Lőkösházi autóbusz-baleset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lőkösházi autóbusz gázolás
Részletek
Dátum1979. december 3.
OrszágMagyarország
Helyszínvolt Országút megállóhely (Lőkösháza vasútállomás-Kétegyháza vasútállomás között)
VasútvonalSzolnok–Békéscsaba–Lőkösháza-vasútvonal
ÜzemeltetőMÁV
Baleset típusaütközés közúti járművel
Okokemberi figyelmetlenség
Adatok
VonatokBCmot
Áldozatok11 fő
Sérültek31 fő
Térkép
Lőkösházi autóbusz-baleset (Magyarország)
Lőkösházi autóbusz-baleset
Lőkösházi autóbusz-baleset
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 29′ 08″, k. h. 21° 12′ 10″Koordináták: é. sz. 46° 29′ 08″, k. h. 21° 12′ 10″
Térkép

A Lőkösházi vasúti baleset 1979.december 3- án történt a MÁV kezelésű Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza-vasútvonal Kétegyháza - Lőkösháza állomásai között. Egy BCmot motorvonat sűrű ködben elgázolta a 8. Számú Volán Ikarus 66 típusú, Lőkösháza-Elek települések között közlekedő menetrend szerinti autóbuszjáratát. A baleset 11 ember életét követelte, és 31 fő sérült meg.

A baleset előzményei[szerkesztés]

A 632-es vonatszámban Békéscsabáról Lőkösháza állomásra közlekedő, ABymot 480 pályaszámú motorkocsiból, és három 24-28-as sorozatú személykocsiból álló motorvonat körülbelül 4 perc késéssel, szabályszerű menesztéssel indult el Kétegyháza állomásról. A 8-as számú Volán vállalat GC 62-68 rendszámú, Ikarus 66-os ("faros") autóbusza Battonya - Gyula járatként, körülbelül 20 perc késéssel közlekedett. A látási viszonyok a sűrű köd miatt igen rosszak voltak.

A baleset[szerkesztés]

A balesetet okozó autóbusz Lőkösházáról Elek felé, mintegy 30-35 kilométer/óra sebességgel haladt. Az jármű által használt 4444-es közút a 120-as vasútvonalat annak 1078-as számú szelvényében - az egykori Országút megállóhelynél - 63°-os szögben, szintben keresztezi. A keresztezés fénysorompóval volt biztosítva, amely a baleset időpontjában jól működött, az autóbusz vezetője azonban a fénysorompó villogó vörös jelzését figyelmen kívül hagyva a sínekre hajtott. A vonat mintegy 55-60 kilométer/óra sebességgel közeledett az útátjáróhoz, majd az átjáró előtt mintegy 500 méterre elhelyezett "különleges útátjárójelzőtől" mozdonyvezetője folyamatosan "Figyelj!" jelzést adott (sípolt), a vasúti előírásoknak megfelelően. A sűrű ködben csak fékúttávolságon belül, mintegy 50 méterről észlelte az autóbuszt, azonnal gyorsfékezést alkalmazott, de ez már nem segített, a baleset bekövetkezett.

Halálos áldozatok és sérültek[szerkesztés]

Az autóbusz utasai közül heten a helyszínen, négyen a kórházba szállítás közben, illetve a kórházban életüket vesztették. Az autóbuszon utazók közül 22, a vonaton 7 fő sérült különböző mértékben.

A baleset műszaki következményei[szerkesztés]

A baleset során az ABymot 480 pályaszámú motorkocsi kisiklott és az oldalára dőlt, a közvetlenül utána besorozott 50 55 24-28 305-6 pályaszámú személykocsi szintén mindkét tengelyével siklott és súlyosan sérült. A két súlyosan sérült vasúti járművet nem állították helyre, hanem 1980 folyamán selejtezték. Kisebb mértékben rongálódott a vonat harmadik (24-28 475), és a negyedik (24-28 335) kocsija. Az autóbusz szintén súlyosan sérült, bal hátsó része gyakorlatilag megsemmisült, még 1979 decemberében selejtezték.

A baleset büntetőjogi következményei[szerkesztés]

A balesetben érintett autóbusz vezetőjét, - aki az utólagos pszichológiai tesztek alapján járművezetésre alkalmatlan volt - a bíróság 8 év szabadságvesztésre, és a járművezetéstől való örökös eltiltásra ítélte.

Források[szerkesztés]