Miss World

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Miss World 2006 (Tatiana Kucharova) Julia Morley-val, a verseny főszervezőjével
Miss World 2007:
Zi Lin Zhang, Kína
Kaiane Aldorino, Miss World 2009

A Miss World egy nemzetközi szépségverseny, amit 1951-ben a brit Eric Morley indított el. Ő alapította a Miss World Organizationt, melynek halála után felesége, Julia Morley lett az elnöke. A cím jelenlegi birtokosa a fülöp-szigeteki Megan Young.[1]

A Miss World a Miss Universe-zel együtt a világ egyik legnevesebb szépségversenye. A zsűri több mint száz résztvevő közül választja ki a legszebbet, legokosabbat és legintelligensebbet (egy személyben). A világ egyik legnagyobb szépségversenyeként több mint 200 országban közvetítik élőben.

Hagyományosan a Miss World győztese az elkövetkező egy évben (a következő versenyig) Londonban lakik és inden indul útjaira a világ minden tájára.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1950-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Miss World eredetileg bikini-versenyként indult 1951-ben, a londoni Világkiállítás egyik programjaként, szervezője Eric Morley volt. Úgy tervezték, hogy csak egyszer rendezik meg, de a nagy sikerre való tekintettel, évenkénti megrendezésű eseménnyé vált. Eredetileg nem Miss World volt a neve, csupán egy újságíró nevezte el így, mivel a "világ legszebb lányai" gyűltek össze az eseményre. A BBC 1959-ben kezdte el közvetíteni a versenyt, mely ennek köszönhetően még ismertebbé vált.

1960-as évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A verseny népszerűsége egyre nőtt, bár ebben az időben a konkurens Miss Universe verseny több országot vonzott. 1968-ban adtak át először különdíjakat:

 • Miss Personality ("Miss Személyiség")
 • Miss Photogenic ("Miss Fotogén")

de rendszeresen csak 1973-től beszélhetünk különdíjakról.

1970-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Feminista mozgalmak tiltakozása és több botrány is beárnyékolta a versenyt. Néhány győztest meg kellett fosztani címétől, vagy mert kiderült, hogy férjnél van, vagy nem működött kellő mértékben együtt a verseny szervezőivel a jótékonysági programok lebonyolítása terén. 1973-tól rendszeresen átadták a Miss Personality és a Miss Photogenic díjakat. 1972-ben egyedi díjként kiadták a Best National Costume ("Legjobb nemzeti/népviselet"), 1978-ban pedig a Miss Talent ("Miss Tehetség") díjat.

1980-as évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az egyik legnagyobb botrány 1980-ban történt, amikor a győztes alig 18 órával a döntő után lemondott koronájáról és címéről.

Ettől az évtizedtől, okulva a Miss Universe sikerén, kibővítették a verseny palettáját. Már nemcsak a szépséget, hanem az intelligenciát is figyelembe vették a zsűrizéskor. 1989-ben rendezték a versenyt először Londonon és Európán kívül, Hongkongban, amit a verseny történetében először egy (volt) szocialista ország, Lengyelország szépe nyert meg. Ebben az évben szerepelt először magyar szépségkirálynő a versenyen, Gerlóczy Magdolna személyében.

1981-től új rendszert vezettek be a különdíjak terén. A Miss Personality és a Miss Photogenic díjak mellett megalapították a Continental Queens, azaz a kontinentális győztesek rendszerét. 1981-től 1988-ig kiadták a

 • Queen of Europe
 • Queen of Americas
 • Queen of Africa
 • Queen of Asia és
 • Queen of Oceania díjakat.

1989-től Amerikától különválasztották a karib-tengeri térséget

 • Queen of the Carribbean néven valamint 1990-ben Ázsiát és Óceániát összevonták
 • Queen of Asia and Oceania-ként.

1990-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A verseny egyre több országot vonzott, az évtized végére már majdnem elérte a versenyzők száma a 100-at.

1992-től 1997-ig ismét átadták a Best National Costume díjat. 1998-ban újabb egyedi díjat kreáltak Best Day Wear ("Legjobb utcai viselet") néven. 1995 óta minden évben átadták az Evening Gown ("Legjobb estélyi ruha") díjat.

2000-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2000-ben és 2001-ben a Queen of Asia and Oceania díj helyett ismét csak Queen of Asia díjat adtak át.

2001-ben a verseny fő szervezője, Eric Morley halála után felesége, Julia Morley vette át a rendezvény szervezését. Ugyanebben az évben, a verseny történetében először fekete afrikai szépség nyerte a Miss World címet Nigériából.

Ugyanezen év óta minden évben átadják a legtehetségesebb versenyzőnek járó Miss Talent díjat.

2002-ben újabb botrány árnyékolta be a versenyt. Mivel az előző évi versenyt Nigéria nyerte, ebben az országban akarták rendezni a 2002. évit, de vallási fanatisták támadásai miatt a versenyt át kellett helyezni Londonba, és a versenyzőket szinte úgy kellett kimenekíteni az országból. Tiltakozásul a történtek ellen több versenyző nem vett részt a londoni döntőn.

2003 óta a legjobb alakú versenyző átveheti a Beachwear ("Legjobb fürdőruha") díjat.

2005-ben Európa területét ketté választották Észak és Dél-Európára, így a Queen of Europe helyett Queen of Nothern Europe és Queen of Southern Europe díjakat adták át. Ezenkívül Ázsiát és Óceániát újra összevonták, de ezúttal Queen of Asia-Pacific néven.

Ugyanebben az évben a verseny jótékonysági céljait figyelembe véve megalkották a Beauty with a Purpose ("Szépség, céllal") szlogent, és ugyanezen a néven azóta minden évben különdíjat adnak át annak a versenyzőnek, aki magánéletében a legtöbbet teszi a jótékonykodás területén.

2006-ban először rendezték a versenyt egy volt szocialista országban, Lengyelországban.

2008-ban a versenyt Ukrajnában akarták megrendezni, de - valószínűsíthetően az orosz-grúz helyzetre való tekintettel- áthelyezték a dél-afrikai Johannesburgba. A 2009. évi versenyt ismét ebben a városban rendezték december 12-én[2].

2010-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 60. jubileumi versenyt 2010-ben újra a kínai Sanyaban tartották 115 ország részvételével, ami a verseny történetében rekordnak számított, de ezt a rekordot túlszárnyalta a kínai Ordoszban tartott 2012-es verseny 116, ezt pedig a verseny történetében először Indonéziában tartott 2013-as verseny 127 résztvevővel. Ezt a versenyt a helyi muszlim lakosság tiltakozása kísérte, ami miatt a szépségversenyeken szokásos fürdőruhás bemutató elmaradt, illetve úgy módosították, hogy az egyrészes fürdőruha fölött még egy kendőt is kellett viselniük a versenyzőknek.

Televíziós közvetítések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Miss World 1959 óta szerepel a televíziók műsorán. 1959 és 1979 között a BBC sugározta, 1980-88 között pedig a Thames Television. Nagy-Britanniában a legmagasabb nézőszáma 27 és fél millió volt, mely nézettség vetekedett Károly walesi herceg esküvőjének nézettségével. A verseny kezdete óta eltelt több, mint 50 esztendő, de televíziós népszerűsége mindig magas, a döntőt világszerte 1 milliárdan láthatják a közvetítése révén.[3]

A Miss World Organization[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az MWO szervezi a versenyt, valamint adományokat gyűjt. A verseny megalapítása, 1951 óta 250 millió fontot gyűjtött gyermekjóléti célokra.

A verseny[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A versenyen való részvétel feltétele, hogy az adott részt vevő ország versenyzője megnyerje azt a hazai versenyt, melyet a Miss World franchise tulajdonosa szervez. A nemzetközi döntő rendszerint egy egy hónapig tartó rendezvénysorozat, melynek részei nem csak az előválogatások és interjúk, de bálok, vacsorák, és egyéb jótékonysági események is. A rendezvénysorozat fénypontja az utolsó napon tartott, és világszerte közvetített döntő, melyen az összes részt vevő ország versenyzője felvonul, és kihirdetik a továbbjutókat, majd a győztest.

Győztesek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alábbi táblázat az utóbbi öt év győzteseit, a versenyek időpontját és helyét, valamint a versenyzők számát mutatja. A teljes listát lásd

Dátum Résztvevők száma Miss World Ország A verseny helyszíne
2009. december 12. 112 Kaiane Aldorino  Gibraltár Johannesburg, Dél-Afrika
2010. október 30. 115 Alexandria Mills  USA Sanya, Kína
2011. november 6. 113 Ivian Sarcos  Venezuela London, Nagy-Britannia
2012. augusztus 18. 116 Wen Xia Yu[4]  Kína Ordosz, Kína
2013. szeptember 28. 127 Megan Young[1]  Fülöp-szigetek Bali, Indonézia

Statisztika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Valamennyi statisztika a 2013. évi verseny utáni állapotot mutatja.

Éremtáblázat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alábbi táblázatban az első 10 helyen álló ország eredményei láthatóak. A teljes listát lásd

Helyezés Ország Miss World cím 2. hely 3. hely Döntős Középdöntős
1.  Venezuela 6 2 4 7 11
2.  India 5 1 0 4 11
3.  Egyesült Királyság 4 6 4 13 8
4.  USA 3 5 2 16 19
5.  Svédország 3 1 0 7 10
6.  Jamaica 3 0 3 7 11
7.  Izland 3 0 1 1 2
8.  Argentína 2 3 0 1 6
9.  Dél-afrikai Köztársaság 2 2 5 8 12
10.  Ausztrália 2 2 4 4 13

Miss World címek száma kontinensek szerint[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kontinens
Európa 26
Amerika 22
Ázsia 8
Afrika 4
Óceánia 3

Különdíjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A verseny különböző korszakaiban más-más rendszer szerint osztottak ki különdíjakat, ezért ezek a díjak igen változatosak. A táblázat a legutóbbi öt év különdíjait tartalmazza. A teljes listát lásd

Díj neve 2013 2012 2011 2010 2009
Talent/Performing Talent Show  Indonézia  Kína  Chile  Írország  Kanada
 Sierra Leone
megosztva
Multimedia Award  India  India - - -
Beachwear/Beach Beauty/Beach Fashion  Brazília  Wales  Anglia  Puerto Rico  Gibraltár
Beauty with a purpose  Nepál  India  Ghána
 Indonézia
megosztva
 Kenya  India
Topmodel/Miss World Top Model  Fülöp-szigetek  Dél-Szudán  Kazahsztán  Norvégia  Mexikó
Sports/Sports Challenge  Hollandia  Svédország  Dominikai Köztársaság  Észak-Írország  Japán
(World Fashion) Designer Award - -  Francia Polinézia  Sierra Leone

Kontinentális győztesek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A díjakat 1981-ben adták át először. A kontinentális győztesek rendszere azóta több változáson ment keresztül, egyes földrészeket, földrajzi területeket hol összevontak, hol szétbontottak. A díjazottak teljes listáját lásd

Díj neve 2013 2012 2011 2010 2009
Queen of Europe  Franciaország  Wales  Anglia  Írország  Gibraltár
Queen of the Americas  Brazília  Brazília  Venezuela  USA  Mexikó
Queen of the Caribbean  Jamaica  Jamaica  Puerto Rico  Saint Lucia Martinique Martinique
Queen of Africa  Ghána  Dél-Szudán  Dél-afrikai Köztársaság  Botswana  Dél-afrikai Köztársaság
Queen of Asia-Pacific  Vietnam
Queen of Asia and Oceania  Kína  Fülöp-szigetek  Kína -
Queen of Asia  Fülöp-szigetek
Queen of Oceania  Ausztrália

Új országok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A lista azt mutatja, hogy mely országok és territóriumok voltak azok, melyek az adott évben először vettek részt a versenyen. Az adott ország nem feltétlenül vett részt a versenyen a későbbi években.

 • 2013: Koszovó, Kamerun, Guinea, Bissau-Guinea, Üzbegisztán
 • 2012: Egyenlítői Guinea, Gabon, Dél-Szudán
 • 2011: Kirgizisztán, Saint Barthelemy
 • 2010: nem volt új résztvevő
 • 2009: nem volt új résztvevő
 • 2008: nem volt új résztvevő
 • 2007: nem volt új résztvevő
 • 2006: Kambodzsa, Montenegró, Szerbia
 • 2005: Martinique, Mongólia
 • 2004: Fidzsi-szigetek
 • 2003: Etiópia, Grúzia, Andorra, Guadeloupe, Mariana-Szigetek, Szerbia és Montenegró
 • 2002: Vietnam, Albánia, Algéria,
 • 2001: Malawi
 • 2000: Belorusszia, Anglia, Moldávia, Észak-Írország
 • 1999: Skócia, Wales
 • 1998: Angola, Kazahsztán, Saint Marteen,
 • 1997: Zöld-Foki Szigetek, Nepál
 • 1996: Bonaire, Bosznia-Hercegovina, Macedónia
 • 1995: nem volt új résztvevő
 • 1994: Banglades, Kína, Észtország
 • 1993: Csehország, Litvánia, Szlovákia,
 • 1992: Oroszország, Horvátország, Szlovénia, Ukrajna
 • 1991: Grönland
 • 1990: Románia
 • 1989: Magyarország, Lettország, Namíbia, Szovjetunió
 • 1988: Bulgária
 • 1987: Belize, Cook-szigetek
 • 1986: Antigua és Barbuda, Brit Virgin-szigetek, Makaó, Sierra Leone,
 • 1985: Kongó, Elefántcsontpart, Saint Kitts és Nevis
 • 1984: nem volt új résztvevő
 • 1983: Lengyelország, Tonga
 • 1982: Indonézia, Turks és Caicos-szigetek
 • 1981: nem volt új résztvevő
 • 1980: Zimbabwe
 • 1979: Lesotho
 • 1978: Dominikai Közösség, St. Vincent és Grenadines
 • 1977: Kajmán-szigetek, Man-sziget, Pápua Új Guinea, Szamoa
 • 1976: Guatemala, Amerikai Virgin Szigetek
 • 1975: Haiti, Saint Lucia, Curaçao, El Salvador, Szváziföld
 • 1974: Barbados, Guernsey, Jersey, Zambia
 • 1973: nem volt új résztvevő
 • 1972: Botswana, Szingapúr
 • 1971: Guam, Bermuda
 • 1970: Grenada, Afrika-Dél[5], Mauritius
 • 1969: Seychelle-szigetek
 • 1968: Thaiföld
 • 1967: Csehszlovákia, Panama, Tanzánia, Uganda
 • 1966: Jugoszlávia, Dominikai Köztársaság, Guyana, Bahama-szigetek, Fülöp-szigetek, Trinidad és Tobago
 • 1965: Costa Rica, Gambia, Málta, Szíria
 • 1964: Montserrat, Aruba
 • 1963: Kolumbia, Libéria, Malajzia, Chile, Mexikó, Nigéria
 • 1962: nem volt új résztvevő
 • 1961: Tajvan, Suriname
 • 1960: Bolívia, Burma, Ciprus, Ecuador, Kenya, Libanon, Madagaszkár, Nicaragua, Spanyolország, Tahiti, Tanganyika
 • 1959: Peru, Argentína, Jamaica, Rodézia és Nyasszaföld, Ghána, Gibraltár, Hawaii, Hongkong, India, Jordánia, Dél-Korea, Paraguay, Portugália, Puerto Rico és Uruguay
 • 1958: Brazília
 • 1957: Kanada, Luxemburg
 • 1956: Japán, Marokkó, Új-Zéland, Dél-Afrika, Tunézia
 • 1955: Venezuela, Kuba, Ausztrália, Ausztria, Honduras, Izland
 • 1954: Belgium, Olaszország, Törökország
 • 1953: Görögország, Monaco, Srí Lanka, Izrael, Norvégia
 • 1952: Svájc, Németország, Finnország, Egyiptom, Írország
 • 1951: Svédország, Egyesült Királyság[6], Dánia, Franciaország, Hollandia és USA

Videók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megjegyzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. ^ a b Miss Philippines Megan Young crowned Miss World 2013 in Bali. bbc.com, 2013 [last update]. (Hozzáférés: 2013. október 7.)
 2. http://www.missworld.com/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=80&lang=en. (Hozzáférés: 2009. április 17.)
 3. http://www.missworld.com/index.php?option=com_content&view=article&id=218&Itemid=118&lang=en
 4. And Miss World 2012 is China, Wen Xia Yu!. globalbeauties.com, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. október 7.)
 5. Az Apartheid miatt a 70-es években Dél-Afrikából két versenyzőt küldtek, egy fehér és egy fekete bőrűt, South Africa (Dél-Afrika) és Africa South (Afrika-Dél) néven.
 6. Az első verseny összesen 26 résztvevőjéből 21 különböző angol megyék versenyzője volt

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Miss World témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Miss World című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.