Szárazréti autóbusz-baleset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szárazréti vasúti baleset
Részletek
Dátum1982. szeptember 9.
Ország Magyarország
HelyszínSzékesfehérvár, Feketehegy–Szárazrét
Baleset típusaelütés útátjáróban
Okokműszaki hiba, emberi mulasztás
Adatok
Áldozatok16
Sérültek6

A szárazréti autóbusz-baleset, a magyar közlekedéstörténet egyik legismertebb balesete 1982. szeptember 9-én történt Székesfehérvár Szárazrét városrészében. Oka az volt, hogy az 5-ös vasútvonal Farkasvermi úti átjárójának fénysorompója nem működött, a MÁV M40-004 pályaszámú mozdonnyal továbbított 2 kocsis, 98 km/órával közlekedő 2237. sz. nemzetközi gyorsvonat pedig elgázolta a figyelmetlen sofőr által továbbított 14. Számú Volán székesfehérvári üzemegységéhez tartozó, BV 59-42 rendszámú Ikarus 280 típusú autóbuszát, mely aznap a 37-es viszonylatszámú helyi járatot szolgálta ki. A baleset áldozatai nagy számban gyermekek voltak, akik a Szárazréti Általános Iskolából tartottak hazafelé a busszal. A balesetet az 57 éves Ny. József autóbusz-vezető okozta, mert körültekintés nélkül próbált meg áthajtani a vasúti átjárón. Az ütközésben összesen 16 fő vesztette életét, 6 fő szenvedett súlyos illetve könnyebb sérüléseket. A balesetnél helyszínelő egyik rendőr a halálos áldozatok között megtalálta saját kisfiát is.

A baleset után oktatófilm készült, amely széleskörű társadalmi összefogásra ösztönözte a lakosságot a szárazrétihez hasonló tragédiák elkerülése érdekében.

A baleset előzményei[szerkesztés]

A balesetben érintett vonat a Székesfehérvár–Komárom-vasútvonalon közlekedett a MÁV M40-004 pályaszámú mozdonnyal továbbított nemzetközi gyorsvonatával.

A balesetben érintett autóbusz Szárazrétig kevés utassal, majdnem üresen közlekedett, utasainak nagy részét – a Szárazréti Általános Iskolából hazafelé tartó gyerekeket – az iskola előtti megállóban vette fel. A gyerekek nagy része a busz hátsó részében ült le, ami később katasztrofális következményekkel járt.

A baleset[szerkesztés]

A busz előtt egy személyautó hajtott át az átjárón, majd – mivel az akadálytalanul haladt át – az 57 éves buszvezető megállt, majd áthajtott az éppen nem működő fénysorompóval biztosított átjárón. A busz vezetője meglátta a közeledő gyorsvonatot, de gondolván, hogy átér a vonat előtt, megkísérelte az áthajtást, azonban ez nem sikerült.

A közeledő gyorsvonat mozdonyszemélyzete az átjárótól nagyjából 100 méterrel vette észre az autóbuszt. A mozdonyvezető azonnal gyorsfékezést alkalmazott, de a balesetet már nem tudták elkerülni, a vonat 80 km/óra sebességgel elgázolta az autóbuszt. Az ütközés során a mozdony a buszt középen, a csukló előtti részen kettészakította, az utánfutó részt pedig a töltés melletti füves részre repítette.

A balesetvizsgálat, és a baleset büntetőjogi következményei[szerkesztés]

A rendőrség és a MÁV által közösen lebonyolított balesetvizsgálat együttesen az autóbusz vezetőjét tette felelőssé a balesetért, aki figyelési kötelezettségét elmulasztva hajtott át a vonat előtt.

A lefolytatott baleset-vizsgálati eljárás felhozta a mozdonyszemélyzet esetleges felelősségét is a balesettel kapcsolatosan, de ezt elvetették, mivel sem ők, sem Székesfehérvár állomás forgalmi irodája nem tudott arról, hogy a berendezés hibás.

Az autóbusz vezetőjét a bíróság 1982. december 16-án 6 év fogházban letöltendő szabadságvesztésre, és járművezetéstől való örökös eltiltásra ítélte.

A baleset hatásaként[szerkesztés]

Az 1959-ben készült „Sorompó” című oktatófilm, 1980-ban színes technikával újraforgatott „Vigyázat! Sorompó!” című változata után egy újabb oktatófilmet készített a Közdok Vállalat, „Vigyázat! Vasúti átjáró!” címmel, amibe belekerültek a szárazréti tragédia képei is.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]