Ugrás a tartalomhoz

Kick-box

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
kick-box

EredetJapán
MegalkotójaNogucsi Oszamu[1]
Jamada Tacuo
Érintésfull kontakt
TechnikákÜtés-rúgás
Olimpiaiigen (2021-ben elismerve)
Ebből fejlődött
Rá alapszik
karate, thai boksz, ökölvívás
shoot boxing
Kickbox-mérkőzésen egy jól kivitelezett jobbhorog ütés
German Open 2010[2]

A kick-box több tradicionális harcművészet elemeit ötvöző küzdősport.

Története[szerkesztés]

A kick-box eredetileg Japánból származik, ahol már az 1950-es években is tartottak mérkőzéseket.[3][4][5][6][7] Az Egyesült Államokban 1970-es évek közepe táján kezdték művelni, és valamivel később került át Nyugat-Európába. A kick-box első elnevezése sportkarate, majd all-style sportkarate volt, később egységesen a kick-box elnevezés használata vált elfogadottá.

Az alapítók egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harcművészetek – a (japán eredetű) karate, a (koreai eredetű) taekwondo és a (kínai eredetű) kungfu, valamint a thaiföldi eredetű muay thai – mozgásanyagát továbbfejlesztve, azokat ötvözve a boksz technikákkal, egy önálló, deklaráltan verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre. A kick-box nem tagadja a tradicionális gyökereit, de önmagát nem harcművészetként, hanem egy modern küzdősportként határozza meg.

Hivatalosan 1985- ben kezdődött Magyarországon a full-contact irányzat, s abban az évben rögtön itt került sor a világbajnokságra.

2021-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes jogú olimpiai sportként ismerte el.[8]

Szabályrendszerek[szerkesztés]

Ma a kick-boxot, a küzdelmi szabályrendszerek alapján két alcsoportra szokták osztani: ringes (full-kontact, low-kick és K1) és tatamis (pointfighting, light-kontact és kick-light). A kick-box ágazataihoz különböző világszövetségek is tartoznak. A legnagyobb a World Association of Kickboxing Organizations (WAKO), aminek több mint 90 tagja van.

A kick-box versenyeken a sportolók küzdelmi és formagyakorlat versenyszámokban versenyeznek, a nők és a férfiak külön.

A küzdelmi versenyszámokat hat szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban különböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál a kontrollált félerejű (a pointfighting, light-kontact és kick-light szabályrendszerekben), vagy a teljes erejű (a full-kontact, low-kick és K1 szabályrendszerekben) végrehajtás engedélyezett. A semi és light-kontakt küzdelmeket egy 8×8 méteres tatamival borított küzdőtéren, míg a teljes erejűeket ökölvívó ringben vívják.

Érvényes találati felületek: fej elölről és oldalról (a PF-ban a tarkó is), a test elölről a nyak és az öv között a test oldalvonaláig, a low-kick ill. a K1 szabályrendszerekben a comb illetve az egész láb is. Engedélyezett a lábsöprés.

Az egyes szabályrendszerek legfontosabb jellemzői[szerkesztés]

Pointfighting: A küzdőtér 8x8m-es tatami, a ruházat hosszú nadrág, póló és az övfokozatnak megfelelő színű öv. A küzdelem célja minél több pont szerzése. Megengedettek a félerejű kontrollált ütések és rúgások testre, fejre, az öv alatti rész csak lábsöpréssel támadható. Tilos a fogás és térdelés, valamint a sípcsonttal történő rúgás. A vezetőbíró minden érvényes találatnál megállítja a küzdelmet és megítéli a megfelelő  értékű  pontot.

Light-Contact: A küzdőtér 8x8m-es tatami, a ruházat hosszú nadrág, póló és az övfokozatnak megfelelő színű öv. A küzdelem célja minél több pontszerzés. A szabályok megegyeznek  a PF szabályokkal, azzal a különbséggel, hogy a küzdelem folyamatos, a bírók a menetek alatt pontoznak és a mérkőzés végén a bírók pontozása alapján születik meg a végeredmény, a bevitt érvényes találatok száma alapján. Tilos a fogás és térdelés, valamint a sípcsonttal történő rúgás.

Kick- Light: A küzdőtér 8x8m-es pást vagy tatami, a ruházat rövidnadrág, meztelen felsőtest a hölgyeknél a felsőtesten top. A technikák megegyeznek a Light-Contact szabályrendszerrel, azzal kiegészítve, hogy a comb is támadható felület. A küzdelem folyamatos, a bírók a menetek alatt pontoznak és a mérkőzés végén a bírók pontozása alapján születik meg a végeredmény, a bevitt érvényes találatok száma alapján.

Full-Contact: A küzdőtér szabályos ökölvívó szorító, a ruházat hosszú nadrág meztelen felsőtest, a hölgyeknek a felsőtesten top, a versenyzők övet nem viselnek. A küzdelem célja a mielőbbi leütés, kiütés. Teljes erejű ütésekkel és rúgásokkal támadható a test és a fej, illetve lábsöpréssel a láb. Tilos a térdelés és a fogás. Amennyiben a mérkőzés végig megy, pontozás alapján születik döntés, a pontozás a bevitt érvényes találatok száma alapján történik, az ellenfél kiütése szabályos. (K.O.)

Low-Kick: A küzdőtér szabályos ökölvívó szorító, a ruházat rövidnadrág, meztelen felsőtest a hölgyeknél a felsőtesten top. A küzdelem célja a mielőbbi leütés, kiütés. A szabályok megegyeznek a Full-Contact szabályaival, azzal a különbséggel, hogy köríves rúgásokkal támadható a comb minden irányból.  Amennyiben a mérkőzés végig megy, pontozás alapján születik döntés, a pontozás a bevitt érvényes találatok száma alapján történik, az ellenfél kiütése szabályos. (K.O.)

K1: A küzdőtér szabályos ökölvívó szorító, a ruházat rövid nadrág, félmeztelen felsőtest a hölgyeknél a felsőtesten top. A küzdelem célja a mielőbbi leütés, kiütés. A szabályok megegyeznek a Low-Kick szabályokkal, azzal a különbséggel, hogy engedélyezett a fogás /klincs/ addig, amíg a versenyzők aktívak benne. Engedélyezett továbbá a térdelés lábra testre fejre, támadható a láb minden irányból, beleértve a térd ízületet is, engedélyezett a földre vitel is. Amennyiben a mérkőzés végig megy, pontozás alapján születik döntés. A pontozás a bevitt érvényes találatok száma alapján történik.

A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek: védőkesztyű (a semi-kontaktban nyitott kezes, a többi szabályrendszerben zárt kezes), lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő.Kivételt képez a K1 szabályrendszer, ahol láb- és fejvédőt nem viselnek a versenyzők.

Szervezetek[szerkesztés]

Szervezet Weboldal
World Association of Kickboxing Organizations (W.A.K.O) http://www.wakoweb.com
World amateur sport Kickboxing Organization (W.A.S.K.O.) http://www.dovuscu.com/ Archiválva 2009. február 7-i dátummal a Wayback Machine-ben
International Kickboaxing Board of Control (IKBC) http://www.ikbc.org/
The World Kickboxing & Karate Association (W.K.A.) https://web.archive.org/web/20170614113347/http://kickboxing-wka.co.uk/
World Kickboxing Network (W.K.N.) http://www.worldkickboxingnetwork.com/ Archiválva 2022. március 9-i dátummal a Wayback Machine-ben
World Kickboxing Union (W.K.U.) http://www.wku-kickboxing.com/ Archiválva 2010. december 30-i dátummal a Wayback Machine-ben
World Kickboxing Federation (W.K.F.) https://web.archive.org/web/20190605061538/http://www.wkfkickboxing.com/
International Kickboxing Federation (IKF) – Prof & Amateur Kickboxing http://www.ikfkickboxing.com
World Federation of Kickboxing (WFK) https://web.archive.org/web/20180520015742/http://www.wfk-gov.com/
Professional Kickboxing Association (P.K.A) http://www.pkakickboxing.com/ Archiválva 2008. július 4-i dátummal a Wayback Machine-ben

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Black Belt, 1972. február 1. (Hozzáférés: 2015. február 16.)
  2. Kapta halt. (Hozzáférés: 1089. április 20.)[halott link]
  3. "A HISTORY OF KICKBOXING" : NORTH AMERICA'S SURPRISINGLY TABOO 'KICKBOXING' HISTORY! (Part 1) : 1950's and 1960's. Kick-france.fr . [2018. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 27.)
  4. (2017. október 1.) „Acute neuromuscular, cognitive and physiological responses to a Japanese kickboxing competition in semi-professional fighters”. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness 58 (12), 1720–1727. o. DOI:10.23736/S0022-4707.17.07859-8. PMID 29083128.  
  5. Black Belt October 1968, 1968. október 1. (Hozzáférés: 2015. január 10.)
  6. Black Belt February 1973, 1973. február 1. (Hozzáférés: 2015. január 10.)
  7. Black Belt February 1972, 1972. február 1. (Hozzáférés: 2015. január 10.)
  8. Tokió 2020: teljes jogú olimpiai sportág lett a kick-box. Nemzeti Sport. (Hozzáférés: 2021. augusztus 24.)

Források[szerkesztés]

  • Werner Lind: Nagy Harcművészeti Lexikon, Budapest 2004, Libruna Kft.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:kickboxing
A Wikimédia Commons tartalmaz Kick-box témájú médiaállományokat.
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap