Atkár–Csány közötti kettős baleset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kettős baleset Atkár és Csány között
Részletek
Dátum 1992. január 7.
Időpont 14:10-14:15
Ország Magyarország
Helyszín Atkár és Csány közötti vasúti átjáró
Vasútvonal 80-as vonal
Üzemeltető MÁV, Mátra Volán
Baleset típusa Ütközéses baleset autóbusz-vonat, majd vonat-vonat között
Okok Az autóbusz által meg nem adott elsőbbség
a személyvonat kései értesítése
Adatok
Vonatok 50171. sz. répavonat, 594. sz. (Sopron-Miskolc) gyorsvonat
Áldozatok 6
Sérültek 11
Térkép
Kettős baleset Atkár és Csány között (Heves megye)
Kettős baleset Atkár és Csány között
Kettős baleset Atkár és Csány között
Pozíció Heves megye térképén
é. sz. 47° 40′ 47″, k. h. 19° 52′ 06″Koordináták: é. sz. 47° 40′ 47″, k. h. 19° 52′ 06″

Az Atkár és Csány közötti kettős vasúti baleset a két település közti úton, 1992. január 7-én, a vasút 825. számú hektométer-szelvényében történt gázolás, majd egy ebből fakadóan bekövetkezett második baleset, egy gyorsvonat kisiklása volt. A balesetekben 6 fő halt meg, 11 fő sérült.

Előzmények[szerkesztés]

Az 50171 számú répavonat Vámosgyörk állomástól haladt célállomása, Hatvan felé. A vonatot a MÁV V43 1055 pályaszámú villamos mozdonya továbbította. Eközben a Hatvani Volán Gyöngyösről Hatvanba tartó, BY 26-96 forgalmi rendszámú Ikarus 266 típusú autóbusza elhagyta Atkárt és Csány felé közeledve haladt a vasúti útátjáróhoz. A látási viszonyok a hatalmas köd miatt erősen korlátozottak voltak és a utat vastag letaposott hó borította.

A baleset[szerkesztés]

A fenti autóbusz 14:10-re ért az Atkár és HortCsány települések között futó, a 825-ös hektométer-szelvényben lévő nyílt vonali közút-vasút szintbeli kereszteződéshez. A busz a síkos úton a fékezés ellenére az átjáróba csúszott. Ezt követően a vezető hátramenetbe próbálta kapcsolni a járművet, de a manőver végrehajtásához nem volt ideje, mert az érkező tehervonat nagy sebességgel elgázolta az átjáróban tartózkodó autóbuszt. A busz 5 utasa a helyszínen életét vesztette, a sofőr a hatvani kórházban hunyt el.

A tehervonat mozdonyvezetője rádión egy perccel az ütközést követően, 14:11-kor jelentette a balesetet a miskolci menetirányítónak. Az ütközéstől a tehervonat első kocsija keresztbe fordult, a kétvágányú pálya másik vágányának űrszelvényébe került.

Öt perccel az első baleset után, 14:15-kor az 594. számú, Sopron-Miskolc között közlekedő, 118 km/h sebességgel haladó belföldi gyorsvonat belerohant a nyílt pályán veszteglő tehervonat keresztbe fordult és az űrszelvénybe átérő első vasúti kocsijába. A V43 1024 számú villamosmozdony a szerelvényéről leszakadt, elhagyta a vasúti pályát, majd saját kereszt- és hossztengelyén keresztül átfordulva visszacsapódott az önállóan haladó személykocsikba, a kocsik oldalfolyosóit alaposan összerongálta, majd a mozdony a vasúti töltés mellett oldalára dőlve állt meg. A vasúti kocsiban utazók közül szerencsére senki nem tartózkodott az összerongálódott oldalfolyosón, így a vonaton utazók közül senki nem sérült meg.

A vonat tíz kocsijából hét kisiklott. A gyorsvonat mozdonyvezetője a roncsok alól kimászva, pályatelefonon 14:16 időpontban jelentette a kisiklást.

Utóélet[szerkesztés]

Az autóbusz vezetőjét a bíróság nem tudta elítélni, mivel belehalt a sérüléseibe.

A V43 1024 pályaszámú villamosmozdony 1992. június 19-én lett selejtezve. A V43 1055 pályaszámú villamosmozdonyt Miskolc vontatási főnökség helyreállította.

A BY 26-96 rendszámú autóbuszt a Hatvani Volán 1992-ben selejtezte.

Források[szerkesztés]