Twink

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A twink angol szleng szó, magyarul nyunyó[1][2], nyunyóka[3][4][5][6][7]. Jelentése: tinédzserévei végén, a húszas évei elején járó fiatalember. Az Oxford szótár meghatározása szerint "homoszexuális vagy nőies fiatal férfi, aki homoszexuális vágy tárgya", függetlenül attól, hogy ő maga homoszexuális orientációjú-e vagy sem.

A Szimpozion Egyesület meghatározása szerint: "fiatal, vékony, lágy arcvonású, szőrtelen (vagy gyér szőrzetű) férfi."

Szóhasználat[szerkesztés]

A pornóiparban a szó használata gyakori, emellett különböző változatait is használják: "euro twink" (európai twink), "muscle twink" (izmos twink), "femme twink" (nőies, feminin twink).[forrás?]

Eredet[szerkesztés]

A twink szót már 1963-ban dokumentálhatóan használták, de az Oxford szótár szerint 1970-es eredetű. Valószínű, hogy egy régebbi brit melegszleng-szóból, a twank szóból ered, melynek jelentée: "egy változata a férfi homoszexuális prostituáltnak; olyan férfi, aki kész és hajlandó bármilyen domináns férfi partnere lenni".

A szó az angolszász területen jól ismert twinkie süteményből származhat, amit gyakran nassnak, gyorsételnek tekintenek, meghatározása szerint: "kis tápértékű, édes ízű és krémmel töltött."[forrás?]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Twink (gay slang) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. NYUNYÓK, DILFEK, PÓZEREK - ŐK LÁTOGATJÁK A BUDAPESTI MELEGBULIKAT | Gay.hu - Légy önmagad (magyar nyelven). gay.hu. (Hozzáférés: 2020. május 14.)
  2. Bereczky, Tamas. „Diszkrimináció a melegközösségen belül” (en nyelven).  
  3. Fogalomtár (angol nyelven). melegvagyok.hu. (Hozzáférés: 2020. május 14.)
  4. Melegszótár - ErotikaAruhaz.hu. www.erotikaaruhaz.hu. (Hozzáférés: 2020. május 14.)
  5. Mark Adamsbaum – Réka Lengyel: Dirty Hungarian: Everyday Slang from "What's Up?" to "F*%# Off!". 2012–06–05. ISBN 978-1-61243-079-9 Hozzáférés: 2020. máj. 14.  
  6. Hogymondom - szleng szótár. hogymondom.hu. (Hozzáférés: 2020. május 14.)
  7. Nyunyóka meleg fiúkkal hol lehet ismerkedni?. www.gyakorikerdesek.hu. (Hozzáférés: 2020. május 14.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]