Kamcsatkai határterület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kamcsatkai határterület (Камчатский край)
A Kamcsatkai határterület elhelyezkedése Oroszországon belül
A Kamcsatkai határterület elhelyezkedése Oroszországon belül
Kamcsatkai határterület címere
Kamcsatkai határterület címere
Kamcsatkai határterület zászlaja
Kamcsatkai határterület zászlaja
Közigazgatás
Ország Oroszország
Székhely Petropavlovszk-Kamcsatszkij
Kormányzó Vlagyimir Viktorovics Szolodov, mb.
Népesség
Teljes népesség311 667 fő (2021. jan. 1.) +/-
Etnikai csoportok oroszok, ukránok, korjákok, itelmenek, tatárok, aleutok
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Kamcsatkai határterület (Oroszország)
Kamcsatkai határterület
Kamcsatkai határterület
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 56°, k. h. 159°Koordináták: é. sz. 56°, k. h. 159°
A Wikimédia Commons tartalmaz Kamcsatkai határterület témájú médiaállományokat.

A Kamcsatkai határterület (oroszul Камчатский край) az Oroszországi Föderáció tagja. Székhelye Petropavlovszk-Kamcsatszkij. 2010-ben népessége 322 079 fő volt. Területe 472 300 km². A Csukcs Autonóm Körzettel és a Magadani területtel határos.

Történelem[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Területén számos nemzeti kisebbség él. Közülük őshonosak a korjákok, itelmenek és aleutok.

Települések[szerkesztés]

A Kamcsatkai határterületen (a 2010. évi népszámláláskor) 3 város, 3 városi jellegű település és 82 falusi település található, mely utóbbiak közül egy lakatlan. A városi jellegű települések száma 1987-ben még 13 volt, a Szovjetunió megszűnése óta azonban sokuk elvesztette e címét és faluvá alakult, Oroszország más területeihez hasonlóan.

A 2010. évi népszámlálás adatai szerint 77% a városi (városokban vagy városi jellegű településeken élő) népesség aránya. Három falu népessége éri el a 3000 főt, melyek együttesen a határterület lakosainak 6%-a számára nyújtanak otthont. A településhálózat döntő részét egymástól távol fekvő néhány száz lakosú falvak alkotják.

Kamcsatka városai a következők (2010. évi népességükkel):

Közigazgatás és önkormányzatok[szerkesztés]

Politikai vezetés[szerkesztés]

A határterület kormányzója:

  • Vlagyimir Ivanovics Iljuhin: 2011-től 2020. április 3-ig, ekkor nyugdíjazását kérte.
  • Vlagyimir Viktorovics Szolodov: 2020. április 2. – Putyin elnök rendeletével a kormányzói feladatokat ideiglenesen ellátó megbízott. Kinevezése előtt Jakutföld miniszterelnöke volt. Megbízatása a szeptemberben esedékes kormányzói választásig szól.[1]

A Kamcsatkai határterület (a 2010. évi népszámláláskor) közigazgatási szempontból 11 járásra oszlik, ezen kívül a városok közül Petropavlovszk-Kamcsatszkij és Jelizovo határterületi alárendeltségű, Viljucsinszk pedig zárt városként közvetlenül az Oroszországi Föderáció szövetségi szerveinek van alárendelve, így nem tartoznak egyik járáshoz sem. A járások közül négy az egykori Korják autonóm körzet területén létrehozott Korják körzethez tartozik.

Az önkormányzatok területi beosztása kis mértékben eltér a közigazgatási felosztástól. A 11 járás mindegyikében járási önkormányzat működik, Petropavlovszk-Kamcsatszkij és Viljucsinszk pedig a járásoktól független városi körzetet alkot, melyek egyszintű önkormányzatok, egyszerre gyakorolják a járási és a községi önkormányzati hatásköröket. Szintén városi körzetet alkot a Korják körzet székhelye, Palana városi jellegű település is, ezért bár Palana közigazgatási tekintetben a Tyigili járáshoz tartozik, e járás önkormányzatának hatásköre nem terjed ki rá. Jelizovo városának helyzete viszont éppen fordított, mivel nem alkot városi körzetet, hanem önkormányzati szempontból a Jelizovói járáshoz tartozik. A többi kilenc járási önkormányzat hatásköre a megfelelő közigazgatási járásra terjed ki. A határterületen található 2 községközi terület is, melyek valamely járásnak a községekhez nem tartozó, ritkán lakott területei.

A határterületen tehát 11 járási önkormányzat és 3 városi körzet található, a járásokhoz pedig összesen 5 városi község és 51 falusi község tartozik.

A járások és székhelyeik:

A Korják körzet területén található járások (székhelyükkel):

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]