Szerkesztővita:Kövics György

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt OsvátA 2 hónappal ezelőtt a(z) Wikiminimum témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Kövics György!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Szócikkírásnál, illetve módosításnál szó szerint ne másolj máshonnan, illetve mindig tüntesd fel forrásaidat!

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Alfa-ketosav vita 2022. december 28., 07:41 (CET)Válasz


Meglehetősen lehangoló, hogy Szepessy István neve (pl.) a neten (eddig) csak egyszerű plágiumként jelenik meg! Imigyen pl. a növényimmunitástan alapján keresve: A csaló, a Szent István Egyetem karának valamely „névtelen” tolvaja, a Gödöllői Egyetem (akkor: SZIE MKK) nevében tette fel az általam írt és publikált anyagomat (a 3 oldalból az első oldalt "elhagyva", amely a szerzőt, publikálás helyét stb. tartalmazta...)

Szepessy István és életrajza - SZIE-MKK http://www.mkk.szie.hu › szepessy_istvan_eletrajza.PDF Szakmai munkássága az általános növénykórtan területén a növényimmunitástan, a járványtan, a prognosztika és a csávázás egyes kérdéseinek kutatására ...

A munka annak az írásomnak az átvétele (a szerzőt, a pontos címet és bibiliográfiai adatokat elhagyva), amely itt található: Kövics Gy. (2012): Prof. Dr. Szepessy István a „Gulyás Antal emlékérem a növényvédelemért” kitüntetettje, 2012. (laudáció). Journal of Agricultural Sciensis - Acta Agraria Debreceniensis. 2012/50. 8-10. https://mek.unideb.hu/sites/default/files/upload_documents/proceedings_2012.pdf

MIT LEHET TENNI?

Szomorú tény, hogy annak ellenére, hogy Szepessy aktív életszakaszának jelentős része Gödöllőhöz kötötte (ezért, és a családja miatt temették el ott), de még csak nem is képviselte senki sem az Egyetemet, sem az egykori tanszékét… Önálló megemlékezés írását pedig meg sem kísérelték!

Hogy a kereső programok mit „dobnak fel”, annak sorrendjét (pl. a most készülő Wikipédia anyagot Szepessy-ről) meg lehet-e változtatni???

Kövics György

Engedély képekhez[szerkesztés]

Szia! Az általad feltöltött Fájl:Nagy Bálint szobor-kozterkep-mapublic.jpg kép egy szerzői jogvédelem alatt álló alkotás. Amennyiben tudsz engedélyt szerezni, kérlek, jelezd ezt a kép oldalán a fejléc alatt az {{engedélykérés folyamatban}}(?) sablon kirakásával (a képfeltöltéseid listáját megtalálod a „Közreműködéseim” menüben). A Wikipédia:Engedélykérés oldalon találsz mintákat szabad licences engedély kéréséhez. Az engedélyeket minden esetben a permissions-hu@wikimedia.org címre küldesd! Képekkel kapcsolatos kérdéseiddel fordulj bizalommal a kocsmafal képszekciójához. Képek feltöltése előtt kérlek, tanulmányozd a felküldési útmutatót. Köszönöm a figyelmed, Regasterios vita 2022. szeptember 8., 18:22 (CEST) Ez a Fájl:Nagy Bálint-saját honlap.JPG-re is vonatkozik. – Regasterios vita 2022. szeptember 8., 18:28 (CEST)Válasz

A Nagy Bálint szobor-képről egyeztettem a szerzővel (Ády), aki javasolta a már meglévő licenc (CC BY-NC-ND 4.0) használatát (beírtam!). Az engedélykérés "folyamatban van" oldalon is jelzést tettem. Az e-mail váltást a kép szerzőjével - ha kéri - továbbítom!
A (már régóta nem aktív) Nagy Bálint saját honlapjára feltöltött fotójára hogyan kérhető "engedély", pláne egy 7 éve nem élő személy inaktív honlapjától? (Nyilván a saját magáról készít(tet)ett képet N.B. tetszés szerint tehette közzé!
Remélem, nincs további akadálya az újbóli nyilvánossá tételnek? (Többen panaszkodtak, hogy nem érik el az oldalt!)
Köszönettel:
Kövics György prof.emeritus Kövics György vita 2022. szeptember 11., 09:57 (CEST)Válasz

Szia! A CC BY-NC-ND 4.0 nem elfogadott licenc a Wikipédián. Ezen az odalon nézheted meg, miről szól ez a licenc. A Ne add el! és a Ne változtasd! feltételek kizárják a lehetőséget az itteni felhasználásra. A fotós, vagyis Ády pedig ma is él értelemszerűen, így számomra értelmezhetetlen a több mint 70 éve elhunyt ismeretlen fotósról szóló érved. Köszönöm a megértésed. – Regasterios vita 2022. szeptember 28., 19:33 (CEST)Válasz

Két szócikk fotóinak dolga keveredik: ad 1. a "Gulyás Antal" szócikkhez vissza került a kép ("elmúlt 70 éves"), ez rendben van!

ad 2. a "Nagy Bálint (növényorvos)" szócikkhez 2 kép került feltöltésre: az egyik a portréja (amely készítésének ideje, szerzője stb. ismeretlen, és a 2010 óta már nem működő honlapról származó saját közzétételű portréja: http://users.atw.hu/drnagybalint/ : ehhez kitől lehetne licencet szerezni, hogy a szócikkbe (végre) bekerüljön? A szoborról ide másolom a levélváltásunkat "Ády"-val, melyet egy "Mintalevél" alapján írtam neki:

"From: Szatmári Ádám

Sent: Friday, September 9, 2022 10:56 AM

To: gkovics@gmail.com

Subject: Re: Hozzájárulás kérése a Wikipédia "Nagy Bálint" szócikkében való felhasználásra

Kedves György!

Probléma lenne, ha a liszensze ugyan maradni mint ami a kép mellett van??

(CC BY-NC-ND 4.0)

Üdv, Ády

<gkovics@gmail.com> ezt írta (időpont: 2022. szept. 9., P, 9:58):

Kedves Ádám!

Kövics György nevű szerkesztő egy Ön által készített képet töltött fel a Wikipédiára. A kép címe:

https://www.kozterkep.hu/35114/nagy-balint-mellszobra

Tisztelettel kérdezem, hogy hozzájárul-e a kép szabad licenc alatti publikálásához és további felhasználásához.

Célunk a pontos, objektív cikkek létrehozása minden fontosnak tartott témában. A képet a Wikipédia szabad enciklopédia lapjain tervezzük felhasználni, a cikkek illusztrációjaként. Erre akkor van lehetőségünk, ha a kép(ek) szerzői jogának tulajdonosa hozzájárul, hogy a kép(ek) szabad licenc alatt legyenek közzé téve.

A projekt csak törvényesen elérhető, „szabad képeket” használ. Ennek feltétele az, hogy a képet a tulajdonosa egy a Wikipédia szempontjából is szabad licencszerződés keretében engedje közzétenni, melyek megengedik a mű másolását, terjesztését, bemutatását, előadását, valamint módosítását, átalakítását, feldolgozását, továbbá lehetővé teszik a kereskedelmi célú felhasználást.

Kérem, hogy tegye lehetővé az idézett kép szabad licenc alapján történő felhasználását. A Wikipédia projekt erre a Creative Commons szervezet licenceit javasolja.

A különböző engedélyek közül a „CC-BY-SA-4.0” kifejezett előnye, hogy a képek szabadon felhasználását lehetővé teszi, de közben a szerző és/vagy a forrás megjelölését is előírja.

A licenc leírása az alábbi címen érhető el: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.hu

Abban az esetben, ha Ön támogatja a Wikipédia kezdeményezését, vagy csupán elfogadhatónak tartja, hogy a képet a fentiek alapján publikálni lehet, akkor arra kérem, hogy ezen megkeresésre az alábbihoz hasonló tartalmú e-mail visszaküldésével válaszoljon:

Címzett: permissions-hu@wikimedia.org

________________________________________

Kijelentem, hogy az alábbi kép(ek) szerzői jogainak tulajdonosaként jogosult vagyok a képek szerzői jogairól nyilatkozni:

• <<a Wikimedia Commonsra felküldés pontos helye (vagy a kép(ek) webcíme (URL), vagy a képek bármilyen, egyértelmű meghatározása)>>

Beleegyezem, hogy a képek a Wikimédia-projektek oldalain a „Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0” (CC-BY-SA 4.0) licenc alatt kerüljenek közzétételre.

A hozzájárulás nem korlátozódik a Wikipédiára, vagy az ahhoz kapcsolódó oldalakra. Elfogadom, hogy biztosítom a jogot a képek terjesztésére, kereskedelmi vagy nemkereskedelmi célból történő felhasználására, vagy igény szerinti módosítására, amennyiben betartják ezen licenc és a törvények szabta feltételeket.

Kérem, hogy engem mint szerzőt az alábbi módon jelöljenek meg:

• <<a megjelölés formája>>

Jelen engedélyemmel szerzői jogaimról nem mondok le, de a mások által végzett módosítások nem lesznek nekem tulajdonítva.

Elfogadom, hogy ezt a beleegyezésemet nem vonhatom vissza. Tudomásul veszem, hogy a képeket a Wikimédia-projektek nem biztos, hogy örökké megőrzik.

[2022.09.   ]

[A szerzői jog tulajdonosának neve]

________________________________________

Ha további kérdése van, szívesen állok (vagy állunk a Wikipédia lapjain) rendelkezésükre.

Bízom szíves együttműködésében. Neve napján köszöntöm!

Tisztelettel:

Kövics György

Wikipédia-szerkesztő

2022.09.09."


Ha Ády javaslata "nem elfogadható" (bár ő a fenti e-mailben jelezte a szabad felhasználás lehetőségét), akkor fel kell utazzak Pestre és kattintanom kell egy saját exponálású fotót?

Kérném előrevivő szíves segítő javaslatát, hogy mégiscsak legális legyen Szatmári Ádám (címe fenn) szoborfotójának felhasználása is!

Üdvözlettel:

Kövics György

A szobor kapcsán úgy tűnik, valóban nincs más lehetőség, mint egy saját fotó elkészítése. Köszönet érte, ha fáradozol ez ügyben. – Regasterios vita 2022. szeptember 28., 21:23 (CEST)Válasz

Gulyás Anttal portréja[szerkesztés]

Szia! Ez így nem lesz jó, sajnos. Ezt a képet te nem készíthetted, nyilván, viszont feltöltötted úgy, mintha te lennél a szerzői jog tulajdonosa. Valószínűleg korábban is emiatt törölték a képet, ha csak úgy "eltűnt". Létezik egy olyan, hogy szerzői jogi törvény. A fénykép annak a szerzői jogi tulajdona, aki készítette. Az ő halála után 70 évig a fénykép jogvédett. Honnan van ez a fénykép? Ki készítette? Mikor készült? Ezeket tisztázni kellene, hogy eldönthessük, hogy szabad-e használnunk, vagy sem. Xia Üzenő 2022. szeptember 20., 23:00 (CEST)Válasz

Köszönöm a választ, az 1920-as évek már átlépték a 70 évet Gulyás Antal esetében... De mi a helyzet az "ismeretlen dátumú családi v. egyéb képek" esetében, amelyben sem utód, sem a kép készítőjének "szerzői joga" nem tisztázható? Mit lehet ilyenkor tenni?! Ez abszurd akadály! Hogy lehet ezen "szabályszerűen" segíteni?!
Csak én vagyok ennyire tudatlan? Nagy Bálint portréját akárki készíthette, a szobráról készített kép "jogtulajdonosának" engedélyét, javaslatát pedig egy hete már feltöltöttem a kérésnek megfelelően!.... A portréjával mi lesz a helyzet (kideríthetetlen, hogy ki fotózta a "közszereplőt" anno... Kövics György vita 2022. szeptember 21., 10:57 (CEST)Válasz

Nagy Bálint[szerkesztés]

Át akarod tenni a szerkesztői lapodról a cikk névtérbe? Mert itt nem maradhat. – Pagony üzenet 2023. március 3., 17:36 (CET)Válasz

@Pagony
Természetesen igen, de ebben segítséget kérnék! Kövics György vita 2023. március 3., 20:33 (CET)Válasz

Itt található: Kövics György. De jó lenne, ha megnéznél néhány életrajzi cikket, és azoknak megfelelően formáznád. – Pagony üzenet 2023. március 3., 21:07 (CET)Válasz

Bocs, tegnap eltévedtem, természetesen Nagy Bálint lett volna a címe, de már van róla szócikk: Nagy Bálint (növényorvos). Pagony üzenet 2023. március 4., 11:16 (CET)Válasz

Kövics Zoltán[szerkesztés]

Üdv, átneveztem, mert nincs más Kövics Zoltán. Itt találod: Kövics Zoltán. – Pagony üzenet 2023. március 4., 19:02 (CET)Válasz

Figyelmeztetés törlésről[szerkesztés]

Üdvözlünk a Wikipédián, és köszönjük közreműködéseid. Az egyik általad készített lap (Tóth Sándor (mikológus)) nem felel meg a Wikipédia néhány új cikkekre vonatkozó irányelvének, ezért hamarosan töröljük (ha ez eddig nem történt meg). Kérlek, használd a homokozót a szerkesztés kipróbálásához, és olvasd el az üdvözlőlapot, valamint az első lépések oldalt, hogy többet megtudhass arról, hogyan segíthetsz. Köszönöm szépen. – Vépi vita 2023. május 26., 08:11 (CEST)Válasz

@Vépi A szócikk megírása folyamatban van, egyelőre csak az eligazodás miatt írtam be a nevet, de először, úgy tűnik, a szócikk feltöltésnek van prioritása...
Üdv: Kövics György 81.182.36.20 (vita) 2023. május 26., 21:04 (CEST)Válasz

Tóth Sándor (mikológus)[szerkesztés]

A cikked ezen a címen található. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. június 5., 14:05 (CEST)Válasz

Érsek Tibor[szerkesztés]

Üdv! A cikk ezen a címen van. De most már néhány dolgot meg kellene tanulnod, mert amit beöntöttél ebbe, az nem cikk. Szóval a legfontosabbak: belső link elhelyezése (mikor szükséges, és hogy kell csinálni) + jegyzetek elhelyezése (ezek a külső linkek, mikor szükséges, és hogy kell csinálni) + források elhelyezése. A legkönnyebben úgy lehet megtanulni, hogy megnyitsz egy másik cikket szerkesztésre, és tanulmányozod. Mert van a Wikipédián egy ún. Feljavító, ebbe el lehet rejteni a cikkeket az olvasók elől, és ha 3 hónapig nem javítja fel valaki, törlődnek. Hát az Érsek Tibor ide kívánkozott. Vépi vita 2023. július 12., 13:59 (CEST)Válasz

Kedves figyelmes (kapkodó?) ellenőr!
Ez már kb. a 10. személy, akiről szócikket írtam, mindet a wiki szabályainak megfelelően! Minthogy tegnap "elszállt" a már félig kész anyagom, í(mentés nélkül lemerevedett), így most újra kezdtem, közben többször lementettem "közzétettem", ismét úgy ne járjak! Szóval kérem, "Ne kapkodjon", a mai nap kb. kész lesz....
Üdv:
Kövics György
professor emeritus Kövics György vita 2023. július 12., 15:19 (CEST)Válasz
Visszaállítottam a saját, javított változatomra. A kiegészítéseket a javított változaton végezzük, nem öntjük be újra és újra ugyanazt a hibás szöveget. Vépi vita 2023. július 12., 17:03 (CEST)Válasz
@Vépi Látom, hogy a korrekcióhoz hozzákezdett: ezek szerint a lefagyott gép (minden bizonnyal zavarosan) elmentette tegnap az anyagot! Holnap még apró finomításokat, módosításokat teszek + a feltöltött fotót is becsatolom.
örülnék, ha az oldalsó "áttekintés" sablonját feltenné, adatokkal majd még kiegészíteném...!
Köszönettel:
Kövics György 2A00:1110:139:22DE:4E3A:94DF:6E46:BB13 (vita) 2023. július 12., 18:15 (CEST)Válasz
@Vépi Üdvözlöm!
Köszönöm, hogy végül helyére kerültek a dolgok!
A tanácsait is igyekszem megfogadni, bár számomra kissé komplikált...! Miután .docx fileban, lábjegyzetekkel mentve a hivatkozásokat készül az anyag, így nyilván zavaróan maradhattak benne az "átmeneti" mentésemben, melyeket el akartam távolítani! (Nem vagyok olyan bátor, hogy "direktben" gépeljem a szócikket!)
Viszont nem tudom, hol találom az "átmeneti tárolót" ?! Hol van ez a "Feljavító" lehetőség? Nyilván másoknak ez kézenfekvő, de 70 évesen nehezebb az eligazodás...!
A munkáját köszönöm! Üdvözlettel:
Kövics György 91.120.140.167 (vita) 2023. július 13., 07:59 (CEST)Válasz
Vigyázzunk, ne keverjük a dolgokat. A Feljavítót azok használják, akik a cikkeket ellenőrzik, s ide mint egy karanténba dugják el a nagyon rossz minőségű cikkeket. Viszont egy sima szerkesztő, aki új cikket próbál előkészíteni, használhatja a saját próbalapját (jobbra legfelül a menüben), itt addig kísérletezhet vele, amíg mindent rendben talál, utána kérhet segítséget, hogy a cikk kikerüljön a világ szeme elé. Vépi vita 2023. július 13., 11:02 (CEST)Válasz

Gulyás Antal Emléklérem[szerkesztés]

Szia, átnevezem az elütés nélküli formára: Gulyás Antal Emlékérem. – Pagony üzenet 2023. július 20., 14:30 (CEST)Válasz

Gulyás Antal-emlékérem a helyesírási szerinti alakja. Csurla vita 2023. július 20., 14:38 (CEST)Válasz

Kösz!
Hiába, romlik a szemem...! Kövics György vita 2023. július 20., 16:11 (CEST)Válasz

Wikiminimum[szerkesztés]

Szia! Érdemes egy fél napot rászánni arra, hogy elsajátítsa az ember a wikiminimumot. Nem ördöngősség. Szíves figyelmedbe: Wikipédia:Az első lépések. Üdv: OsvátA vita 2024. január 26., 10:34 (CET)Válasz

Kérlek, ne rakosgasd a portrét ide-oda. Ott van az infoboxban, ahol lennie kell! Köszönöm megértésedet! OsvátA vita 2024. február 3., 05:48 (CET)Válasz

Döbbenetes, hogy a saját fotóimat gyakran éri támadás, sőt le is törölték - teljesen jogtalanul! Viszont kértem egy fotó törlését egy hete, indokolva, hogy az egyik személy nem akarja a közlését: Nechay családi fotó 1956, mégsem történt semmi...! Tragédia ez a cirkusz a "Copyright" körül! A Nagy Bálint szobor fotója ugyancsak az én munkám, nem átvett kép! Fontos tudósainkról irodalmi forrásokkal pontosan ellátott anyagokat töltök fel. 10-12 komoly szócikk után már nem várom 70 évesen, hogy a bonyolult Wiki szisztémát kiismerjem - segítő szándékú javítást, kiegészítést jó szívvel fogadok! Üdv: Kövics György Kövics György vita 2024. február 3., 09:44 (CET)Válasz
A Wikipédia: szabad enciklopédia. Bárki szerkesztheti és bárki szócikkeit átszerkesztheti. Ezt kéne valóban tanulmányoznod: Wikipédia:Az első lépések. Utána kell szerkeszteni és nem helyette. Az se számít, hogy ki hány éves. Én vagyok az öregebb... Üdv: OsvátA vita 2024. február 3., 11:08 (CET)Válasz