Galgagutai vasúti baleset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Galgagutai vasúti baleset
Részletek
Dátum 2015. augusztus 16.
Időpont 08:30 (hozzávetőleges)
Ország Magyarország
Helyszín Galgaguta
Vasútvonal Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc-vasútvonal
Üzemeltető MÁV Zrt.
Baleset típusa ütközés
Okok emberi mulasztás
Adatok
Vonatok 2
Áldozatok 0
Sérültek 26
Kár 143 millió forint

A galgagutai vasúti baleset a 2015-ös év egyik legsúlyosabb közlekedési balesete volt Magyarországon. A baleset augusztus 16-án, kevéssel fél kilenc után történt, amikor az egyvágányú pályán a Balassagyarmat felé közlekedő Bzmot motorvonat viszonylag alacsony sebességnél (a sebességkorlátozás ezen a szakaszon 60 km/h, amely a fékezés hatására az egyik vonatnál 23, a másiknál 28 km/h-ra csökkent) frontálisan ütközött az Aszód felé haladó, szintén Bzmot által kiszolgált motorvonattal.

Előzmények, események[szerkesztés]

A baleset egyik forrása az egyvágányú pályaszakasz, ami miatt a vonatpároknak be kell egymást várniuk. A menetrend szerint ez a vonatpár Nógrádkövesd állomáson találkozik, azonban a Balassagyarmat felé közlekedő vonat csupán késve indult el Aszód állomásról a Budapest-Hatvan személyvonat csatlakozása miatt, ezért a vonatkeresztet áthelyezték Acsa-Erdőkürt állomásra, amiről a szabályok szerint mindkét mozdonyvezető, valamint vezető jegyvizsgáló is írásos utasítást kapott. Erről Nógrádkövesd és Aszód állomást is informálták, ahol ennek megfelelően a Balassagyarmatról közlekedő vonatot menesztették. Azonban a Balassagyarmat felé közlekedő vonat személyzete megfeledkezett az áthelyezéséről, és mivel Acsa-Erdőkürt állomáson nincs forgalmi szolgálattevés, a vonal pedig egyszerűsített forgalomra volt berendezve (tehát a jelzők nem jelzik a pálya foglaltságát), így a vonat az utascsere után tovább indult.

A két vonat tehát a közös vágánymezőben találta magát, és nem sokkal 8 óra 30 perc után, Galgaguta közelében bekövetkezett a frontális ütközés. Az erős fékezésnek köszönhetően mindössze öt súlyos sérülés (láb- és bordatörés) történt, míg 21 másik utas könnyebben sérült meg. A mentők minden sérültet azonnal kórházba szállítottak, a vasútvonalat Aszód és Balassagyarmat között lezárták, délután 5 óráig vonatpótló autóbuszok közlekedtek, amíg a sérült járműveket elvontatták a helyszínről. Az anyagi kár 143 millió forint volt.

Okok[szerkesztés]

A vádirat szerint az Aszódról induló vonat személyzete (a mozdonyvezető és a vezető jegyvizsgáló) a vonatok találkozásának áthelyezéséről szóló írásbeli rendelkezést Galgamácsán megkapták, de szabályellenesen nem olvasták el azt. A galgamácsai szolgálattevő az esőben nem közölte velük szóban a rendelkezést, így annak visszaismétlésére sem került sor. Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést kér a három vasutasra.

Külső hivatkozások[szerkesztés]