Kalmükföld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalmükföld (Kalmük Köztársaság
Khal’mg Tangghch, Хальмг Таңһч)
Kalmükföld címere
Kalmükföld címere
Kalmükföld zászlaja
Kalmükföld zászlaja
Himnusz: Kalmük Köztársaság Himnusza[1]
Közigazgatás
Ország Oroszország
Szövetségi körzetDéli szövetségi körzet
Székhely Eliszta
Alapítás1957. január 9.
Köztársaság vezetője Batu Szergejevics Haszikov
Hivatalos nyelv kalmük, orosz
Rendszám 08
Népesség
Teljes népesség269 984 fő (2021. jan. 1.)
Népsűrűség4 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület
Összterület76 100 km²
Időzóna UTC +3 (NYISZ: UTC +4)
Elhelyezkedése
Kalmükföld (Oroszország)
Kalmükföld
Kalmükföld
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 46° 19′, k. h. 44° 16′Koordináták: é. sz. 46° 19′, k. h. 44° 16′
Kalmükföld weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalmükföld témájú médiaállományokat.

A Kalmük Köztársaság (kalmükül: Хальмг Таңһч, oroszul: Респу́блика Калмы́кия) vagy másik, ismert nevén Kalmükföld az Oroszországi Föderáció egyik tagköztársasága. Fővárosa Eliszta.

A köztársaságban a kalmük ábécé használatos.

A köztársaság első elnöke Kirszan Nyikolajevics Iljumzsinov volt (1993–2005), majd miután az „elnök” (prezigyent) címet megszüntették, továbbra is ő volt (2005–2010) a köztársaság vezetője (glava). Ezt a posztot 2010. október 24. óta Alekszej Maratovics Orlov tölti be.

Az egyetlen köztársaság Európában, ahol a buddhizmus a legnépszerűbb vallás.[2]

Földrajz[szerkesztés]

A Kaukázustól északra, a Volgától délre, Kaszpi-tenger északnyugati partján fekszik. Középső részén északról délre a Jergenyi-dombság húzódik, délen a Kuma–Manics-süllyedék található északnyugat-délkeleti irányban, míg keleti része síkság, sztyepp, a Kaszpi-mélyföld része. A tengerpart mocsaras. Fő folyói a süllyedékben haladnak, és víztározó található rajtuk: délnyugaton a Manics, amely a Rosztovi területtől és a Sztavropoli határterülettől választja el, valamint délen a Kuma, amely Dagesztán felé határfolyó. Ezen kívül egy kis szakaszon a Volga is átfolyik rajta északkeleten.

Települések[szerkesztés]

Kalmükföld fekvése és szomszédai

Kalmükföldön (a 2010. évi népszámláláskor) 3 város és 262 falusi település található, mely utóbbiak közül 2 lakatlan. 1987-ben még 5 városi jellegű település volt a köztársaságban, a Szovjetunió megszűnése óta azonban ezek elvesztették e címüket és faluvá alakultak.

A 2010. évi népszámlálás adatai szerint Kalmükföldön 44% a városi (városokban vagy városi jellegű településeken élő) népesség aránya, a legtöbb más oroszországi régióval összevetve ez nagyon alacsony érték. A legnagyobb falu népessége megközelíti a 12 ezer főt, és összesen 12-é éri el a háromezret, melyek együttesen a köztársaság lakosainak 25%-a számára nyújtanak otthont. A településhálózat döntő részét azonban a legfeljebb néhány száz lakosú aprófalvak alkotják.

Kalmükföld városai a következők (2010. évi népességükkel):

Közigazgatás és önkormányzatok[szerkesztés]

Kalmükföld (a 2010. évi népszámláláskor) közigazgatási szempontból 13 járásra oszlik, Eliszta városa pedig köztársasági alárendeltségű, így a hozzá beosztott falusi településekkel együtt nem tartozik egyik járáshoz sem.

Az önkormányzatok területi beosztása megegyezik a közigazgatási felosztással. A 13 járás mindegyikében járási önkormányzat működik, míg Eliszta a hozzá beosztott falusi településekkel együtt a járásoktól független városi körzetet alkot, melynek egyszintű önkormányzata van, egyszerre gyakorolja a járási és a községi önkormányzati hatásköröket. A járásokhoz összesen 2 városi község – ezek székhelye a két kisebb város – és 111 falusi község tartozik.

A járások és székhelyeik:

Politikai vezetés[szerkesztés]

A köztársaság vezetője (oroszul: (glava):

  • Alekszej Maratovics Orlov: 2010. október 24. – 2019. március 20. Hivatali idejének lejárta előtt Putyin elnök leváltotta.
  • Batu Szergejevics Haszikov: 2019. március 20-ától Putyin elnök rendeletével a köztársaság vezetőjének feladatait ellátó megbízott. (Többszörös profi kick-box világbajnok.) Megbízatása a következő választásig szól (2019. szeptember).[3] A 2019. szeptember 8-i választáson a köztársaság vezetőjének választották.[4]
Beiktatták hivatalába: szeptember 21-én.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. National Anthem of Kalmykia
  2. Tom Parfitt. „King of Kalmykia”, The Guardian, 2006. szeptember 21. (Hozzáférés ideje: 2001. március 28.) „Kalmykia is the only Buddhist region in Europe...” 
  3. Калмыкия получила чемпиона мира по кикбоксингу (Kommersant.ru, 2019-03-20)
  4. Кто выиграл выборы 8 сентября (Kommersant.ru, 2019-09-09. Hozzáférés: 2019-10-13)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Kalmykia
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalmükföld témájú médiaállományokat.