Blakhernai Szűz Mária-templom (Berat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Berat és Gjirokastra történelmi központjai világörökségi helyszín része
Blakhernai Szűz Mária-templom
védett műemlék (1948, X0068 sz.)
Valláskeresztény
Felekezetgörögkeleti
Építési adatok
Építése13. század
Rekonstrukciók évei1978
Stíluskéső bizánci
Alapadatok
Építőanyagkő, tégla
Világörökség-azonosító569
TelepülésBerat
Elhelyezkedése
Blakhernai Szűz Mária-templom (Albánia)
Blakhernai Szűz Mária-templom
Blakhernai Szűz Mária-templom
Pozíció Albánia térképén
é. sz. 40° 42′ 33″, k. h. 19° 56′ 40″Koordináták: é. sz. 40° 42′ 33″, k. h. 19° 56′ 40″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Blakhernai Szűz Mária-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Blakhernai Szűz Mária-templom (albán Kisha e Shën Mëri Vllahernës) a 13. században késő bizánci stílusban épült görögkeleti templom az albániai Berat 2008 óta világörökségi védelmet élvező történelmi városrészében. A templom a berati várnegyed legrégebbi temploma, amely a belső vár északnyugati fertályán futó zegzugos utcák egyikében található. A templom északnyugati falánál helyezték el Szent Konstantin nagy méretű mellszobrát.

Története[szerkesztés]

A 13. században épült templom a város három legrégebbi fennmaradt templomának egyike, nagy valószínűséggel a legrégebbike (a másik kettő a Szentháromság- és a Szent Mihály-templom). A hagyomány szerint a beratiak hálából építették a templomot azt követően, hogy 1281-ben a vár felszabadult a szicíliai I. Károly seregének ostroma alól. A régészeti feltárások során a falak mellől előkerült pilaszter és oszlopfő arra utalnak, hogy a helyén korábban egy 5–6. században épített ókeresztény kolostor és kertje állt. A templom eredetileg oszlopos alátámasztású, dongaboltozatos kupolaszerkezete a 16. században megsérült, ezt a század második felében nyeregtetővel váltották fel. Kevéssel később, 1578-ban készítette a templom mai napig látható freskóit Nikollë Onufri.

1948-ban a templom műemléki védelemben részesült, 1971-ben védettségét megerősítették, 1978-ban pedig teljes egészében felújították.

Leírása[szerkesztés]

A 13. századi Vlakhernai Szűz Mária-templom a késő bizánci építészetre jellemzően görögkereszt-alaprajzú, egy narthexből (előcsarnok), egy közelítően négyszögletes naoszból (gyülekezeti tér), valamint egy keleti tájolású adütonból (szentély) áll. A szokatlanul magas felmenő falakat számos kis ablaknyílás tagolja, a falszerkezetet váltakozó kő- és téglasávok (ún. cloisonné-technika) jellemzik. A narthex alatt egy esővízciszterna húzódik, amely ostrom idején a vár lakóit látta el vízzel.

A naosz kőpadlóján gyémánt- és háromszögmotívumokból összeállított, feltehetően 16. századi mozaik látható. A templom belső terének freskói kimagasló képzőművészeti értéket képviselnek, amelyeket a nagy albán ikonfestő, Onufri fia, Nikollë Onufri készített 1578-ban. A belső tér négy falát összesen hat képmezőre osztotta, s ezekben különféle bibliai vagy a Blakhernai Szűz Mária tiszteletéhez kapcsolódó jeleneteket csoportosított az alábbiak szerint.

Források[szerkesztés]

  • Albánia. [Pécs]: Baranya Megyei Könyvtár. 1989. 114. o. = Nagel Útienciklopédiák, ISBN 9637272194  
  • Oliver Gilkes: Albania: An archaeological guide. London; New York: I. B. Tauris. 2013. 72–73. o. ISBN 9781780760698