Debreceni vasúti baleset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Debreceni vasúti baleset
Részletek
Dátum1951. szeptember 27.
Időpont18.10
OrszágDebrecen
HelyszínDebrecen
Baleset típusaütközés
Adatok
Áldozatok11
Térkép
Debreceni vasúti baleset (Debrecen)
Debreceni vasúti baleset
Debreceni vasúti baleset
Pozíció Debrecen térképén
é. sz. 47° 31′ 07″, k. h. 21° 37′ 39″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 07″, k. h. 21° 37′ 39″

A debreceni vasúti baleset egy 1951. szeptember 27-én bekövetkezett vasúti szerencsétlenség volt Debrecen közigazgatási területén belül. 18.10 perckor a Tiszalökre közlekedő, 324-es sorozatú gőzmozdonnyal vontatott személyvonat az állomás kijárati váltóin ütközött össze a szomszédos vágányon, biztonsági határjelzőn kívül álló BCmot 376 pályaszámú motorkocsival. A balesetben 11 ember halt meg.

A baleset[szerkesztés]

A fordított állású 324-es sorozatú gőzmozdonnyal továbbított, Tiszalökre közlekedő személyvonati szerelvény belerohant a biztonsági határjelzőn kívül álló, BCmot 376 pályaszámú motorvonatba. A mozdony az ütközés következtében felborult, és megrongálódott. A mozdony után sorolt három favázas személykocsi viszont teljesen összetört, ez okozta a halottak nagy számát is. A kisiklott mozdony oldalára dőlt. A gőzmozdony vezetőjének és fűtőjének nem esett komolyabb baja. A BCmot motorkocsi is kisiklott, de nem rongálódott meg súlyosan. Egy előzőleg arra közlekedett vonatról kapcsolták le, és be kellett volna állnia a fűtőházba.

A balesetvizsgálat eredménye[szerkesztés]

A MÁV szakértői által lefolytatott balesetvizsgálat a 324-es gőzmozdony személyzetét hibáztatta a balesetért. A Debreceni Városi Bíróság az ügyben a mozdonyvezetőt a vontatási szakértő véleménye alapján felmentette, mert az általa lefolytatott helyszíni szemle alapján megállapították, hogy a mozdonyvezető a ködben nem láthatta, a motorkocsi a biztonsági határjelzőn belül áll-e vagy sem, illetve nem láthatta a már veszélyt észlelő váltókezelő kézi jelzőzászlóval adott „Megállj!” jelzését sem. Szintén nem tudták elmarasztalni a fűtőt sem, aki a bíróságon azzal védekezett, hogy a baleset előtt közvetlenül tüzelt. Ezt viszont a forgalmi szakértő kifogásolta azzal, hogy az állomás területén nem szabad tüzelni. Ezt a vontatási szakértő megcáfolta azzal, hogy tüzelés nélkül az állomási tartalékmozdonyok sem tudnának üzemelni.

A debreceni bíróság nem hozott ítéletet, a minisztérium nyomására áttette az ügyet a Legfelsőbb Bírósághoz, ahol a közlekedési miniszter által kinevezett szakértők adtak megnyugtatóbb magyarázatot a balesetre. A Legfelsőbb Bíróság bűnösnek mondta ki a gőzmozdony vezetőjét, de nem hozott ítéletet az ügyében. A bíróság továbbította az ügyet a MÁV fegyelmi bizottságának, amely egyedül a motorkocsi-vezetőre hozott büntető ítéletet, aki egy év letöltendő fegyházbüntetést kapott figyelési kötelezettségének elmulasztása miatt.

A vasúti alkalmazottak között azonban súlyos büntetést kapott az ügy debreceni vontatási szakértője, mert az igazságnak megfelelően menteni próbálta a gőzmozdony személyzetét. A miniszter az ügy lezárása előtt elbocsátotta állásából a szakértőt. Később ugyan visszavették, de 1000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték, és egy évig alacsonyabb munkaviszonyban, mozdonyfűtőként alkalmazták.

Források[szerkesztés]