Boross Csilla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boross Csilla
SzületettSzékesfehérvár[1]
Állampolgárságamagyar
Gyermekeiegy gyermek
Foglalkozásaoperaénekes
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (–2001, MA, vocal performance)
Kitüntetései
Zenei pályafutása
Műfajokopera
Hangszer
Hangszoprán

SablonWikidataSegítség

Boross Csilla (Székesfehérvár[3][4]) magyar operaénekes (drámai koloratúr- és spinto szoprán). Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte, ahol énekművészi, valamint zongoratanári diplomát szerzett. 2003-ban Konstanzaként debütált a Szöktetés a szerájból című Mozart-daljátékban,[5] a későbbiekben pedig magyar történelmi operák tragikus sorsú hősnőit (Gara Mária[6], Melinda[7]) alakította. Később drámai szoprán szólamokban is bemutatkozott. Fellépett külföldön, a bel canto-, valamint a verista darabok mellett főként Verdi- és Puccini-operák női főszerepeit (Abigél, Aida, Violetta Valery, Valois Erzsébet, Amelia Grimaldi, Leonora di Vargas, Tosca, Cso-cso-szán, Manon Lescaut, Mimì, Angelica nővér, Giorgetta) formálta meg az elmúlt bő másfél évtizedben. Felléptett Wagner-operákban-, így a Tannhäuserben (Vénusz / Erzsébet), A bolygó hollandiban ('Senta). Dalrepertoárja a preklasszikusoktól a romantikusokon át a modernekig ível, mindezek mellett magyar kortárs szerzeményekben is fellép.

Élete[szerkesztés]

2001-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének szakán végzett.[8] Rendszeresen fellépett oratóriumkoncerteken és énekes-korrepetitorként is működött. 2003-ban Konstanza szerepében debütált a Káel Csaba rendezte Szöktetés a szerájból-produkcióban az Operaházban, később pedig a Hunyadi László Gara Máriájaként mutatkozott be Kelen Péter partnereként az Erkel Színház színpadán.

Férjével, Nagy Kálmánnal 1999-ben házasodtak össze. Egy gyermekük született, Boróka.[8]

Művészi pályafutása[szerkesztés]

2008-ban a brnói Janáček Színház operatársulatához szerződött, melynek tagja volt 2013-ig.[9] Ebben az időben az operairodalom igényes lírai- és drámai szoprán szerepeit játszotta: Vénusz, Tatjána, Violetta Valéry, Lady Macbeth, Abigél, Aida, Mimì, Tosca, Cso-cso-szán. A brnói Tannhäuser-produkció vendégjáték keretében Japán több nagyvárosában – többek között Tokióban, a Bunka Kaikan hangversenyteremben– is bemutatásra került, ahol Vénuszként – később pedig Toscaként – lépett fel.[10] Említett szerepeinek többségében hallhatta őt a prágai Nemzeti Színház (Národní divadlo Praha) közönsége is, a cseh fővárosban később új Mozart-szerepekkel gyarapította repertoárját (Elektra, Fiordiligi, Donna Anna).[11] Brnóban Díva-díjjal, Prágában pedig − a Pillangókisasszonyban nyújtott alakításáért – a legmagasabb cseh kulturális kitüntetéssel, a Thália-díjjal ismerték el művészetét.

Nemzetközi karrierjének indulásában fontos állomást jelentett a Trieszti Operaház, ahol Verdi Traviatájával debütált mint vendégművész 2010-ben.[12] Később fellépett Modena, Verona, Palermo, Torino, Pisa és Ravenna operaházaiban is. Szintén 2010-ben mutatkozott be a floridai Palm Beach Operában a Nabucco Abigéljeként.[13] E szerepében lépett színpadra aztán Washingtonban, Philadelphiában és Pittsburghben is.[14][15][16] 2011-ben Rómában az olasz nemzeti egység 150. évfordulóján Riccardo Muti vezényletével, Leo Nucci partnereként alakította a Nabucco női főszerepét, mely előadást az Olasz Állami Rádió és Televízió (RAI), valamint az ARTE televíziócsatorna élő, egyenes adásban közvetített.[17] Rómában visszatérő vendégművész lett, pályája pedig később több ízben is találkozott az olasz karmesterével; Hindemith egyfelvonásosában, a Sancta Susannában Ravennában,[18] az Aidában a finnországi Savonlinna Operafesztiválon[19] valamint A két Foscari című korai Verdi-opera római előadásain dolgoztak együtt Mutival.[20] Az évek leforgása alatt énekelt mások mellett Marco Armiliato, Paolo Arrivabeni, Jader Bignamini, Roberto Rizzi Brignoli, Marco Guidarini, Nicola Luisiotti, Donato Renzetti, John Fiore, Robert Tuohy, Jan Latham-Koenig, Philippe Auguin, Will Humburg, Edo de Waart, Tomáš Hanus, Tomáš Netopil, Ondrej Lénárd, Asher Fisch és Daniel Oren karmesteri pálcája alatt.[21]

Az elkövetkező években újabb Verdi-hősnőket alakított a világ nagy szabadtéri és kőszínpadain; többek között Melbourne-ben Az álarcosbál Améliájaként lépett fel.[22] Ezért 2014-ben elnyerte a rangos Green Room Award művészeti díjat.[23] Shanghaiban az Attila Odabellájaként,[24] Genfben A végzet hatalma Leonórájaként,[25] a Simon Boccanegra Ameliájaként[26] és a Don Carlos Valois Erzsébetjeként[27] a Magyar Állami Operaházban állt színpadra.

A kínai Kantonban a Franco Zeffirelli által rendezett Aida címszerepét énekelte a milánói Scala vendégjátéka alkalmával.[28] Lady Macbeth szerepében lépett fel újfent a Palm Beach Operában,[29] hasonlóképp az ománi Maszkat Királyi Operaházban,[30] valamint a Marseille-i Operaházban.[31] 2019-ben Mexikóvárosban a Macbeth 1847-es ősváltozatában nyújtott alakításáról dicsérően írt az angol Opera magazin.[32][33] Pályája során fellépett többek között Andrea Cigni, Giancarlo Cobelli, Federico Grazzini, Chiara Muti, Lorena Maza, Hugo de Ana, Thaddeus Strassberger, David Pountney, Ralf Långbacka, Roland Aeschlimann, Frédéric Bélier-Garcia, Arnaud Bernard, Jean-Paul Scarpitta, Bernard Uzan, Henning Brockhaus, Werner Herzog, Sergio Morabito, Jiří Heřman, Jiří Nekvasil, Tomáš Pilař, Mikó András, Yoshi Oida rendezők neve fémjelezte produkciókban, valamint a híres katalán társulat, a La Fura dels Baus előadásaiban.

A Verdi-szerepekkel párhuzamosan Puccini-hősnőként lépett fel a Római Operaház,[34] a Caracalla-termák,[35] valamint a Makaó Nemzetközi Zenei Fesztivál színpadán a Toscában. A Lyoni Operaházban Giorgettát alakította, a Triptichonban Angelica nővér volt.'[36] Utóbbi produkciót a Mezzo televíziócsatorna közvetítette. Fellépett a Manon Lescautban a Berlioz Operaházban, Montpellierben,[37] a Pillangókisasszonyban Brnóban,[38] Prágában[39] és a Kolozsvári Magyar Operában.[40]

Donizetti Stuart Máriájának magyarországi ősbemutatóján Erzsébet szerepében debütál 2022-ben.[41] Beugrással alakította az Andrea Chénier Maddalenáját a spanyolországi Peralada Operafesztiválon Carlos Álvarez és Marcello Álvarez partnereként,[42] később ugyanebben a szerepben mutatkozott be egy torinói vendégjáték keretében Makaóban.[43] Giocondát alakította Brnóban.[44] A zenei romantika korának mesterműveiben is fellépet; a budapesti Operaházban a Tannhäuser Vénuszát[45] és Erzsébetét[46] alakította egyazon előadásokon párhuzamosan, 2020 nyarán pedig A bolygó hollandi Sentájával gyarapította tovább Wagner-szerepeinek sorát a címszereplő Tomasz Konieczny partnereként.[47] A klasszikusokon túl 20. századi darabokban is fellép alkalomszerűen – akárcsak korábban a Hindemith-opera főszerepében –, A kékszakállú herceg vára Juditját énekelte a Limoges-i Operaházban.[48]

Nem pusztán az operaházak, de a koncerttermek visszatérő vendége is külföldön és Magyarországon. Gazdag dalrepertoárja a preklasszikusoktól a romantikusokon át a modernekig ível; Bach passióit és kantátáit, Berg, R. Strauss, Debussy, Ravel, Mahler, Schubert, Schumann, Wolf és Wagner dalait, dalciklusait is énekli. Mindenkor részt vállalt a magyar kortárs szerzemények, mások mellett a nemrégiben tragikusan fiatalon elhunyt zeneszerzőnő, Tallér Zsófia műveinek népszerűsítésében.[49]

Repertoárja[szerkesztés]

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fehérvártól Washingtonig - Boross Csilla operaénekesnő hazatérése, 2014. július 8. (Hozzáférés: 2023. augusztus 2.)
  2. a b c LinkedIn (angol nyelven), 2003. május 5.
  3. Boross Csilla adatlapja az OSZMI adatbázisában (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet)
  4. Egyes források Budapestet jelölik meg születési helyként, de a cikkalany közlése szerint Székesfehérvár a helyes adat. A születés dátuma a cikkalany kérésére nincs feltüntetve.
  5. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
  6. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
  7. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
  8. a b Németh-Buhin, Klára.szerk.: Szakál Aurél: Németh-Buhin krónika. Kiskunhalas: Thorma János Múzeum, Halasi Múzeum Alapítvány, 211. o. (2007). ISBN 978 963 86601 9 0 
  9. www.qcm.cz, QCM s r o: Boross Csilla (cseh nyelven). Národní divadlo Brno. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
  10. Archiv ND. archiv.narodni-divadlo.cz. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
  11. Archiv ND. archiv.narodni-divadlo.cz. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
  12. Teatro Verdi, il grande ritorno con la Traviata (it-IT nyelven). informatrieste, 2021. június 22. [2022. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 31.)
  13. South Florida Classical Review » » Mostly excellent cast lifts Palm Beach Opera’s static “Nabucco” (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  14. Nabucco with Washington National Opera: A Hymn to Verdi (spanyol nyelven). bachtrack.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  15. Critic, By David Patrick Stearns, Inquirer Music: Opera Philadelphia: New name, expanded reach (angol nyelven). https://www.inquirer.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  16. Pittsburgh Opera. www.pittsburghopera.org. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  17. Nabucco Rome 2011 Muti Nucci Malavasi Boross Poli” (amerikai angol nyelven).  
  18. La furiosa gaiezza di Muti per una Sancta Susanna da orgia bacchica (olasz nyelven). www.ilfoglio.it. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  19. Alanen, Antti: Antti Alanen: Film Diary: Giuseppe Verdi: Aida (Savonlinna Opera Festival). Antti Alanen, 2012. július 25. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  20. World, Opera: I due Foscari di Verdi a l´opera di Roma con Muti (spanyol nyelven). Opera World, 2013. március 6. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  21. Csilla Boross, Soprano | Performances (angol nyelven). Operabase. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  22. Yumpu.com: A Masked Ball (Un ballo in maschera) by ... - Opera Australia (angol nyelven). yumpu.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  23. 2013 Green Room Award Winners | Stage Whispers. www.stagewhispers.com.au. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  24. Shanghai fest blooms with global arts |Music |chinadaily.com.cn. www.chinadaily.com.cn. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  25. Destiny Takes Command: Verdi's 'La Forza del Destino'. worldofopera.org. [2022. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  26. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  27. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  28. 管理员: Guangzhou Opera House to stage famous opera Aida (angol nyelven). govt.chinadaily.com.cn. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  29. MACBETH – Palm Beach Opera. pbopera.org. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  30. PressReader.com - Digital Newspaper & Magazine Subscriptions. www.pressreader.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  31. Opéra de Marseille | Macbeth Reviews | June 2016 | from theoperacritic.com. www.theoperacritic.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  32. Macbeth, de Guiseppe Verdi (angol nyelven). contigoenladistancia.cultura.gob.mx. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  33. January 2019 (brit angol nyelven). Opera Magazine. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  34. Tosca (amerikai angol nyelven). Teatro dell'Opera di Roma. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  35. Opera di Roma at Caracalla. Tosca tantalises (olasz nyelven). www.gothicnetwork.org. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  36. Opera Today : Il trittico in Lyon. www.operatoday.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  37. Manon Lescaut | Opéra Orchestre National Montpellier (francia nyelven). www.opera-orchestre-montpellier.fr. [2022. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  38. www.qcm.cz, QCM s r o: Boross Csilla (cseh nyelven). Národní divadlo Brno. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  39. Archiv ND. archiv.narodni-divadlo.cz. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  40. Pillangókisasszony | Kolozsvári Magyar Opera. magyaropera.ro. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  41. Maria Stuarda (magyar nyelven). Szegedi Nemzeti Színház, 2021. július 6. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  42. Soprano Csilla Boross will be Maddalena di Coigny in the new opera production of the Castell de Peralada Festival: Andrea Chénier - Festival Castell de Peralada. www.festivalperalada.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  43. 31st Macao International Music Festival | Macau Closer magazine. macaucloser.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  44. A. Ponchielli: La Gioconda, ND Brno, 2017, Csilla Boross (La Gioconda), foto: Marek Olbrzymek (sk-SK nyelven). Opera Slovakia. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  45. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  46. mindustry: OperaDigiTár (magyar nyelven). OperaDigiTár. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  47. Der fliegende Holländer, Wagner,Richard (angol nyelven). Operabase. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  48. Bartok double-face à Limoges - Actualités - Ôlyrix (francia nyelven). Olyrix.com. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  49. Kilépés a fénybe – Koncert Tallér Zsófia zeneszerző emlékére (magyar nyelven). zeneakademia.hu. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  50. Stulírová, Markéta. „Ceny DIVA udělilo Národní divadlo Brno”, Brněnský deník, 2010. március 9. (Hozzáférés: 2022. január 31.) (cseh nyelvű) 
  51. Winners of the 2013 Green Room Awards Announced (ausztrál angol nyelven). Australian Arts Review, 2014. április 29. (Hozzáférés: 2022. január 31.)