Philip Sheridan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Philip Henry Sheridan
BeceneveKicsi Phil (little Phil)
Született1831. március 6.
Albany, New York, Amerikai Egyesült Államok
Meghalt1888. augusztus 5. (57 évesen)
Nonquitt, Bristol megye, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
SírhelyArlingtoni Nemzeti Temető
Állampolgárságaamerikai
Nemzetisége amerikai
Szolgálati ideje18531888
RendfokozataAltábornagy
CsatáiAmerikai polgárháború
Indián háborúk
IskoláiWest Point

Philip Henry Sheridan aláírása
Philip Henry Sheridan aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Philip Henry Sheridan témájú médiaállományokat.

Philip Henry Sheridan (Albany, New York, 1831. március 6.Nonquitt, Bristol megye, Massachusetts, 1888. augusztus 5.) az amerikai polgárháború uniós, északi erőinek tábornoka. A polgárháborút követően az amerikai hadsereg tábornoka maradt, majd 1883-tól annak főparancsnoka volt.

Tanulmányai, pályakezdése[szerkesztés]

Philip Henry Sheridan 1831. március 6-án született Albany-ben. Családja egyike volt az első katolikus telepeseknek, akik az ohioi Somersetbe költöztek, még Sheridan gyermekkorában. 1848-ban nyert felvételt a katonai akadémiára Ohio-ban és tanulmányai befejezése után, 1853-ban gyalogsági hadnagyként végzett a West Point katonai akadémián. 1854-ben Texas-ba vezényelték és itt, valamint Oregonban szolgált. Szolgálatellátása során többnyire az indiánokkal való nézeteltérések rendezése volt a feladata, mely által jó hírnévre tett szert.

Az amerikai polgárháborúban[szerkesztés]

Sheridan lovassági vezér
(kőnyomat Thure de Thulstrup nyomán)

Az amerikai polgárháború kitörésekor Henry W. Halleck vezérőrnagy mellett látott el szállásmesteri teendőket. 1862 májusában a 2. Michigani Önkéntes Lovasezred ezredesévé léptették elő. Ezt gyors előléptetések követték. Júliusban dandártábornokká léptették elő, szeptemberben pedig az Ohiói hadsereg hadosztályparancsnokává nevezték ki. A következő két évben a délkeleti hadszíntéren kiváló szolgálatteljesítéssel hívta fel magára a figyelmet. 1864 áprilisában kinevezték a Potomac hadsereg lovassági különítményeinek élére. Ezáltal csapatai Ulysses S. Grant tábornok Robert E. Lee tábornok elleni virginiai hadműveleteinek fő támogató erőjévé lépett elő. Sheridan rövid távolléte során a déli Jubal Anderson Early tábornok 1864. október 19-én megtámadta az uniós hadsereget Cedar Creek-nél és győzedelmeskedett. Sheridan vágtában érkezett Winchesterből és a visszavonulás során csatlakozott az uniós sereghez. Katonáit összegyűjtve ellentámadást indított és ennek eredményeként teljes győzelmet aratott. Grant tábornok erről a haditettről a következőket írta: „Az, hogy a katasztrófából dicsőséges győzelmet aratott, jól mutatja amit mindig is gondoltam róla. Sheridan egyike a legrátermettebb tábornokoknak.” 1864 novemberében a reguláris hadsereg vezérőrnagyának léptették elő. Portyái, melyek során elpusztította a vasútvonalakat és Lee hadseregének egyéb utánpótlási útvonalait, jelentősen hozzájárult a déli konföderációs hadsereg végső vereségéhez. A déliek 1865. áprilisban Appomattoxnál adták meg magukat.

A polgárháború után[szerkesztés]

A polgárháború után Louisiana, Texas és Missouri katonai parancsnokának nevezték ki. 1869-ben altábornaggyá léptették elő. 1870 és 1871 között, a porosz–francia háború során Európába látogatott, ahol megkülönböztetett tisztelettel fogadták a német főhadiszálláson. Itt több jelentős hadjárat során jelen volt. Sherman tábornok távozása után 1883-ban az amerikai hadsereg főparancsnokává nevezték ki és 1888 júniusában megerősítették ebben a pozíciójában. 1888. augusztus 5-én hunyt el Nonquittban (Massachusetts).

Sheridan sírköve arcképével
az Arlingtoni Nemzeti Temetőben, Washington, D.C.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]