Evangélikus templom (Makó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Makói evangélikus templom
Felekezetevangélikus
EgyházkerületDéli Evangélikus Egyházkerület
EgyházmegyeBács-Kiskun Egyházmegye
EgyházközségSzegedi Evangélikus Egyházközség
Lelkészifj. Cserháti Sándor, Makoviczky Gyula
Építési adatok
Építése1903
Stílusneogót
TervezőjeBánszky Mihály
Elérhetőség
TelepülésMakó
HelyLuther utca 2.
Elhelyezkedése
Makói evangélikus templom (Magyarország)
Makói evangélikus templom
Makói evangélikus templom
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 13′ 23″, k. h. 20° 28′ 55″Koordináták: é. sz. 46° 13′ 23″, k. h. 20° 28′ 55″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Makói evangélikus templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A makói evangélikus templom a Vásárhelyi út és a Luther utca kereszteződésében áll. 1903-ban épült neogót stílusban.

Története, jellemzői[szerkesztés]

1883. november 11-én hozta létre Draskóczy Ede lelkész a templom építésére szolgáló alapot. 1903-ra ennek értéke már 20 000 korona körül mozgott. Jóllehet a kiviteli tervet eredetileg Csorba József készítette, és ennek az elkészítése majd 4000 koronával kevesebbe is kerül volna, a templom mégis Bánszky Mihály műépítész alternatív terve alapján épült föl; a kivitelező Kövecs Antal építész volt. Az alapkövet 1903. május 26-án tették le, az új templomot Sárkány Sámuel püspök szentelte föl december 13-án.

A bélletes fenyőfa kapuzat szerényen díszített, kovácsoltvas pántos; fölötte kőkereszt, afölött rózsaablak található. A középső szint nyílászárói keskeny, csúcsíves hármas ablakok, a fölső szinten zsalus ikerablakokat helyeztek el. A templomhajót tagoló elemei a támpillérek, közöttük két-két csúcsíves ablak található, födéme rabic rendszerű csúcsíves keresztboltozat. Belsejében gránittábla örökítette meg a templomépítő lelkész érdemeit. A szentélynél négy támpillér és három keskeny ablak, északi részén sekrestye kapott helyet.

A főtorony háromszintes, sarkait klinkertéglával falazták, a belső mezők kőporos vakolásúak. Oromfalain toronyóra-számlap utánzatot helyeztek el, sisakja bádoggal fedett. A csúcson gömb és buzogány látható. A két lépcsőtorony szorosan a főtorony mellett található, rajta 3–3 egyszárnyú ablak és 3–3 körablak engedi át a fényt. Belsejükben 55 lépcsőfokos csigalépcső vezet fölfele. A bádoggal fedett sisakok csúcsain szélzászló díszeleg.

Belsejében csúcsíves kivitelű fenyőfa oltár áll, a szobrász ékítmények cibolyafából készültek. A szintén fenyőfából készített szószék nyolcszögletű, díszes baldachinnal és hátfallal ellátott. Sarkai faragott oszlopfejek díszítik. A végfejes padokból összesen 25 készült. 1913 óta belsejében egy 24 üveggömbös bronz csillár és falikaros lámpák világítanak. A fűtésről két nagyméretű zománcos kályha gondoskodik. A korábbi haranglábat lebontották, a templom tornyában pedig elhelyezték az ország első acélharangját.

2005 őszén európai uniós forrásból renoválták a templomot: újrafestették a belsejét, kijavították a födém és a tető hibáit. Külseje hófehér nemes vakolatot és új lábazatot is kapott. Felújították a járdát, új kerítést készítettek, és az épület akadálymentesítése is megtörtént.

Források[szerkesztés]