Kalmük nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kalmük
Хальмг келн
BeszélikOrosz Oroszország, kisebb részt még: Ukrán Ukrajna, Belarusz Fehéroroszország stb.
Terület Európa, Ázsia
Beszélők számakb. 150 000 (2002) fő
NyelvcsaládAltaji nyelvcsalád
   Mongol nyelvek
    nyugati
     kalmük nyelv
Írásrendszer cirill és mongol írás
Hivatalos állapot
Hivatalos Kalmükföld Kalmükföld (Orosz Oroszország)
Nyelvkódok
ISO 639-3nincs
A Wikimédia Commons tartalmaz Хальмг келн témájú médiaállományokat.

A kalmük nyelv (saját elnevezéssel хальмг келн vagy өөрдин келн) az altaji nyelvekhez, azon belül a mongol nyelvek közé tartozó egyetlen európai mongol nyelv, amit a Kaszpi-tenger térségében beszélnek. A Kalmük Köztársaságban hivatalos nyelv, a kalmük nyelvet beszélők száma folyamatosan növekszik. Ennek ellenére a mai napig veszélyeztetett nyelvként tartják számon.

Történet[szerkesztés]

A kalmükök őshazája feltehetően Mongólia volt, mivel a tudósok szerint Dzsingisz kán szeretett volna területet biztosítani ennek a népnek is. Néhány évvel később a kalmük nyelvet beszélők elkezdtek vándorolni Szibériába és sok ideig ott maradtak. Miután az oroszok birodalma folyamatosan nőtt, a kalmükök száma pedig folyamatosan csökkent és közben életterük további vándorlások után a kaukázushoz közelre tevődött át. Szerencsére a nyelv beszélőinek száma az elmúlt években ismét nőni kezdett, és ez a mai napig megfigyelhető (lásd itt).

Hivatalos státusz[szerkesztés]

A kalmükök által lakott terület Oroszország egyik köztársasága, ahol a nyelv hivatalos státuszú. Cirill írást használ a mongollal együtt. A kalmük az egyetlen buddhista nép Európában.

Ábécé[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]