Csangcsou (Csiangszu)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csangcsou (常州市
Chángzhōu Shì)
Közigazgatás
Ország Kína
TartományJiangsu
RangSzubtartományi szintű város
Kerületei7
PolgármesterVang Vej-cseng
Irányítószám213000, 213100
Körzethívószám519
Rendszámok betűjelei苏D
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség5 278 121 fő (2020)[1]
Bruttó hazai termékCNY 220,2 milliárd
Földrajzi adatok
Terület1864 km²
IdőzónaUTC+8
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 31° 48′ 44″, k. h. 119° 58′ 09″Koordináták: é. sz. 31° 48′ 44″, k. h. 119° 58′ 09″
Csangcsou weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Csangcsou témájú médiaállományokat.
Csangcsou
Tianning templom mögötte a pagodával
Comb Lane

Csangcsou () egy szubtartományi szintű város Csiangszu tartomány déli részén, Kínában. A Jangce folyó déli partjától nem messze fekszik; nyugatról a tartományi főváros Nanking, északnyugatról Csencsiang, keletről Vuhszi, délről pedig Csöcsiang tartomány határolja.

Népessége[szerkesztés]

2010
4 592 431
2020
5 278 121

Közigazgatás[szerkesztés]

A szubtartományi szintű város, Csangcsou 7 megyei szintű részből áll, 5 kerületből és 2 megyei szintű városból.

Közlekedés[szerkesztés]

Csangcsou a Jangce folyótól délre, a SanghajPeking-vasútvonal mellett helyezkedik el, és a Sanghaj–Nanking-viszonylat egyik fontos állomása. A Sanghaj–Nanking-autópálya szintén a város mellett halad el.

Csangcsou repülőtere a városközponttól kb. 30 km-re található. Légi összeköttetése biztosított Peking, Kuangcsou, Sencsen, Senjang, Kunming (昆明), Harbin (哈尔滨) és Talien városokkal.

A várost átszeli a Nagy-csatorna (Ta Jönho), melyből rengeteg kisebb csatorna nyílik, ezek behálózzák a települést. A hajóforgalom igen jelentős.

Látnivalók[szerkesztés]

A városban található a Tienning termplom, amely az egyik legnagyobb zen buddhista templom és kolostor Kínában. A templom területén jelenleg[mikor?] építik újjá a Tienning pagodát. Ez a pagoda a Tang-dinasztia idején épült először, azóta ötször rombolták le és építették újjá. A jelenlegi tervek szerinti 153,79 méteres magasságával Kína – és valószínűleg az egész világ – legmagasabb pagodája lesz.

Híres parkok a városban a Hongmej park és a Tongpo park, ezekben sziklakertek, kisebb pagodák és pavilonok, házacskák, tavak, virágok láthatók.

Csangcsou ismert a Kínai dinoszauruszparkról (常州恐龙园, China Dinosaur Park), ahol eredeti dinoszauruszcsontokat és megkövesedett maradványokat (fosszíliákat) őriznek.

Mivel a város nevezetes a fésűgyártásról, a központban rekonstruálták a „Fésű köz”-t (Comb Lane), egy pár tömbnyi területet régi építészeti stílusú házakkal. A hagyományos helyi fésű természetesen mindenütt kapható.

Említésre méltó a tavasz és ősz korszak idejéből származó „elsüllyedt város” romja.

Csangcsou közelében található kedvelt turistacélpont még a Tienmu-tó (天目湖) és a Taj-tó (太湖).

Történelem[szerkesztés]

A város története 3000 évre tekint vissza, a Csou-dinasztia idejében alapították. Az első írásbeli feljegyzések egy településről ezen a helyen i. e. 221-ből valók. Jelenlegi nevét i. sz. 589-ben kapta. Miután i. sz. 609-ben megépült a Nagy-csatorna, Csangcsou kikötőként és átrakodási helyként működött és működik mind a mai napig.

A Tajping-felkelés alatt, az 1850-es években, a „Tajping Mennyei Királyság” vezetőinek otthont adó öt palota közül az egyik Csangcsouban épült.

Az 1920-as évektől megjelenik a városban textilipar, amelynek igazi robbanása az 1930-as évek végétől figyelhető meg.

Gazdaság[szerkesztés]

Csangcsou fontos ipari központ, jelentős a textilipar, az élelmiszeripar, a gépipar és a csúcstechnológia. Rengeteg kínai, külföldi és vegyes vállalat fejleszt és gyárt a városban.

Oktatás[szerkesztés]

Számos felsőoktatási intézmény működik a városban, a jelentősebbek: Hohaj Egyetem, Csiangszu Tudományegyetem. A középfokú oktatási intézmények közül kiemelhető a Csangcsou Középiskola és a Csangcsou Nemzetközi Iskola.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Changzhou
A Wikimédia Commons tartalmaz Csangcsou (Csiangszu) témájú médiaállományokat.
  1. Seventh National Population Census of the People's Republic of China