítők:
Mint a néma, hű jóakarat,
Úgy jöttek menteni ők.
Sírjukat őrizze kegyelet,
Emléküket az idő."

Érdekesség még, hogy a vésést – a vers pontatlan idézése miatt – módosítani kellett. Az emlékműre végül felkerülő, javított változat az a szöveg lett, amelyet Fodor József lánya telefonon olvasott fel.

A szoborhoz még hozzátartozik, hogy a szobrászművész, Hadik Magda eredetileg nem is a temetőbe, hanem az akkori tanácsháza udvarára (vagy a Petőfi parkba) tette volna a hősi emlékművet. Így írt erről: "Nekem s a szobor klasszikus kifejezésének legjobban megfelelne a tanácsház ősi fái között, a szép, klasszicista épülettől körülvéve, a már meglévő szép kőre való elhelyezés."

A Memento kicsinyített méretű gipszmása a makói József Attila Múzeumban található.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Makó szobrai. Plasztikák - szobrok - muráliák. Makói Kincsestár. Szirbik Miklós Egyesület (Makó, 2018)
  • Tóth Ferenc dr.: Makói útikalauz. Makó: Magony-Dornbach. 2005. ISBN 963 86933 1 2