Kalmük nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kalmük
Хальмг келн
BeszélikOrosz Oroszország, kisebb részt még: Ukrán Ukrajna, Belarusz Fehéroroszország stb.
Terület Európa, Ázsia
Beszélők számakb. 150 000 (2002) fő
NyelvcsaládAltaji nyelvcsalád
   Mongol nyelvek
    nyugati
     kalmük nyelv
Írásrendszer cirill és mongol írás
Hivatalos állapot
Hivatalos Kalmükföld Kalmükföld (Orosz Oroszország)
Nyelvkódok
ISO 639-3nincs
A Wikimédia Commons tartalmaz Хальмг келн témájú médiaállományokat.

A kalmük nyelv (saját elnevezéssel хальмг келн vagy өөрдин келн) az altaji nyelvekhez, azon belül a mongol nyelvek közé tartozó egyetlen európai mongol nyelv, amit a Kaszpi-tenger térségében beszélnek, a közeli rokon ojrattal alkotja az ojrat ágat. Két nyelvjárása, a torgut és a dörböt, mely között csekély az eltérés. A Kalmük Köztársaságban hivatalos nyelv, a kalmük nyelvet beszélők száma növekszik de ennek ellenére a mai napig veszélyeztetett nyelvként tartják számon.

Felépítés[szerkesztés]

A mongol nyelvek kerülik a szóeleji mássalhangzó torlódást, a jelző a jelzett szó előtt áll, ragokat használ, van birtokos személyragozás is. A kalmükben a főnévnek kilenc esete van, a többes számot a -s, -d, -úd, -űd, -nar ragokkal jelöli. A mai mongol nyelvek a 14. századtól különültek el egymástól. A kalmüköt 1930 és 1939 között latin és azóta cirill írásmóddal írják, korábban saját írásuk volt a kizárólagos. A nemzetközi szavak orosz közvetítéssel épültek be a nyelvbe.

Hivatalos státusz[szerkesztés]

A kalmükök által lakott terület Oroszország egyik köztársasága, ahol a nyelv hivatalos. A kalmük az egyetlen buddhista nép Európában.

Ábécé[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]