Tuva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tuva (Tuvai Köztársaság, Республика Тыва, Тыва Республика))
Tuva címere
Tuva címere
Tuva zászlaja
Tuva zászlaja
Himnusz: Мен — тыва мен (Tuvai vagyok)
Közigazgatás
Ország Oroszország
Székhely Kizil
Járás 17 kozsuun
Városi körzet 2
Települések 5 város, 1 városi jellegű település, 116 szumon
Köztársaság vezetője Vlagyiszlav Tovariscstajovics Hovalig
Rendszám 01
Népesség
Teljes népesség330 368 fő (2021. jan. 1.) +/-
Népsűrűség1,81 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület
Összterület168 606 km²
Elhelyezkedése
RussiaTuva2007-01.png
Tuva (Oroszország)
Tuva
Tuva
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 51° 47′, k. h. 94° 45′Koordináták: é. sz. 51° 47′, k. h. 94° 45′
A Wikimédia Commons tartalmaz Tuva témájú médiaállományokat.
Tuva republic map.png

Tuva (hivatalosan Tuvai Köztársaság, oroszul Республика Тыва, tuvai nyelven Тыва Республика) az Oroszországi Föderáció egyik tagköztársasága az ország délkeleti részén. Területe 170 500 km², 2005-ben becsült népessége 305 510 fő volt. A 2001-es népszámláláson a lakosság mintegy 82%-a az őshonos tuvai néphez tartozónak vallotta magát.

1912-ig a Csing Birodalom része, majd 1914-től orosz protektorátus volt, 1921-től pedig független állam Tuvai Népköztársaság néven. 1944-ben a Szovjetunió bekebelezte, az OSZSZSZK része lett Tuvai autonóm területként, majd 1961-ben autonóm szovjet szocialista köztársasággá (Tuvai ASSZK) alakult.

Arzsán-2 kurgán
Arzsán-2, szkíta arany melldísz

Tuva neve két tudományterület művelői számára igen ismerősen cseng. Az egyik a fizikusoké, a másik a régészeké. A fizikusok számára egy érdekes epizód Richard Feynman amerikai fizikus terve: szeretett volna eljutni Tuvába a "vasfüggöny" korszakban, de nem sikerült ezt a tervét megvalósítania.

A régészek számára azonban a nevezetes szkíta és hun ásatások kapcsán ismerős a köztársaság neve. Különösen az Arzsán-1 és Arzsán-2 királysírok gazdagsága fordította a régészet és a történettudomány figyelmét Tuvára.

Települések[szerkesztés]

Tuvában (a 2010. évi népszámláláskor) 5 város, 1 városi jellegű település és 144 falusi település található, mely utóbbiak közül 2 lakatlan.

A 2010. évi népszámlálás adatai szerint 53% a városi (városokban vagy városi jellegű településeken élő) népesség aránya. A legnagyobb falu népessége meghaladja az ötezer főt, és összesen 12-é éri el a háromezret, melyek együttesen a köztársaság lakosainak 14%-a számára nyújtanak otthont. A településhálózat döntő részét azonban a legfeljebb néhány száz lakosú aprófalvak alkotják.

Tuva városai a következők (2010. évi népességükkel):

A városi jellegű település:

Közigazgatás és önkormányzatok[szerkesztés]

Tuva élén a köztársaság vezetője (glava reszpubliki) áll:

  • 2007 – 2021. április 7.: Solban Valerjevics Kara-óol. Hivatali idejének lejárta (2021. szeptember) előtt lemondott.
  • Vlagyiszlav Tovariscstajovics Hovalig – Putyin elnök a köztársaság vezetőjének feladatait ideiglenesen ellátó megbízottá nevezte ki. Megbízatása a 2021. szeptemberben esedékes választásig tartott.[1]
A 2021. szeptember 20-i választáson győzött,[2] és szeptember 28-án mint a köztársaság megválasztott vezetőjét beiktatták hivatalába.

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Tuva (a 2010. évi népszámláláskor) közigazgatási szempontból 17 járásra oszlik, melyekre gyakran orosz nyelvű szövegekben is a tuvai kozsuun szót használják. Az 5 város közül 2 (Kizil és Ak-Dovurak) köztársasági alárendeltségű, így nem tartoznak egyik járáshoz sem.

Az önkormányzatok területi beosztása nagyjából megegyezik a közigazgatási felosztással. A 17 járás mindegyikében járási önkormányzat működik, míg Kizil és Ak-Dovurak a járásoktól független városi körzetet alkot egyszintű önkormányzattal, melyek egyszerre gyakorolják a járási és a községi önkormányzati hatásköröket. A járásokhoz összesen 4 városi község – ezek székhelye egy város vagy városi jellegű település – és 120 falusi község tartozik.

A járások és székhelyeik:

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Tuva
A Wikimédia Commons tartalmaz Tuva témájú médiaállományokat.