Twink

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy tipikus twink a kép bal oldalán.

A twink - magyarul nyunyóka - egy (főként a pornóiparban elterjedt) a homoszexuálissal kapcsolatos szleng szó, amely a tinédzser évek végén és a húszas évek elején járó fiatalemberekre utal. A szó használata változó, de a twink általános jellemzői a homoszexuális vonzereje, az alig vagy egyáltalán nem jellemző test- és arcszőrzet, vékony átlagos alkat, vagy hogy fiatalabbnak néz ki, mint kronológiai életkora.[forrás?] A twinkek gyakran borotváltak, hogy fiatalos, üde arcú megjelenésükkel fiatalságukat hangsúlyozzák.[forrás?]

Meghatározása[szerkesztés]

Az Oxford szótár meghatározása szerint a twink szó jelentése: "homoszexuális, nőies, vagy fiatal férfi, aki homoszexuális vágy tárgya". Az Oxford definíciójából következik, hogy a twink szó nem feltételezi, hogy az így nevezett fiatal férfi homoszexuális orientációjú legyen. A Szimpozion Egyesület meghatározása szerint: "fiatal, vékony, lágy arcvonású, szőrtelen (vagy gyér szörzetű) férfi megnevezése."

Szóhasználat[szerkesztés]

A szót néhányszor (de nem általánosan) az alapvetően nőies jellegű férfiakra használják. A homoszexuális körökben ez inkább egy semleges leíró fogalom, ami a medve (bear) jellegű melegek ellentéte. Néha azonban pejoratív értelemben is használják a szót. A pornó iparban a szó használata gyakori, emellett különböző változatait is kifejlesztették és használják a pornográfiában: "euro twink" (európai twink), "muscle twink" (izmos twink), "femme twink" (nőies, feminin twink).

Eredet[szerkesztés]

A twink szó már 1963-ban dokumentáltan rögzítésre került. Valószínű, hogy egy régebbi brit meleg szleng szóból, a twank szóból ered, melynek jelentée: "egy változata a férfi homoszexuális prostituáltnak; olyan férfi, aki kész és hajlandó bármilyen domináns férfi partnere lenni". Az Oxford szótár szerint a twink szó 1970-es eredetű. A magyar eredete nem tisztázott, de egyes források szerint valószínűsíthetően a nyuszi, nyuszika szavakból származhat a szó. A szó az angolszász területen jól ismert twinkie süteményből származhat, amit gyakran nassnak, gyorsételnek tekintenek, meghatározása szerint: "kis tápértékű, édes ízű és krémmel töltött." A krém egy jól ismert eufemisztikus szó az ondónak.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Twink (gay slang) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]