Domborművek Makón

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez a szócikk a Makón található domborműveket mutatja be.

Kép Név Történet, alkotó
Relief of Ferenc Erdei.JPG Erdei Ferenc A makói szociológus, író és politikusdomborművét Szathmáry Gyöngyi készítette. A Posta utcán álló, Makovecz Imre tervezte Hagymaház homlokzatán található, a bejárattól jobbra; arra emlékeztet, hogy a Erdei fiatal falukutatóként 1935 és 1937 között a hagymások szövetkezetének ügyvezető igazgatója volt.
Memorial tablet Erdei Ferenc house.JPG
Memorial tablet Erdei Sándor.JPG Erdei Sándor
Memorial tablet Erdélyi Vazul.JPG Erdélyi Vazul
Memorial tablet Horváth Mihály.jpg Horváth Mihály
Memorial tablet Saint Stephen.JPG I. István magyar király
József Attila Relief.jpg József Attila A magyar költő diákéveit Makón töltötte, a később róla elnevezett gimnáziumban tanult, és a Délmagyarországi Közművelődési Egyesület internátusában lakott. Utóbbi falán helyezték el József Attila emléktábláját, és domborművét, Nagy Gyula alkotását 1954-ben. A szűkös anyagi lehetőségek miatt alumíniumból készült; azóta többször felmerült bronzba öntése, de mindez idáig nem valósult meg.
József Attila Relief Grammar School.jpg 1979-ben helyezték el a költő bronz reliefjét a József Attila Gimnázium előcsarnokában. A főbejárattól közvetlenül balra található dombormű Herczeg Klára alkotása. A domborműbe a költő Születésnapomra című költeményének utolsó versszakát vésték.
Relief Kossuth Lajos Makó.jpg Kossuth Lajos A kormányzó 1849. augusztus 1-jén szállt meg a városban Sántha Sándor, Csanád vármegyei másodalispán vendégeként. A Hajnal utca 13. szám alatt található házat, ahol Kossuth az éjszakát töltötte emléktáblával jelölték meg; az emléktáblára domborművet erősítettek, Margó Ede alkotása.
Memorial tablet Kőszeghy László.jpg Kőszeghy László
Joseph Pulitzer Relief Makó.jpg Pulitzer József A sajtócézár Makón született, gyermekkorában innen vándorolt ki családjával az Amerikai Egyesült Államokba. A dombormű a róla elnevezett, 2005-ben korszerűen felújított kollégium főbejárata mellett található, a diákotthon Hunyadi utca felőli frontján. Kiss Jenő Ferenc, makói szobrász alkotása.
Memorial tablet Pulitzer József.JPG Ugyanez a szobrász készített egy másik reliefet is Pulitzerről, 1987-ben. Az emléktábla és dombormű együttese a szülőház falán található, az Úri utca 4. szám alatt.
Memorial tablet Róka József.jpg Róka József

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Commons:Category:Reliefs in Makó
A Wikimédia Commons tartalmaz Domborművek Makón témájú médiaállományokat.