Kamcsatkai határterület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kamcsatkai határterület (Камчатский край)
A Kamcsatkai határterület elhelyezkedése Oroszországon belül
A Kamcsatkai határterület elhelyezkedése Oroszországon belül
Kamcsatkai határterület címere
Kamcsatkai határterület címere
Kamcsatkai határterület zászlaja
Kamcsatkai határterület zászlaja
Közigazgatás
Ország Oroszország
Szövetségi körzetTávol-keleti szövetségi körzet
Székhely Petropavlovszk-Kamcsatszkij
Kormányzó Vlagyimir Viktorovics Szolodov, mb.
Népesség
Teljes népesség311 667 fő (2021. jan. 1.)
Etnikai csoportok oroszok, ukránok, korjákok, itelmenek, tatárok, aleutok
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Kamcsatkai határterület (Oroszország)
Kamcsatkai határterület
Kamcsatkai határterület
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 56°, k. h. 159°Koordináták: é. sz. 56°, k. h. 159°
A Wikimédia Commons tartalmaz Kamcsatkai határterület témájú médiaállományokat.

A Kamcsatkai határterület (oroszul Камчатский край) az Oroszországi Föderáció tagja. Székhelye Petropavlovszk-Kamcsatszkij. 2010-ben népessége 322 079 fő volt. Területe 472 300 km². A Csukcs Autonóm Körzettel és a Magadani területtel határos.

Történelem[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Területén számos nemzeti kisebbség él. Közülük őshonosak a korjákok, itelmenek és aleutok.

Települések[szerkesztés]

A Kamcsatkai határterületen (a 2010. évi népszámláláskor) 3 város, 3 városi jellegű település és 82 falusi település található, mely utóbbiak közül egy lakatlan. A városi jellegű települések száma 1987-ben még 13 volt, a Szovjetunió megszűnése óta azonban sokuk elvesztette e címét és faluvá alakult, Oroszország más területeihez hasonlóan.

A 2010. évi népszámlálás adatai szerint 77% a városi (városokban vagy városi jellegű településeken élő) népesség aránya. Három falu népessége éri el a 3000 főt, melyek együttesen a határterület lakosainak 6%-a számára nyújtanak otthont. A településhálózat döntő részét egymástól távol fekvő néhány száz lakosú falvak alkotják.

Kamcsatka városai a következők (2010. évi népességükkel):

Közigazgatás és önkormányzatok[szerkesztés]

Politikai vezetés[szerkesztés]

A határterület kormányzója:

  • Vlagyimir Ivanovics Iljuhin: 2011-től 2020. április 3-ig, ekkor nyugdíjazását kérte.
  • Vlagyimir Viktorovics Szolodov: 2020. április 2. – Putyin elnök rendeletével a kormányzói feladatokat ideiglenesen ellátó megbízott. Kinevezése előtt Jakutföld miniszterelnöke volt. Megbízatása a szeptemberben esedékes kormányzói választásig szól.[1]

A Kamcsatkai határterület (a 2010. évi népszámláláskor) közigazgatási szempontból 11 járásra oszlik, ezen kívül a városok közül Petropavlovszk-Kamcsatszkij és Jelizovo határterületi alárendeltségű, Viljucsinszk pedig zárt városként közvetlenül az Oroszországi Föderáció szövetségi szerveinek van alárendelve, így nem tartoznak egyik járáshoz sem. A járások közül négy az egykori Korják autonóm körzet területén létrehozott Korják körzethez tartozik.

Az önkormányzatok területi beosztása kis mértékben eltér a közigazgatási felosztástól. A 11 járás mindegyikében járási önkormányzat működik, Petropavlovszk-Kamcsatszkij és Viljucsinszk pedig a járásoktól független városi körzetet alkot, melyek egyszintű önkormányzatok, egyszerre gyakorolják a járási és a községi önkormányzati hatásköröket. Szintén városi körzetet alkot a Korják körzet székhelye, Palana városi jellegű település is, ezért bár Palana közigazgatási tekintetben a Tyigili járáshoz tartozik, e járás önkormányzatának hatásköre nem terjed ki rá. Jelizovo városának helyzete viszont éppen fordított, mivel nem alkot városi körzetet, hanem önkormányzati szempontból a Jelizovói járáshoz tartozik. A többi kilenc járási önkormányzat hatásköre a megfelelő közigazgatási járásra terjed ki. A határterületen található 2 községközi terület is, melyek valamely járásnak a községekhez nem tartozó, ritkán lakott területei.

A határterületen tehát 11 járási önkormányzat és 3 városi körzet található, a járásokhoz pedig összesen 5 városi község és 51 falusi község tartozik.

A járások és székhelyeik:

A Korják körzet területén található járások (székhelyükkel):

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]