Szerkesztő:Prohlep/scope

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Wikipédia:Magyar wikipédistatalálkozók

Wikipédia:Vallásműhely

Wikipédia:Kereszténységműhely

.[szerkesztés]

Légy_jó_mindhalálig#Mondanival.C3.B3_.C3.A9s_c.C3.ADm_szoros_kapcsolata

Vita:Interpreteres_nyelvek

Miatyánk

Hemochromatosis és Hemokromatózis

Vita:Schmitt_Pál#Megfoszt.C3.A1ssal_kapcsolatban_a_m.C3.A1sik_f.C3.A9l_meghallgat.C3.A1sa

Vita:Schmitt_Pál#Tagol.C3.A1si_javaslat

Vita:Bódy_Gábor#80.98.111.15_fed.C5.91nev.C5.B1_mai_.C3.BCgyn.C3.B6k Sós Vera

Magyarország 1957–1989 között és Gulyáskommunizmus

Szentágothai János és Kádár János

Epocha (pedagógia)

Epocha

http://en.wikipedia.org/wiki/Epoch_%28reference_date%29

?[szerkesztés]

Wikipédia:Kért cikkek[szerkesztés]

2017[szerkesztés]

Speciális célú oldalak[szerkesztés]

Szerkesztési érdeklődéseim[szerkesztés]

Amivel még törődni kéne[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

Statisztika[szerkesztés]

etc[szerkesztés]

Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/ÖKO-Kord Országos Nonprofit Kft. hulladék

Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Hdteam

Átmeneti tároló[szerkesztés]

Az alábbiakban javaslatot teszek egy új bevezetőre, amelyben igyekszem átmenteni az eddigi bevezető összes állítását olyan formában, ahogy ráismerjek az általam látott és áltélt történelemre. Azaz majdnem minden tagmondatot, mint témát megőríztem, csak más sorrendben és tartalommal.


Bevezető áttekintés

Az antikommunizmus helyteleníti és elveti a kommunizmus sarkalatos alapelveit. Mivel az antikommunizmus önmagában csak egy tagadás, ezért általában elhatárolódási, védekezési vagy támadási elemként jelentkezik egy-egy ideológiai rendszer vagy politikai doktrína részeként. Az antikommunizmus egy alkotóelem lehet szinte minden olyan eszmerendszerben, amely tart a kommunizmus akár csak egy vonatkozásától is. Ezért az antikommunista jelzővel illethető személyek, mozgalmak és rendszerek listája igen vegyes, mind ideológiailag, mind erkölcsileg.

Antikommunizmus jellegzetes megnyilvánulási formái az osztályok közti osztályharc elvetése, a kisközösségi szükségletet messze meghaladó magántulajdon védelmezése, a tőkés profit- és piacorientáltság hirdetése, az egyéni érdek közösségi érdek fölé emelése, a téridőben lokális érdek globális érdek fölé emelése (lásd mohó algoritmus a matematikában). Kommunizmus akár csak egy vonatkozását is mutató rendszerekkel vagy társadalmi jelenségekkel való szembenálláskor szinte mindig megjelenik az antikommunizmus.

A kommunizmus felé induló bolsevik irányvonal különböző hibáira válaszként jelentkezik a jogállamiság, a demokrácia, az egyéni jogok és a vallásszabadság hangsúlyozása. Vallásos emberek körében jelentős mértékű az antikommunizmus. Bolsevik irányvonal harcos ateista álláspontjával ellentétben, a keresztyénség és kommunista mozgalmak nincsenek kibékíthetetlen ellentétben. Történelmi példa, hogy a keresztyén-demokrata Aldo Moro, a 60-as és 70-es évek egyik legtekintélyesebb olasz politikusa, az elrablását és kivégzését közvetlenül megelőzően arra készült, hogy bevonja az egyik legerősebb olaszországi pártot – a kommunista pártot – a kormányt támogató parlamenti többségbe.


prohlep vita 2009. október 11., 17:11 (CEST)

visszaadta ...[szerkesztés]

  • 1125 éve, 885. április 6-án adta vissza lelkét teremtőjének Szent Metód (névváltozatok: Method, Methodiosz, Methodius, Metodij, Mefogyij) görög szerzetes, hittérítő, aki öccsével, Szent Cirill-lel együtt a szláv írásbeliség megteremtője és Európa társ-védőszentje (* 815 körül).