Wikipédia-vita:Évfordulók/Archív02

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt *feridiák 14 évvel ezelőtt a(z) Zalai Béla témában

"Fellőtték"

"33 éve, 1973. május 14-én fellőtték a Skylabot, az USA első űrállomását." Az űrkutató társadalom nem nagyon szereti a fellőtték szót, mert az egyrészt valamilyen hirtelen kilőtt dologra vonatkozik (nagyon rövid gyorsítási idő a rakétákhoz képest), másrészt valamilyen harci cselekményt sugall (személyes közlések alapján). Javaslom más kifejezések használatát, pl. "indították", "bocsátották fel", "küldték fel", "állították pályára" (amennyiben ez sikerült), stb. Hoe Maco 2006. május 9., 19:42 (CEST) Köszi a javítást! (HM)

Kell a pont a mondatok végén

Itt válaszolok, mert nem szeretek magamnak a userlapomra küldött üzenettel pluszmunkát csinálni. :-) Szóval az Osiris-féle Helyesírás szerint ha a felsorolások elemei tagolt szerkezetű mondatok (vagyis nem csak címkék, hanem alany-állítmány is van bennük, mint itt is), akkor ki kell tenni a pontot (309. o.). Ez a kérdés egyébként a napok szócikkeinek rovataiban is felmerül, ahol pl. az Eseményeknél kell/kéne pont, a Születéseknél pedig nem. -- Adam78 üzenet 2005. október 23., 00:11 (CEST)

Emlékeztetőül megismétlem a felvetést, mert most sincsenek feltéve a pontok. Akela 2007. február 26., 17:15 (CET)

"Kepler János"

Szerintem ez nem túl szokványos – lecserélhetjük az eredeti alakjára? – Adam78 2005. december 28., 12:57 (CET)

Címlapcsere mikor lesz?

Vagy ezt a hetet átalusszuk? Leicester 2006. január 10., 11:54 (CET)

Ez mindig a Serinde dolga, ő meg nem volt itt :) Alensha  2006. január 10., 14:49 (CET)

Hivatalosan (két példányban, aláírással, pecséttel) tiltakozom az önkényes feladatkiosztás ellen. Ezt nem csak én cserélhetem ki, hanem bármelyik adminisztrátor. Mivel én is a vizsgaidőszak közepén tartok (és sajnos nem jutott eszembe ez a blokkoltatás, így akaraterőre vagyok utalva :-I ) nem tudok állandóan itt lenni és ezt rendszeresen csinálni. Úgyhogy ezen ügyben nyugodtan zaklassátok bármelik erre járó kollégát :-P - Serinde üzenet 2006. január 10., 16:39 (CET)

Jó, helyesbítek: ez de jure az adminisztrátorok feladatköre, de facto mindig Serinde csinálja, amiért nagyon szeretjük és hálásak vagyunk neki. neeem vagyunk mi olyan gonoszok, hogy bárkit is zaklassunk ezzel :) Alensha  2006. január 10., 20:24 (CET)

?Tényleg nem? Akkor a zaklatás direkt nekem van fenntartva? :oP Fogynak a vizsgáim, de semmi jót nem láttam a jövő évi tanrendemben - komoly változás igénye áll fenn :( - Serinde üzenet 2006. január 11., 21:38 (CET)

A második hetet szinte teljesen én csináltam és megtetszett a munka. Úgyhogy beszállok a segítségbe... :)) Ne aggódj, viszünk a vállunkon, ha elfáradsz. NCurse üzenet 2006. január 11., 21:40 (CET)

Igazából én kezdtem ezt a rákérdezés, és elnézést érte, tényleg nem akartam bántó lenni, meg felelősségre vonni. Bocs :( Leicester 2006. január 11., 22:13 (CET)

Ó, a válaszom nem neked szólt, hanem Alenshának :) - Serinde üzenet 2006. január 13., 08:21 (CET)

Helló, van valaki, aki erre a két órára frissítené az e heti évfordulókat? – karmester 2009. január 4., 22:12 (CET)

Helló, van valaki, aki erre az öt napra frissítené az e heti évfordulókat? – karmester 2009. március 18., 00:56 (CET)

2009

2009 kimarad? Mert akkor fiatalabb lettem (vagy öregebb?). Vagy már rosszul is látok? OsvátA Palackposta 2009. január 12., 07:35 (CET)

A 2009-et szorgos emberek hónapokig gyűjtögették, de ma már simán Évfordulók címen láthatod, mivel egy ideje ez az aktuális. :-)

Bináris ide 2009. január 12., 07:40 (CET)

Gordano Bruno

Gordano Bruno halálának 2010-es évfordulójánál ez szerepel:

A szócikkben csak év szerepel, hiányzik a hónap és nap. - De közvetve datál: a szövegben Bruno mártírhalálát 1600-ban virágvasárnapjára teszi. Ez legkorábban március 15-én lehet. - A szócikk angol és német nyelvű változata időpontot is közöl, amely február 17. - Február 17-nél a magyar kalendárium is közli Bruno halálát, és halálát ezen napnál közli. Ezért tettem be február 17-hez. De áthoztam, ha valaki tud jobbat. 2010-ig még van időnk. – Witéz vita 2009. március 2., 21:00 (CET)

Események

Próbáljunk meg 10-11-nél ne több eseményt kitenni egy adott hétre, ezek elsősorban ne (vagy nagyobbrészt ne) születési/halálozási évek legyenek és ha olyan nagyon sok közül lehet válogatni, akkor a kerek évfordulókat preferáljuk. Mondjuk erre a legtöbb hétnél még kevés az esély, de hosszabb távon biztosan nő a választék - Serinde üzenet 2006. január 13., 08:21 (CET)

ja, ezt most későn olvastam el... én olyanokat húzgáltam ki, amelyiknek rövid volt a cikke. Alensha 2006. január 13., 13:55 (CET)

Nagyon rövid cikk alapvetően kizáró ok, de azért még átnézem. Nem biztos, hogy McCoy bennmarad :-P - Serinde üzenet 2006. január 13., 15:25 (CET)

de. >:-( Alensha  2006. január 13., 15:48 (CET)

Esetleg szavaztassuk meg? :))) NCurse üzenet 2006. január 13., 15:53 (CET)


Épp ezt akartam kérdezni, hogy mi alapján válogassunk. Csak január 28-ára szóba jöhetne Benczúr Gyula születése, valamint Csokonai, Deák Ferenc és Török Sophie halála. Amúgy mi a baj a születéssel és a halállal? Az, hogy ilyesmi amúgy is mindenkivel megesik? :-)

Én arra gondoltam volna, hogy a magyar Wikipédiában a magyar személyeket, eseményeket preferáljuk (már feltéve, hogy valóban jelentősek), elvégre a nemzetköziekről más Wikipédiákból (meg ezer más honlapról) is lehet értesülni. Á, visszavonom a véleményem. Számos más nemzetiségű nagyság van, aki így óvatlanul kihullhatna a rostán, ha ez a szempont esetleg túl nagy súllyal esne latba. Adam78 2006. január 14., 01:18 (CET)

Élő emberek

Szerintem élő emberek születésnapját hanyagoljuk, ha van más esemény helyettük. -nagytibi üzen, ? 2006. április 8., 23:46 (CEST)

Gáspár, Menyhért, Bocskai, aki szerecsen király :-)

Kicsit félreolvastam a mondatot: "401 éve, 1605. április 20-án Szerencsen fejedelemmé választották Bocskai Istvánt." -> "… szerecsen fejedelemmé választották…" Szerencset átraktam inkább a végére, nehogy más is ilyen szerencsétlenül járjon. :-) Adam78 2006. április 15., 22:00 (CEST)

Név és foglalkozás közötti vessző: csak akkor, hogyha a név is ragozódhat!

Sokszor javítom ezen az oldalon ugyanazt a hibát, hogy vessző van a név után olyankor is, amikor a név nem ragozódik. Pedig nem bonyolult a szabály: ha a név is ragozódik, kell utána vessző; ha nem, akkor nem. Így pl. nem mondjuk azt, hogy "Kogutowicz Manót, geográfust" (ekkor kéne a vessző), hanem azt mondjuk, hogy "Kogutowicz Manó geográfust" (ilyenkor nem kell).

De ha már úgy fogalmazunk: "K. Manó, a geográfus", akkor már kell vessző, mert ha ragozni kezdenénk, a név is ragozódna ("K. Manót, a geográfust"). Vagy ha pl. a szerkezetben birtokos kapcsolat van, olyankor is ragozódik a megelőző név: "Kovács XXVIII. János, a Rendőrség kiváló alkalmazottja" – kell vessző a "János" után, mert a szerkezetet ragozva ez is ragozódna.

Nem kell, hogy ki legyen téve a rag, csak azt kell megnézni, hogy ha lenne, akkor a név után is megjelenne-e, vagy csak a szerkezet végén.

Erről egyébként a AkH.11 248. c) pontja szól, ott is vannak további példák.

Adam78 2006. május 6., 23:45 (CEST)

Köszi, legközelebb figyelek rá. Egyébként nem is annyira az én hibám, mert csak kimásoltam a szövegeket a napok oldalairól. Szóval ott eleve rosszul vannak. Peppe83 2006. május 7., 09:47 (CEST)


Én is köszi. Kimásolom ide a 248. c)-t. Adam78 2006. május 7., 21:22 (CEST)

248. Az értelmezővel kapcsolatos fontosabb írásjel-használati esetek a következők: (...)
c) Ha a kitüntetést, fokozatot, minősítést, rangot jelentő, gyakran határozott névelővel kezdődő kifejezés birtokos szerkezet, akkor az előtte álló személynév értelmezőjének számít, és az értelmezős szerkezetnek mindkét fő tagja ragozódik. A személynév után ebben a típusban vesszőt teszünk: Nagy Elemér, városunk díszpolgára; Mózes Pált, népköztársaságunk nagykövetét; Dömötör Béla, az irodalomtudomány doktora; Kálmán Etelkát, a Magyar Népköztársaság kiváló művészét; stb. – Ugyanígy: Balla Erzsébetnek, Kossuth-díjas írónőnknek; illetőleg: Kovács Tiborral, az állami díjas mérnökkel; stb.
Ha azonban az ilyen kifejezések nem értelmezők, a szerkezetet csak a végén ragozzuk, és a személynév után nincs vessző: Mózes Pál nagykövetet, Kállay Imre kandidátusé, Szép Izabella SZOT-díjassal, Zsigmond Elek Kossuth-díjastól stb.

Még valami a vesszőkről

Akela megkért (és jogosan), hogy másoljam át ide, amit a vitalapjára írtam. Íme:

Énszerintem a szabályzat 248. c) pontja olyan példákat tartalmaz, amelyek nem mondatban állnak, tehát azokra is vonatkozik, úgyhogy én maradnék annál, amit korábban javasoltam. – Persze ha két szó egymáshoz képest mellérendelt, pl. "Urumba Murumba kongói származású tibeti cipész, kamionsofőr", akkor az utóbbi helyen már nincs akadálya a vesszőnek. :) De ez sajnos a mi esetünket nem oldja meg.

Az ismertető szöveg későbbi részében viszont lehet, hogy elfogadható egy vessző. Ezen gondolkodom: ?"Arthur Koestler magyar származású, európai író". Ez a megoldás akkor lehet jó, ha a "magyar származású" és az "európai" azonos szerepű jelző, mert az ilyenek között valóban kell vessző a 247. a) alapján, míg a különböző jellegű tulajdonságokat kifejező jelzők közé nem. A jelzők ugyanis különböző jellegű tulajdonságokat adhatnak meg, amelyek más és más szinten kapcsolódnak a jelzett szóhoz – ezért van az egyes típusú jelzőknek túlnyomórészt kötött sorrendje a nyelvekben.

Nézzük meg, melyik csoportba tartozik ez:

vessző nélkül
(különböző szerepű jelzők)
vesszővel
(azonos szerepű jelzők)
kombinált esetek
(azonos és különböző szerepű jelző egymás után)
  • francia bűnügyi film
  • színes amerikai film
  • régi általános iskola
  • újonnan kinevezett miniszteri biztos
  • a tegnapi ünnepélyes megnyitó
  • hamisítatlan téli idő
  • új, modern iskola
  • színes, szélesvásznú, magyarul beszélő film
  • ötszobás, kétszintes családi ház
  • ?magyar származású európai író
  • ?magyar származású, európai író

(A példák Tótfalusi István Kis magyar nyelvklinikájából valók.)

Melyiknek felel meg ezek közül a magyar származású(,) európai író kapcsolat? A válaszon egyelőre még én is gondolkodom, csak azt tudom, hogy ennek alapján kéne dönteni. Adam78 2006. május 29., 22:41 (CEST)

Kontárkodás

2 hete halott az Évforulók lap, ezért bátorkodtam belekontárkodni (az eddigi szerkesztők utólagos engedelmével) - valami azért csak legyen! Az összes infó innen származik, s ez - szerintem - eléggé hiteles. Az "augusztus 14-ét, a Japán kapituláció 61 éves évforulóját" viszont töröltem: Japán szeptember 2-án kapitulált - ez érettségin bukás! Üdv! -- 2006. szeptember 3., 12:47 (CEST)

Azért halott, mert az archívumból alakítják át a szerkesztők az aktuális hetet. Ettől függetlenül természetesen nem baj, hogy írtál be ide kerek évfordulókat, sőt! Így könnyebb dolga lesz annak, aki a cserét végzi. A javítást köszönjük. - Serinde üzenet 2006. szeptember 3., 12:49 (CEST)

Hát könnyebb dolga lett volna annak, aki meg nézi ezt az oldalt, de ahogy a kezdőlapon elnézem, nem nagyon foglalkozott vele. Most akkor beírhatom-e oda pl. Zrínyi kirohanásának dátumát (ami szerintem azért lényegesebb, mint I. Szulejmán halála, akinek a képe is uralja a cikket), vagy Toulouse-Lautrec halálának dátumát (105 éve)? Ez "kontárkodás" lenne? :)-- 2006. szeptember 8., 14:21 (CEST)

Nagytibi kolléga nem volt elég figyelmes :) Elvileg bármely, nem friss szerkesztő frissítheti, mert a lap csak félvédett: {{KezdőlapEsemények}}. Jársz erre vasárnap késő este? :)) - Serinde üzenet 2006. szeptember 8., 14:43 (CEST)

Frissítettem, de néhány probléma felmerült. Az évfordulókat úgy kellene kiválasztani, hogy legyen róluk cikk (ne csak az éves lap és ne csak egy, az adott eseménnyel nem igazán kapcsolatos hivatkozás) és hogy a hivatkozott lapok lehetőleg ne legyenek nagyon csonkok. Úgyhogy használtam a heti listádat, de meg kellet szűrnöm :) - Serinde üzenet 2006. szeptember 10., 21:53 (CEST)

Képek

Néztem a készülő évfordulókat, és azt láttam, hogy ugyanazok a képek vannak ide bekészítve, mint a tavalyi képek, nem tudom, hogy a kikerüléskor is ezek lesznek, vagy sem, én mindenesetre az idén hátralevő hetekben keresek mindenhova másikat, és odakészítem. Vagy ne tegyem? Iller :o 2006. november 4., 13:01 (CET)

de, nyugodtan, jó lenne. Köszi. – Alensha üzi 2006. november 4., 13:12 (CET)

Oké, akkor visszamegyek képezni. Iller :o 2006. november 4., 13:15 (CET)

Képek mind frissek, ezeket lehet használni nyugodtan, amikor a kezdőlapra kerülnek az évfordulók. Iller :o 2006. november 4., 13:59 (CET)

Szépek. Köszi! – Alensha üzi 2006. november 4., 17:13 (CET)


Szerkesztések

Beírtam a mai napra Luther Márton születésnapjának évfordulóját, bár épp ma hallottam egy református paptól, hogy 11-én virradóra született, és mivel Szent Márton a nap védőszentje, ezért el is nevezték a születése napján az adott naphoz tartozó szentről. Tehát lehet, hogy 11-ére kellene írni a születésnapját, de a forrásokban mindenhol 10-e olvasható. A listában minden "hónap-nap"-ot linkelősre állítottam, mert egyes napokra nem is lehetett kattintani. Így legalább egységes.

Powerer - 2006. november 10. 13:16 (CET)

Hadüzenet az USA-nak

Valaki döntse el, mikor üzent hadat Mo. az amcsiknak, mert gáz lenne, ha 2 egymást követő héten is kikerülne a kezdőlapra :D – Alensha üzi 2006. december 2., 18:17 (CET)

évfordulók vagy napok szerinti sorrend

Őszintén szólva engem mindig zavart, amikor a kezdőlapon nézegettem az évfordulókat, hogy azok nem a napok szerint vannak sorbarendezve. Nem tudom, másokat is zavart-e már ez. De én szívesen átalakítanám a struktúrát a napok szerinti sorrendre az évek szerinti sorrendről. Ugyanis azt gondolom, hogy az embereket inkább izgatja az, hogy ma minek van az évfordulója, mint az, hogy ezen a héten mi. Annyi cikkünk még nincs, hogy naponta cseréljük az eseményeket, a heti összesítés jó, de a sorrendet én megvariálnám eszerint.

Így a mostani állapot helyett ilyesmi lenne a jövő hét évforduló-sora:

Mit gondoltok egy ilyen változtatásról? Iller vitalap 2006. december 20., 14:03 (CET)

és jövőre?

Az idei évfordulókat ezzel a héttel feléltük. Mi lesz jövőre? Volt valamikor szó arról, hogy 2007-től naponta kéne újat, mi lett ezzel? (mert ha semmi akkor most már egy kicsit késő lenne elkezdeni.) Viszont a heteket ismét el kellene kezdeni gyűjtögetni. Hogy lesz, mint lesz? – kdano * 2006. december 25., 15:17 (CET)

Elkezdtem hetenként, aztán majd meglátjuk. Ha megérik a dolog, év közben is átállhatunk a naponkénti formára. Iller vitalap 2006. december 27., 21:38 (CET)

Ezt eléggé amatőr módon csináljuk. Más honlapoknak automatikus adatbázisuk van erre, mi meg minden évben, minden naphoz, újra és újra egyenként kikeressük és manuálisan, soronként beírogatjuk. Nem akad egy kalandvágyó ifjú fejlesztő, aki belevágna egy ilyen projektbe? üdv. Akela 2007. január 1., 16:55 (CET)

Kerek évfordulók

Jó lenne, ha valaki kedvet kapna hozzá és megírná:

--213.197.82.233 2007. március 22., 00:25 (CET)User vita:Kar Mester továbbá:

  • Rózsa Miklós, (1907. április 18.) magyar származású amerikai filmzeneszerző († 1995)
  • Heller László (1907. augusztus 6.) Kossuth-díjas gépészmérnök
  • Alberto Moravia (Pincherle) (1907-1990 ), a realista regény és novella képviselője, leghíresebb műve a II. világháborúban játszódó Egy asszony meg a lánya című regény.
  • A Hét, szépirodalmi hetilap (1890–1907)
  • Ámos Imre 1907-1944 "Akik itthon ismerik meg életútját, a festészet Radnótijának, akik külföldön találkoznak műveivel, a magyar Chagallnak tartják". (Ez már létezik...)
  • Borbereki-Kovács Zoltán (1907, Rónaszék - 1992, Budapest)Festő és szobrász.
  • Végh Ilona (1907-1941) szobrász
  • Boldogfai Farkas Sándor (Törökudvar, 1907. júl. 29. – Bp., 1970. nov.13.): szobrász.

valamint:

--213.197.81.219 2007. március 24., 02:34 (CET)

2007-1947=

Helló! "40 éve, 1947. március 27-én született Jobba Gabi magyar színésznő (†1983)." Valaki kijavíthatná a kezdőlapon 60 évre. --213.197.86.126 2007. április 2., 00:09 (CEST)

A számolási piontosságot ellenőrzi valaki? "40 éve, 1977. augusztus 20-án indult útnak a Voyager-2 űrszonda." 2007-1977=30 ha nem tévedek.

Elkéstünk...

30 éve, 1977. június 13-án New Yorkot 25 órás áramszünet bénította meg. ...ha tényleg júniusban volt, de tulajdonképpen honnan lehet megtudni, hogy mikor volt? User:Kar Mester--213.197.86.64 2007. július 12., 00:37 (CEST)

július 13-14-én volt. Legegyszerűbben a wikipediából lehet megtudni. :-) en:New York City blackout of 1977 --Totya (vitæ) 2007. július 12., 01:15 (CEST)

Szép dolog a precizitás...

...de ilyeneket azért talán mégse kéne: 20 éve, 1987. július 11-én a Föld lakossága elérte az 5 milliárd főt. --TgrvitaIRC 2007. július 14., 22:43 (CEST)

Al Kaida helyett al-Káida

A nyitólapon Al Kaida szerepel al-Káida helyett. Nl74 2007. szeptember 11., 15:15 (CEST)

53. hét: 2007.dec.31- 2008.jan.06. hogy legyen?

Hogy szokott lenni a váltás a hétközben váltó éveknél. A 2007/53. hét január 6-ig tart, a 2008/01. hét január 7-tel kezdődik (az én speditőrnaptáram szerint legalábbis). Egy bekezdésbe megyen, avagy kettőbe? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Akela (vitalap | szerkesztései) 2007. december 14., 17:21

Most úgy alakult, és a rendszert már eszerint alakítottam ki, hogy az 53. hetet végig lehet írni, és az archiváláskor ezt lehet átmásolni a következő évi első hétre. Tehát 2009 első hete = 2008 53. hete. Így van egy hét az átállásra, archiválásra, nem kell kapkodni. Azt nem tudom, van-e a heteknek hivatalos számozása, vagy a naptárkiadók találják ki. Bináris ide 2008. január 7., 16:31 (CET)

Mi a "kerek"?

Nincs valamilyen megállapodás arról, hogy mi a "kerek" évforduló? Sztem kicsit komikus a 180., a 185. meg a 390. évet is "kerek" évfordulónak tekinteni. Szóljatok, ha ez így marad, mert én is lassan elkezdem feltöltögetni. - Vadaro vita 2008. január 6., 17:35 (CET)

Szerintem nem olyan nagy baj, ha 185. vagy 390. van ott. Sőt: fel kellene venni a kerek számok közé a 64., 128., 256. évfordulókat és a bináris számrendszer összes helyiértékét is! Végtére is az ismeretterjesztésért vagyunk itt, és az évforduló csak ürügy, hogy az olvasó utánanézzen valami hasznos ismeretnek. Bináris ide 2008. január 7., 16:41 (CET)

Szerintem sem nagy baj, csak annyit írtam, hogy "kicsit komikus". Tehát erről korábban nem volt semmilyen megállapodás. OK, csak ezt szerette volna tudni. Kösz a választ! - Vadaro vita 2008. január 7., 23:28 (CET)

Egy számjegyű évfordulók (pl. angol WP születésnapja)?

Ahhoz, hogy kikerüljenek a kezdőlapra, az egy számjegyű évfordulóknak is 5-tel oszthatóknak kell lenniük? A Wikipédia 7. születésnapja (január 15.) apropóján kérdezem. (A Webisztán is megírta.) Ha nem szükséges, akkor ezt 10 alatt minden évben be lehetne rakni.

A magyar Wikipédia július 8-án 5 éves lesz, be is raktam az évfordulók közé; a következő éveket illetően itt is felmerül a fenti kérdés.

Ui. Vicces lenne, ha épp az 5. születésnapra jönne össze a 100 000. szócikk – ez a statisztikák alapján nincs kizárva, bár szerintem már egy-két hónappal korábban be fog következni. Ádám 2008. január 16., 11:57 (CET)

Kiterjesztve a problémát: át akartam venni a 2010-es évhez a 2005 anyagát, és döbbenten tapasztalám, hogy ott 106 éves meg 36 éves évfordulók is vagynak. Kérdésem kettős:

  1. Döntsünk-e úgy, hogy a nevezetesség az egyetlen kritérium, és ami fontos, az mindegy, hogy hány éve volt, kerek vagy nem kerek, mehet az évfordulók közé,
  2. vagy mondjuk azt, hogy akármilyen fontos dologról van szó, csak az 5-tel osztható évfordulókat ünnepeljük (abból is van elég).

Ez részben nyilván mennyiségi kérdés is, elérhetünk olyan szintet, amikor már kezelhetetlen egy hét anyaga, és válogatni kell fontossági alapon. Hm? • Bennófogadó 2008. január 16., 13:12 (CET)

  • Én a 180., 185. évest is "kicsit komikusnak" tartom (lásd az előző szakaszt), de persze semmi gondom vele, ha így - tehát a 2. variáció - marad. Az első variációval (36., 106. stb.) szvsz saját magunkat járatjuk le, mindenképp ellenzem. (Akkor minden évet előre meg lehetne írni, hiszen Petőfi, Bach, Voltaire stb. elég nevezetesek ahhoz, hogy a születésükről megemlékezzünk. De minden évben???) A magyar Wiki szüli napja nekünk nagyon is fontos, de sztem nem a kezdőlapra való, főleg nem minden évben. - Vadaro vita 2008. január 18., 16:49 (CET)

Múlt idő - jelen idő

Nagyon rosszul veszi ki magát, hogy egyikünk ilyen, másikunk olyan időt használ. Erről sem volt még soha megállapodás??? - Vadaro vita 2008. január 30., 18:04 (CET)

ezek múltbli események, nekem a múltidő lenne a logikus. – Timis abla üzenőfal 2008. január 30., 18:28 (CET)

Legyen akkor múlt! Szajci reci 2008. január 31., 07:26 (CET)

Köszi a válaszokat, természetesen én is a "múlt" mellett vagyok. Ami eddig jelen-ben volt, azokat múltra javítottam. Jó lenne, ha a továbbiakban mindannyian múlt-at használnánk. Egyébként a Vitalap korábbi bejegyzéseit is jó lenne figyelembe venni: a mondatok végén a pont, élő személyt ne vegyünk fel (most ott van, sajnos, Kern András, nem mertem kivenni, nehogy sértődés legyen belőle). - Vadaro vita 2008. január 31., 17:18 (CET)

Beköszönt a múlt hét

Haló! Ki szerkeszti az évfordulókat? Megáll az idő. OsvátA Palackposta 2008. július 29., 13:03 (CEST)

Mikor ki. Most pl. én tettem meg. Az idő egyébként rohan, csak mi vagyunk lelassulva. – Tomeczek Słucham! 2008. július 29., 13:06 (CEST)

Nem kellene túlzsúfolni

... az évfordulókat sohase hallott, a WP-ben nem szereplő emberekkel. Ki vagy mi volt pl. a mostani hét listájából: Geőcze Zoárd? Vértes László? Magyar Könyvkereskedők Egylete? Berkes Zoltán meteorológus? Sőt, még az is kevés, hogy valaki szerepel a WP-ben, bizonyos nevezetességi szintet üssön már meg az, ami a címoldalra kerül. Nem az a cél, hogy az összes létező évfordulót felsoroljuk, szerintem. – Zimmy mondj el mindent 2008. augusztus 19., 19:43 (CEST)


Újra visszaköszönt a múlt!

"Haló! Ki szerkeszti az évfordulókat? Megáll az idő. OsvátA Palackposta 2008. július 29., 13:03 (CEST)

Mikor ki. Most pl. én tettem meg. Az idő egyébként rohan, csak mi vagyunk lelassulva. – Tomeczek Słucham! 2008. július 29., 13:06 (CEST)"


MOST KI? - Ezen kérdéssel köszöntünk Benneteket azon alkalomból, hogy először szólalunk meg itt.

Mert az idő valóban rohan, a wiki pedig éppen gyorsat jelent, meg azt, hogy a tudásmegosztó és egyesítő wiki-technika segítségével mi még gyorsabban rohanhatunk és kell rohanjunk. Az idei évvel már készen vagyunk, a 2009-es évfordulók és ünnepek terén előrehaladott állapotban tartunk, sőt, már a 2010-es jubileumi évet is munkába vettük.

Javaslatunk: Legyen HETES, azaz osszuk be a sorosságot, hogy minden hétnek legyen felelőse, és egy biztonsági tartalék, hogy ha hétfőn reggel hétig még nincs rajta a frissítés, akkor intézkedhessen.

Kérjük, várjuk véleményeteket, hogy ez ne legyen többé visszatérő probléma. Kösz.– Witéz vita 2008. december 8., 13:43 (CET)

Kemény Dénes

A következő bejegyzést töröltem, mert az Évfordulók-ba élő személyeket nem veszünk fel:

"55 éve, 1954. június 14-én született Kemény Dénes vízilabdázó, edző, 1997-től a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, amely vezetése alatt három egymást követő olimpián: a 2000-es sydneyi, a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi nyári olimpiai játékokon bizonyult sportágában a világ legjobbjának." - Vadaro vita 2008. október 8., 16:39 (CEST)

Köszönet és megerősítés

Köszönjük a szupergyors intézkedést, és megerősítjük a jövőre vonatkozó javaslatot, illetve kérést.– Witéz vita 2008. december 8., 13:57 (CET)

Nem egészen értem, hogy mire vonatkozik a köszönet és a kérés. Kissé dodonai vagy. Bináris ide 2008. december 31., 18:04 (CET)

Archiválás és laptörténet

Mivel az Évfordulók szerkesztésszáma az utolsó átnevezéses archiválás óta meghaladta a 3000-et, és 5000 felett technikai problémák támadhatnak, és mert az utóbbi időben lelkes szerkesztők a korábbinál nagyobb ütemben növelik a számot, ma átnevezéssel archiváltam a 2008-as évfordulókat. A vitalap szerkesztésszáma csekély, ezért azt meghagytam. Tehát jelenleg:

  • Az Évfordulók korábbi laptörténete a 2008-as archívumban, a legkorábbi laptörténet pedig a 2005-ösben látható.
  • Az Évfordulók jelenlegi laptörténete a korábbi Wikipédia:Évfordulók/2009 laptörténetét tartalmazza.
  • Ez a vitalap megmaradt eredeti állapotában, és érintetlen maradt a Wikipédia-vita:Évfordulók/2009 is, amely szintén tartalmaz egy bejegyzést.

A későbbiekben a szerkesztések számától és a technikai korlát fennmaradástól függ az archiválás módszere. – Bináris ide 2008. december 31., 17:58 (CET)

A Start Év és a Jubileumi Év

Bináris évfordító Évfordulók szerkesztésében december 31-én - mint írta indoklásában: mert az utóbbi időben lelkes szerkesztők a korábbinál nagyobb ütemben növelik a számot - átnevezéssel archiválta a 2008-as évfordulókat. E lelkes (és láhatóan hozzáértő) szerkesztők sorába tartozik *feridiák és Witéz nicknéven az Évfordulóink a műszaki és természettudományokban című 1983-ban indult kiadványsorozat főszerkesztője és főszerkesztő-helyettese is. Miután már hosszabb ideje vagyunk mi is wiki-csapattagok, ezúton szeretném magam és Csongor társam nevében Mindannyiótoknak megköszönni a jó együttműködést, és külön személyesen Binárisnak műhelyünk egész munkáját segítő szerkesztéseit.

Ezáltal világos áttekintésünk lett arról is, hogy honnan jöttünk, és hová megyünk. Az archívum bizonysága szerint a WIKIPÉDIA:ÉVFORDULÓK Startéve 2005. Az Archívum korábbi változatában a 2010-es Jubileumi Év sorsfordító feladatának alábbi kiemelése is szerepelt (mely az archiváláskor kimaradt, és fontossága okán visszahelyezését ezúton is kérjük):

Archívum

Az archívumok igazán érdekesek akkor lesznek majd, ha az ötévenkénti cseréhez meglesz mind az öt év anyaga (az 5-ös a legkisebb a „kerek” évfordulók között), tehát minden évben elővehetjük majd az öt évvel azelőttit, csak frissíteni kell majd az évfordulókat egy ötössel. A 2010-es évhez például így nagyjából átvehető lesz a 2005-ös anyaga, és akkor már csak bővíteni/gazdagítani, esetleg szűrni-szerkeszteni kell/lehet, de akkor se jövünk zavarba, ha valamelyik hetet nem tudjuk időre megújítani, mert az öt évvel azelőtti anyag a rendelkezésünkre áll. Ugyanezen okból valószínűleg nem lesz érdemes az öt egymást körforgásban követő év külön lapjánál többet is megőrizni az archívumban.

Kérésünk teljesítését előre is megköszönve ezúton kezdeményezünk egy átfogó műhelymegbeszélést egyrészt az örvendetesen előrehaladott állapotban lévő 2009-es évfordulók több nyitott kérdéséről, másrészt a közelgő 2010-es Jubileumi Év méltó megünneplésére felkészülés feladatairól.– *feridiák vita 2009. február 23., 10:57 (CET)

Szia! Örülök, hogy leleplezted magatokat. :-) Én őszintén szólva azért nem osztom ezt a lelkesedést a nagy jubileum kapcsán, számomra ez is csak egy év, nincs semmi kivételes évforduló. A jelzett részt azért vettem ki, mert szájbarágósnak éreztem, és anélkül is lehet annak a szellemében dolgozni, hogy fel lenne oda írva, de persze visszateheted te is, ha fontosnak tartod. Bináris ide 2009. február 23., 19:03 (CET)

Pogány Frigyes mettől meddig élt?

Évfordulók: 100 éve, 1909. szeptember 9-én született Pogány Frigyes építész, művészettörténész, műegyetemi tanár († 1909). (sic!) szócikkben: Pogány Frigyes, Dr. (Budapest, 1908. szeptember 9. – Budapest, 1976. december 15.) magyar építész, művészettörténész, a művészettörténeti tudományok doktora, Állami-díjas. Ha feltételezzük, hogy nem néhányhetes korára hagyott maga után egy ilyen életművet, akkor is legalább két hibás dátum szerepel különböző helyeken.– karmester 2009. március 18., 00:51 (CET)


Szerintem 1908. szeptember 9-től 1976. december 15-ig, vagyis a huwiki-szócikk közlése a helyes.

Részletesebben:

1. A Magyar Szabad Enciklopédia szócikke szerint: Pogány Frigyes, Dr. (Budapest, 1908. szeptember 9. – Budapest, 1976. december 15.)

2. A Magyar Életrajzi Lexikon 1000-1990 szócikke szerint: Pogány Frigyes (Bp., 1909. szept. 9. – Bp., 1976. dec. 15.) Forrás

3. Google keresés a kettőt egyszerre hozza, közvetlenül egymás alatt Itt.

4. Pogány Frigyes születésének centenáriumát 2008. szeptember 9-én ünnepelték a Műegyetemen: Itt.

5. Ezek alapján rögzíthetjük: a Wiki-szócikkben szereplő adatok a helyesek.– *feridiák vita 2009. március 20., 20:07 (CET)


Winston mai közérdekű felvetése *feridiák vitalapján

Wikipédia:Évfordulók

Szia

Felvetődött, hogy a könnyebb szerkeszthetőség érdekében az évfordulók lapját hónapok szerint kellene tagolni. Mivel nagyon aktív vagy ott, megkérdezem, mi a véleményed.

Winston vita 2009. szeptember 25., 10:43 (CEST)

Évfordulók a kezdőlapon

Kösz a nagyon időszerű felvetést. A havi tagolásra kiváló példát mutat az enwiki. De az átváltás előfeltétele a huwikin is az áttérés a heti bontásról a napira. Ez az átállás nagyon nagy munka, amely csapatmunkát kiván. Mi - Witéz és *feridiák - vállaljuk az oroszánrészét. OrsiVirággal és további kulcsemberekkel a legutóbbi esztergomi wikitalin már beszéltünk erről.

De közben - nem wikis viták miatt - infarktust kaptam, és Szívünk Napja - a Szív Világnapja (idén szeptember 27-én) még Balatonfüreden a Szívkórházban talál. Jövő héten már újra bekapcsolódom, kérlek, addigi szíveskedjetek OrsiVirággal átgondolni, és tájékozódni, hogy kikre számíthatunk még, s aztán vágjunk bele.

Fontossága okán a Tőled kapott üzenetet és válaszomat átviszem/áthoztam az Évfordulók közös vitalapjára.

Üdv: – *feridiák vita 2009. szeptember 25., 13:46 (CEST)

Egyre kövérebb ez a rovat. Már árt a Kezdőlap méretének; szerintem. Jó lenne kicsit visszafogni; gondolom. OsvátA Palackposta 2009. november 23., 10:04 (CET)

Archiválás és laptörténet 2.

Hasonlóan mint tavaly; az eddigiek Wikipédia:Évfordulók/2009 alatt laptörténettel együtt. A 2010-es lapot átneveztem Évfordulókra, de mivel a vitalap maradt, és a 2010-es vitalapon is volt érdemi tartalom, beillesztem ide sablonként. Bináris ide  Kampány a számok helyes írásáért 2009. december 31., 23:53 (CET)

Wikipédia-vita:Évfordulók/2010

Évzáró/Évnyitó átállás

Üdv 2010-ben. Az általunk végzett változtatásra való azonnali reagálásból örömmel látjuk, hogy ezen szűkebb körben a hétvégén is többen dolgozunk párhuzamosan a "fedélzeten".

Nyugtáztuk és köszönjük, hogy az Ezen a héten rovat keretében az Évfordulók tekintetében megtörtént a múlt év archiválása és az új év megnyitása.

A rovaton belül ezzel szerves egységet alkot a Jeles napok ill. Ünnepek. Kérjük, szíveskedjetek 2009-et itt is archiválni.

Az Ünnepek tekintetében - összhangban a történelem folyásával - az év első hetétől az utolsóig felülről lefelé haladunk. Az egyes heteken belül már az Évfordulók körében is így történik. A harmóniához harmadik lépésként a hetek sorrendjének megfordítása következik. A munkát elvégeztük, és észrevételezésre feltettük. Kérjük a javaslat elfogadását, vagy a harmonizációra a jobb javaslatot. – *feridiák vita 2010. január 3., 16:29 (CET)

Az Ünnepekkel kapcsolatban ott kéne írni, a saját vitalapján. Nekem őszintén szólva pont elég ezt archiválni.

Ami a legutóbbi szerkesztést illeti, azt vissza kellett állítanom, mivel az interwikiktől, kategóriától, fejléctől kezdve megduplázta a teljes lapot, ilyet nem lehet csinálni. Először megegyezésre kellene jutni a sorrendet illetően, aztán átalakítani, de akkor is csak a hetek sorrendjén változtatva, és a többihez nem nyúlva, duplázás nélkül. Bináris ide  Kampány a számok helyes írásáért 2010. január 3., 16:33 (CET)

Zalai Béla

A következő héten egyik évfordulós személy, akiről jelenleg ez szerepel:

95 éve, 1915. február 2-án hunyt el Zalai Béla matematikus, filozófus, a rendszerek általános elméletének és az általános rendszerelméletnek egyik útörője, az egész magyar gondolkodástörténet egyik kiemelkedő alakja (* 1882).

Ez mögött - név és dátum nélkül - rejtve a következő olvasható:
"És egyébként ki ő, és mit lehet tudni róla? Mert ha semmit, akkor lehet, hogy törlődni fog."
Zalai Béla (szakértők szerint) az egyik legnagyobb és legeredetibb magyar gondolkodó. Wikipédiánkban még még hiányzik a szócikke, de remélem, hogy fontossága, időszerűsége és figyelemfelhívásunk miatt megírja valaki. Ha nem, akkor ahogy hozzájutok, megírom én. – *feridiák vita 2010. január 31., 15:38 (CET)