Kick-box

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kickbox-mérkőzésen egy jól kivitelezett jobbhorog ütés
German Open 2010

A kick-box több tradicionális harcművészet elemeit ötvöző küzdősport.

Története[szerkesztés]

A kick-box az 1970-es évek közepe táján alakult ki, elsősorban az Egyesült Államokban és valamivel később Nyugat-Európában. Alapítói az amerikai Mike Anderson és a német Georg Brückner voltak. A kick-box első elnevezése sportkarate, majd all-style sportkarate volt, később egységesen a kick-box elnevezés használata vált elfogadottá.

Az alapítók egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harcművészetek – a (japán eredetű) karate, a (koreai eredetű) taekwondo és a (kínai eredetű) kungfu, valamint a thaiföldi eredetű muay thai – mozgásanyagát továbbfejlesztve, azokat ötvözve a boksz technikákkal, egy önálló, deklaráltan verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre. A kick-box nem tagadja a tradicionális gyökereit, de önmagát nem harcművészetként, hanem egy modern küzdősportként határozza meg.

Az alapítók Bruce Lee közeli barátai (Chuck Norris, Bill Wallace, Bob Wall, Benny Urquidez, Jeff Smith, Dan Inosanto, Dan Macaruso, Dominique Valera, Danuel Rennesson), akik Bruce Lee halála után a Jeet Kune Do-ból kivették a sérülésveszélyes vagy végzetes elemeket és sporttá „szelídítették” a Jeet Kune Do-t.[1]

A Hunyadi SE az all style kick-boksz mellett kötelezte el magát a hosszas szakmai csatározások végén, de eleinte csak a semi-contact szakágat művelték. Hivatalosan 1985- ben kezdődött Magyarországon a full-contact irányzat, s abban az évben rögtön itt került sor a világbajnokságra.

Szabályrendszerek[szerkesztés]

Ma a kick-boxot, a küzdelmi szabályrendszerek alapján két alcsoportra szokták osztani: ringes (full-kontact, low-kick és K1) és tatamis (pointfighting, light-kontact és kick-light). A kick-box ágazataihoz különböző világszövetségek is tartoznak. A legnagyobb a World Association of Kickboxing Organizations (WAKO), aminek több mint 90 tagja van.

A kick-box versenyeken a sportolók küzdelmi és formagyakorlat versenyszámokban versenyeznek, a nők és a férfiak külön.

A küzdelmi versenyszámokat hat szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban különböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál a kontrollált félerejű (a pointfighting, light-kontact és kick-light szabályrendszerekben), vagy a teljes erejű (a full-kontact, low-kick és K1 szabályrendszerekben) végrehajtás engedélyezett. A semi és light-kontakt küzdelmeket egy 8×8 méteres tatamival borított küzdőtéren, míg a teljes erejűeket ökölvívó ringben vívják.

Érvényes találati felületek: fej elölről és oldalról (a PF-ban a tarkó is), a test elölről a nyak és az öv között a test oldalvonaláig, a low-kick ill. a K1 szabályrendszerekben a comb illetve az egész láb is. Engedélyezett a lábsöprés.

Az egyes szabályrendszerek legfontosabb jellemzői[szerkesztés]

Pointfighting: A küzdőtér 8x8m-es tatami, a ruházat hosszú nadrág, póló és az övfokozatnak megfelelő színű öv. A küzdelem célja minél több pont szerzése. Megengedettek a félerejű kontrollált ütések és rúgások testre, fejre, az öv alatti rész csak lábsöpréssel támadható. Tilos a fogás és térdelés, valamint a sípcsonttal történő rúgás. A vezetőbíró minden érvényes találatnál megállítja a küzdelmet és megítéli a megfelelő  értékű  pontot.

Light-Contact: A küzdőtér 8x8m-es tatami, a ruházat hosszú nadrág, póló és az övfokozatnak megfelelő színű öv. A küzdelem célja minél több pontszerzés. A szabályok megegyeznek  a PF szabályokkal, azzal a különbséggel, hogy a küzdelem folyamatos, a bírók a menetek alatt pontoznak és a mérkőzés végén a bírók pontozása alapján születik meg a végeredmény, a bevitt érvényes találatok száma alapján. Tilos a fogás és térdelés, valamint a sípcsonttal történő rúgás.

Kick- Light: A küzdőtér 8x8m-es pást vagy tatami, a ruházat rövidnadrág, meztelen felsőtest a hölgyeknél a felsőtesten top. A technikák megegyeznek a Light-Contact szabályrendszerrel, azzal kiegészítve, hogy a comb is támadható felület. A küzdelem folyamatos, a bírók a menetek alatt pontoznak és a mérkőzés végén a bírók pontozása alapján születik meg a végeredmény, a bevitt érvényes találatok száma alapján.

Full-Contact: A küzdőtér szabályos ökölvívó szorító, a ruházat hosszú nadrág meztelen felsőtest, a hölgyeknek a felsőtesten top, a versenyzők övet nem viselnek. A küzdelem célja a mielőbbi leütés, kiütés. Teljes erejű ütésekkel és rúgásokkal támadható a test és a fej, illetve lábsöpréssel a láb. Tilos a térdelés és a fogás. Amennyiben a mérkőzés végig megy, pontozás alapján születik döntés, a pontozás a bevitt érvényes találatok száma alapján történik, az ellenfél kiütése szabályos. (K.O.)

Low-Kick: A küzdőtér szabályos ökölvívó szorító, a ruházat rövidnadrág, meztelen felsőtest a hölgyeknél a felsőtesten top. A küzdelem célja a mielőbbi leütés, kiütés. A szabályok megegyeznek a Full-Contact szabályaival, azzal a különbséggel, hogy köríves rúgásokkal támadható a comb minden irányból.  Amennyiben a mérkőzés végig megy, pontozás alapján születik döntés, a pontozás a bevitt érvényes találatok száma alapján történik, az ellenfél kiütése szabályos. (K.O.)

K1: A küzdőtér szabályos ökölvívó szorító, a ruházat rövid nadrág, félmeztelen felsőtest a hölgyeknél a felsőtesten top. A küzdelem célja a mielőbbi leütés, kiütés. A szabályok megegyeznek a Low-Kick szabályokkal, azzal a különbséggel, hogy engedélyezett a fogás /klincs/ addig, amíg a versenyzők aktívak benne. Engedélyezett továbbá a térdelés lábra testre fejre, támadható a láb minden irányból, beleértve a térd ízületet is, engedélyezett a földre vitel is. Amennyiben a mérkőzés végig megy, pontozás alapján születik döntés. A pontozás a bevitt érvényes találatok száma alapján történik.

A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek: védőkesztyű (a semi-kontaktban nyitott kezes, a többi szabályrendszerben zárt kezes), lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő.Kivételt képez a K1 szabályrendszer, ahol láb- és fejvédőt nem viselnek a versenyzők.

Szervezetek[szerkesztés]

Szervezet Weboldal
World Association of Kickboxing Organizations (W.A.K.O) http://www.wakoweb.com
World amateur sport Kickboxing Organization (W.A.S.K.O.) http://www.dovuscu.com/
International Kickboaxing Board of Control (IKBC) http://www.ikbc.org/
The World Kickboxing & Karate Association (W.K.A.) https://web.archive.org/web/20170614113347/http://kickboxing-wka.co.uk/
World Kickboxing Network (W.K.N.) http://www.worldkickboxingnetwork.com/
World Kickboxing Union (W.K.U.) http://www.wku-kickboxing.com/
World Kickboxing Federation (W.K.F.) https://web.archive.org/web/20190605061538/http://www.wkfkickboxing.com/
International Kickboxing Federation (IKF) – Prof & Amateur Kickboxing http://www.ikfkickboxing.com
World Federation of Kickboxing (WFK) https://web.archive.org/web/20180520015742/http://www.wfk-gov.com/
Professional Kickboxing Association (P.K.A) http://www.pkakickboxing.com/ Archiválva 2008. július 4-i dátummal a Wayback Machine-ben

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Kung Fu Királya – Leyrer Richard, Szabó Julianna

Források[szerkesztés]

  • Werner Lind: Nagy Harcművészeti Lexikon, Budapest 2004, Libruna Kft.

További információk[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap